12 marca br. w Szafranowym Dworze w Czeladzi odbyło się jedno z czterech zaplanowanych Seminariów Lodowych. O nowych smakach lodów najlepiej opowiadał Włoch Raffaele Derosa z firmy Fabbri, podczas gdy technolog Szymon Wolański (Savpol) przygotowywał w tym czasie najlepsze lody na świecie!
Seminaria Lodowe to coroczne przedsięwzięcie gliwickiego Przedsiębiorstwa Savpol, włoskiej firmy Fabbri, producenta wafelków Miran Ice Cone oraz producenta maszyn do produkcji lodów Valmar Global. Spotkania dla branży lodziarskiej, organizowane w 4 miastach Polski, wciąż cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, o czym najlepiej świadczy wysoka frekwencja wśród uczestników. I nie jest to jedynie zasługa Raffaele Derosa, który potrafi fantastycznie opowiadać o lodach, ich produkcji i zachęcać do ciągłego szukania nowych pomysłów na smaki w polskich witrynach. Największą atrakcją były i są nowinki, które organizatorzy Seminariów przywożą z Międzynarodowego Salonu Lodziarstwa, Wyrobów Cukierniczych i Piekarniczych SIGEP - wszystko oczywiście podane w formie smacznych, a czasem zaskakujących lodów rzemieślniczych, przygotowywanych przez technologa Szymona Wolańskiego na bazie prestiżowych produktów firmy Fabbri.
Fantazyjne smaki i smaczki
Do lodów trzeba podchodzić z fantazją, a to zawsze wiąże się z tworzeniem nowych smaków – przekonywał Raffaelo Derosa, który zasypywał uczestników pomysłami i ciągłą degustacją. W tym roku zaprezentowano m.in.:
- Wuzetkę – śmietankowe lody z dodatkiem polewy czekoladowej,
- Ciambellę z Amareną oblaną nappage Fabbri – lody o smaku włoskiej babki ucieranej
- Słony maślany karmel
- Tagadę z truskawkami – truskawki w białej czekoladzie
- Jogurt Fitness z syropem klonowym
- Kanapkę z Nutty
- Pistację 100% z solą
- Gruszkę z ricottą.
Pojawił się również Ciastek, czyli Gingerbread - ciasteczko, które ma reklamować lody ciasteczkowe, a przy okazji stanowić piernikowy dodatek do deserów lodowych.
W tortach lodowych zaprezentowano połączenie smaków: pistacjowo-waniliowy oraz truskawkowo-czekoladowy.
Maszyny i wafelki
W przerwach między pokazami technologicznymi dużym zainteresowaniem cieszyły się maszyny do produkcji lodziarskiej, prezentowane przez firmę Valmar Global. Warto dodać, że Savpol jest wyłącznym dystrybutorem urządzeń słoweńskiej firmy na polskim rynku. Dodatkowo można było zasięgnąć więcej informacji o waflach dostarczonych przez firmę Miran Ice Cone.