Kto zostanie mistrzem czekolady? Przekonamy się już za kilka dni! Nasza redakcja osobiście będzie kibicować Łukaszowi Aniołowi w Paryżu! Was zachęcamy do śledzenia transmisji na żywo - zapowiada się emocjonujące widowisko!
Podobne artykuły
Fiołek, geranium i owoc kakaowca - relacja z I Mistrzostwa Polski na PralinęMistrzostwa Polski na Pralinę - poznaj skład juryWorld Chocolate Masters rusza!Od 28-30 października w Paryżu 20 utalentowanych cukierników z całego świata zaprezentuje swoje umiejętności w pracy z czekoladą podczas finału prestiżowego konkursu World Chocolate Masters. Konkurs jest częścią najsłynniejszych targów czekolady - Salon du Chocolat.
Przygotowania do ostatniego etapu rywalizacji trwały już od miesięcy. Nasz reprezentant, młody cukiernik ze Śląska, pracował w tym czasie nad recepturą własnej czekolady, na której bazie powstaną, m .in. praliny oraz trufle. Ostatnie miesiące były czasem dopracowywania czekoladowej rzeźby, której gotowe elementy Anioł zabierze ze sobą do Paryża. Tam w określonym czasie będzie musiał poskładać całość w czekoladowe dzieło sztuki. Ocenie będzie podlegać sam proces twórczy, jak też efekt końcowy oraz koncept.
Tematem przewodnim jest natura. Chef Anioł postanowił po inspirację sięgnąć do epoki Karbonu, z której wywodzi się węgiel. Ten pierwiastek jest mu bliski ze względu na pochodzenie z węglowego zagłębia Polski, czyli Śląska. W swoich rzeźbach pokazuje współdziałanie człowieka (kultury) z naturą.
Jak nasz reprezentant poradzi sobie z presją czasu i warunkami panującymi podczas konkursu? Bądźcie z nim na żywo - oglądajcie transmisję na kanale World Chocolate Masters oraz śledźcie newsy na naszym fanpagu!