...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Wrześniowy Mistrz Branży na Lublin

Już jest! Blisko 120 stron najnowszego Mistrza Branży, przygotowanego specjalnie na targi BAKEPOL w Lublinie. Zaczynamy od... Lubelszczyzny, od spotkań z osobami związanymi z tym regionem, podejmujemy tematy, które pojawią się na Forum Piekarza i Cukiernika w Lublinie, ale też oferujemy znacznie, znacznie więcej! Zapraszamy!

 

Wybór Lubelszczyzny - pod kątem regionu, lokalnie działającej branży, tematów, które są tam podejmowane przez rzemiosło - nie jest przypadkowe. 7-10 września br. kolejna edycja BAKEPOL odbędzie się właśnie w Lublinie. To tam nasza branża spotka się na II Międzynarodowym Forum Piekarza i Cukiernika, które poświęcono dwóm niezwykle ważnym, ściśle ze sobą powiązanym tematom: ekologii i tradycji oraz społecznej odpowiedzialności biznesu. Te wątki pojawiają się również w naszych rozmowach z ciekawymi osobami z Lubelszczyzny.

Nasz pierwszy gość pełni funkcję starszej Cechu Rzemiosł Spożyw­czych w Lublinie, jest zdobywczynią tytułu Piekarza Roku 2011, wspól­nie z mężem od ponad 20 lat prowadzi dobrze prosperującą Piekarnię POLA. Już wiadomo, że mowa o Barbarze Krzyszczak. Nasza druga rozmówczyni przedstawia świat, operując dowodami naukowymi, a jej miejsce pracy to Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, gdzie kieruje Pracownią Żywności Ekologicznej. Jako zwolenniczka ekologicznego rolnictwa, żywności wolnej od dodatków chemicznych, Lubelszczyznę widzi jako spichlerz zdrowej żywności. Mowa o prof. dr hab. Ewie So­larskiej. Obie panie działają w dwóch różnych dziedzinach, ale połą­czyła je nie tylko miłość do Lubelszczyzny, zamiłowanie do smacznego i zdrowego pieczywa, ale również udział w projektach badawczych, m.in. w zakresie tradycyjnych metod produkcji. Obie Panie zobaczymy też podczas wspomnianego Forum w Lublinie.

Mówisz „zdrowe pieczywo”, myślisz… „odpowiedzialność społeczna biznesu”. Co to jest? Na łamach najnowszego wydania przeanalizowaliśmy zagadnienie, an­gażując znawców tematu, zarówno teoretyków, jak i praktyków. Trzeba przyznać, że wyszła z tego świetna praca zbiorowa, która przedstawia temat z różnych stron, ale ‒ co ważne ‒ zrywa z błędnym przeko­naniem, że odpowiedzialność społeczna biznesu to domena dużych korporacyjnych firm. Nic bardziej mylnego! Mamy nadzieję, że ten materiał będzie uzupełnieniem, argumentem i nieformalnym głosem w dyskusji w czasie Forum.

Dla tych, co przyjadą do Lublina skuszeni nowymi produktami, proponujemy Przewodnik po nowościach targowych BAKEPOL. Znajdą w nim Państwo nie tylko krótkie opisy nowości, ale również u jakiego wystawcy i na jakim stosiku można je zlokalizować.

Powyższa tematyka to tylko wstęp do bogatej merytoryki w bieżącym wydaniu „Mistrza Branży”, obejmującej zarówno zagadnienia bizneso­we, technologiczne, jak i marketingowe.

W tym wydaniu m.in.:

- Anatomia zła. Nielegalny rynek żywności w Polsce - jakie są mechanizmy powstawania patologii w polskiej gospodarce w ramach funkcjonującego prawa? czy są sensowne rozwiązania prawne, które mogą uzdrowić rynek żywnościowy i zmniejszyć skalę nielegalnej produkcji? Na te pytania odpowiada Bronisław Wesołowski, prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, w obszernej analizie, która nie pozostawia złudzeń. Warto przeczytać!

- Wartość odżywcza w granicach błędu - w tym materiale Wioletta Bogusz-Kaliś pisze nie tylko o rozbieżnościach między deklarowanymi wartościami składników w produktach spożywczych a wartościami oznaczonymi laboratoryjnie, ale o mało znanej publikacji Komisji Europejskiej. Specjalny informator KE ma ograniczyć spory w tej kwestii między producentami i urzędnikami, określając limity tolerancji dla składników odżywczych. Warto wiedzieć, że autorka omówi ten temat w Lublinie, w poniedziałkowej Strefie Mistrza (program Strefy Mistrza szukaj TUTAJ).

- Jak powstają formy do produkcji pralin i czekolad, jak je przechowywać i czyścić - nasz nierozerwalny duet autorski: Ania Sacharczuk oraz Piotr Ławrowski, zarzucił chwilowo temat pralin, żeby zwrócić uwagę na to, co je formuje. Formy nadają wyszukane kształty małym dziełom sztuki, ale mają też decydujący wpływ na ich jakość.

- W zastępstwie cukru - Marzena Zacharska przygotowała sporą dawkę wiedzy o substancjach słodzących naturalnych, półsyntetycznych i syntetycznych - dla tych, którzy myślą o asortymencie typu "light".

- Z kolei obsesyjny pasjonata czekolady, Piotr Krzciuk, zabiera nas do restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelina, żeby znaleźć sekretny składnik wyśmienitych czekoladowych deserów! Jakie są najlepsze kuwertury na świecie - przeczytacie w tekście: Czekolada warta gwiazdki

- Zgodnie z obietnicą złożoną w ostatnim wywiadzie Ania Daraż wraca do nas z nowym tutorialem. Tym razem zdradzi szczegóły wykonania ciacha globtroterów - cz. I pokazuje, jak zrobić globus i parę podróżników. A dla początkujących sugarcrafterów ciekawy będzie materiał Karoliny Ciesielskiej, w którym porządkuje bogaty świat surowców i dodatków koniecznych w świecie tortów w stylu angielskim.


- Michał Kociszewski przygotował Miniprzewodnik po dodatkach do żywności, pod kątem lodów, wyrobów cukierniczych i piekarskich. Opracowanie przygotowane rzetelnie i w odniesieniu do najnowszego rozporządzenia 1129/2011.

- Małe jest piękne - Ewa Raczek podsuwa pomysły na  miniłakocie, które sprawdzą się zarówno na sweet tables, ale też w codziennej sprzedaży.... Natomiast jak zrobić z nich użytek, zainteresować obecnych i nowych klientów, w tej materii wypowie się Michał Rusek w tekście Marketing w drodze do szkoły.

 

 

Spis treści Mistrz Branży wrzesień 2013

Rozmowa Mistrza Branży

Moja Lubelszczyzna – rozmowa z Barbarą Krzyszczak, starszą Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie
Dlaczego warto produkować ekologiczny chleb – rozmowa z prof. dr hab. Ewą Solarską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Program XV Lubelskiego Święta Chleba  
Pieczywo ze znakiem QAFP pod koniec roku? – rozmowa ze Stanisławem Butką, prezesem Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP

Efektywne zarządzanie

CSR, czyli biznes z etyką
Społeczna odpowiedzialność biznesu – czy mnie dotyczy?
Raport CSR – dobre praktyki w Polsce
Odpady pod ciśnieniem  
Ekologia stosowana, nie deklarowana  
Małe, rodzinne innowacyjne
Anatomia zła. Nielegalny rynek żywności w Polsce

Kulisy produkcji

Rola zakwasu w pieczywie ekologicznym
Zabawa barw(nik)ami
Świeższe produkty, wyższa wydajność  
Jak na dłoni – czystość w zakładzie produkcyjnym
Czekolada warta gwiazdki
Regeneracja – skuteczny sposób na zanieczyszczone formy
Kulisy powstawania form
Mycie form do wyrobów czekoladowych
W zastępstwie cukru
Jej Wysokość Wanilia
Miniprzewodnik po dodatkach do żywności
Glasboard® na ściany i sufity
Małe jest piękne – słodyczne na sweet tables
Wielkie wejście po angielsku                                                                        

Receptury/Tutorial
Ciacho globtroterów
Jesienne smaki
Ciasto serowo-jabłkowe  
Tort Dioklecjan
Mini pączki
Aromatyczne ciasto orkiszowe z owocami
Owocowy chleb
Lwia Głowa

Bakepol z Mistrzem Branży  83-91
Przewodnik po nowościach targowych – Bakepol 2013
Produkty wystawców – Bakepol 2013
Strefa Mistrza
Bądź w centrum wydarzeń
Program II Międzynarodowego Forum Piekarza i Cukiernika

Sprzedaż i ekspozycja

Chleb w pięciu testach
O cukierni, która świadomie buduje przewagę konkurencyjną
Eksperyment w witrynie
Marketing w drodze do szkoły  
Czy Polacy lubią sweet tables? 
Wartość odżywcza w granicach błędu  

Flash News (m.in.)

Zaproszenia na konferencje i szkolenia
Pieczywo i mąki z godłem "Doceń polskie"
Małopolski Smak - z tradycją w całej Polsce
Trudny rok dla lodów
Daniel Staroń on-line już w październiku


Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj
Mistrz Branży maj 2012   tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj
Mistrz Branży grudzień   tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj
Mistrz Branży luty 2013   tutaj
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj
Mistrz Branży maj 2013   tutaj
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013   tutaj

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"

nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl

Cena prenumeraty:

-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto


Bieżące wydanie czasopisma

W listopadowym Mistrzu Branży piekarz i pasjonatka rzemieślniczego chleba opowiadają o swojej pasji, własnym rozwoju i konkursie Master Baker Bakepol. Sięgamy drzew i oswajamy nowe smaki z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, zastępujemy cukier błonnikiem itd.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji