Poznajcie nazwiska tych, którzy stanęli w tym roku na podium konkursów i zobaczcie zwycięskie prace!
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Jak podczas każdej edycji, targom ExpoSweet towrzyszyły ogólnopolskie, europejskie, a nawet międzynarodowe konkursy. W tym roku uczestnicy mogli stanąć do walki o tytuł najlepszego w pięciu następujących kategoriach: Cukiernicze Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru, Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, Międzynarodowy Konkurs Dekoracji Cukierniczych, Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych. Poznajcie wyniki poszczególnych konkursów i nazwiska zasłużonych zwycięzców.
Cukiernicze Mistrzostwa Polski
Kolejna edycja okonkursu dbyła się po 5 latach od poprzedniej! Zadaniem uczestników było przygotowanie tortu entremet, który w odróżnieniu od tego klasycznego, charakteryzuje się wielością struktur i smaków, przypominając raczej nowoczesny deser, niż tradycyjne ciasto.
I miejsce - Michał Wiśniewski, Patryk Szczepański, Hotel Haffner
II miejsce - Violetta Bielecka, Joanna Raczyk, Pracownia ciast i tortów “Fantazja”
III miejsce - Małgorzata Skrodzka, Ewa Drzewicka, Restauracja Amber Room
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować 12 porcji deserów. Praca zespołu musiała nawiązywać do tematu przewodniego pod hasłem: "Aby życie bardziej osłodzić, trzeba jabłko z krówką pogodzić". Tradycyjnie zatem, w deserach musiało się pojawić polskie jabłko.
I miejsce - Kamil Szulc, Michalina Biełuń, Restauracja Kubicki (Gdańsk)
II miejsce - Alan Pasierb, Marek Bieńkowski, Hotel Air Port Okęcie (Warszawa)
III miejsce - Karol Płachta, Paweł Żukowicz, Restauracja Sowa (Bydgoszcz)
Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów
Uczestnicy rywalizowali w trzech konkurencjach. Na mistrzostwa przywieźli przygotowany we własnej pracowni tort okolicznościowy (pokazowy). Kolejną konkurencją, przed którą stanęli było wykonanie elementu dekoracyjnego i wkomponowanie go w specjalną klatkę oraz przywiezienie lub przygotowanie na miejscu tortów do degustacji. Całość prezentacji miała być spójna - w nawiązaniu do wybranego przez uczestnika tematu.
I miejsce - Agnieszka Paczóska (Planeta Tortów)
II miejsce - Ewa Drzewicka (Jula Smakula - cukiernictwo artystyczne)
III miejsce - Sylwia Szajter-Ziółek (Słodkie Marzenia)
Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych
Tym razem uczniowie mieli wykazać się wyobraźnią w przygotowaniu tortów jednopoziomowych oraz deserów na talerzu z dekoracją w tematyce fantastyka i fantasy. Konkurs objęty był patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej.
I miejsce - Kamil Poćwiardowski, Julia Pora, Zespół Szkół Gastronomicznych, Bydgoszcz
II miejsce - Paweł Gromacki,Karolina Stricke, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, Poznań
III miejsce - Jakub Kaczmarek, Dominika Ludwikowska, Zespół Szkół Technicznych im. E. Kwiatkowskiego, Grodzisk Wielkopolski
Międzynarodowy Konkurs Dekoracji Cukierniczych
Konkursowi towarzyszyła wystawa, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. Ci mogli podziwiać prace, które w tym roku miały nawiązywać do tematyki fantastyki i fantasy. Pracom zostały przyznane złote i srebrne wyróżnienia. Została również wręczona jedna nagroda główna - Best in Show, którą zdobyla Akhartsava Alena.