...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Wszystko o różach

Ledwo co na rynku pojawiła się książka "Różane przepisy", a już okrzyknięto ją różaną biblią. Po tej lekturze zmienicie zdanie o "niekwestionowanej bogini ogrodów"! Potencjał róż w kuchni i dla urody odkrywa przed nami Małgorzata Kalemba-Drożdż, niekwestionowana specjalistka od kwiatów jadalnych i dzikich roślin.

Małgorzata Kalemba-Drożdż przebadała i spróbowała ponad 200 roślin w swojej kuchni. Z tej fascynacji zrodziły się ciekawe książki kulinarne: "Pyszne chwasty" (2014) i "Jadalne kwiaty" (2016) - cenne przewodniki po dzikich roślinach i kwiatach jadalnych, które z powodzeniem i ze smakiem możemy (i powinniśmy) spróbować w naszych potrawach, słodkich wypiekach, lodach czy chlebie. Przez tych kilka lat autorka bloga Trochę Inna Cukiernia zebrała bogaty materiał, który pozwolił jej stworzyć różaną monografię. I dzisiaj specjalistka od jadalnych kwiatów zaprasza nas do odkrywania potencjału, "który tkwi w różanych płatkach, owocach róż, a nawet w listkach".

Najnowsza książka to spora kolekcja przepisów kulinarnych podzielonych według kategorii: przepisy z płatkami róż, z listkami oraz owocami róży. Naszą szczególną uwagę zwróciły pomysły na wypieki i desery, w których wyróżniają się: chleb różany, różany torcik Pavlovej, sorbet malinowo-różany czy trufle orzechowo-różane. Piękne zdjęcia autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż zachęcają też do przygotowania własnych przetworów na bazie róż, od tych najprostszych, jak szybka konfitura z róż, domowa woda różana, po te wymagające czasu, jak likiery, nalewki czy wina. Swój oddzielny rozdział zajmują różane kosmetyki.

Część kulinarną poprzedza krótka i ciekawa historia róż mocno zakorzeniona w kulturze człowieka, a zwłaszcza w starożytnej medycynie greckiej, chińskiej czy egipskiej. Ale nam trudno się oderwać od rozdziałów dotyczących pielęgnacji róż, zbioru płatków czy owoców. Tutaj również znajdują się informacje, gdzie, kiedy i o jakich porach dnia zbierać płatki dzikich róż, jak transportować zerwane płatki, które odmiany kwiatów nadają się do przygotowania przetworów, a z których odmian owoce będą idealne na nalewki czy syropy.

Jednym słowem Małgorzata Kalemba-Drożdż pokazała całe spektrum róż - od płatków, listki, po owoce - które z korzyścią można zastosować w naszych kulinarnych eksperymentach. Gorąco polecamy!

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji