Mistrzowie czekolady w składzie Amaury Guichon, Kirsten Tibballs, Yusuke Matsushita i Sachi Takagi ocenią prace chocolatierów z całego świata.
Komitet Organizacyjny konkursu World Chocolate Masters ogłosił Szefów międzynarodowego jury na Światowy Finał ’22. Na czele tego zespołu ekspertów staną jedne z najbardziej cenionych w branży talentów, które będą czuwać nad uczciwym i przejrzystym przebiegiem konkursu: Amaury Guichon, Kirsten Tibballs oraz japoński duet kucharzy Yusuke Matsushita & Sachi Takagi. Imponujący skład, przed którym finaliści będą mieli szansę zaprezentować swój talent.
Jury głosujące składa się z reprezentantów wszystkich uczestniczących regionów – każdy członek jury jest wiodącym ekspertem w branży kulinarnej i/lub gastronomicznej. Polskę reprezentuje Krzysztof Ilnicki – Ambasador marki Cacao Barry, właściciel Umam Patisserie i juror w popularnym programie telewizyjnym ‘Bake off – ale ciacho”.
Temat tej edycji? #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE
Konkurs rzuca wyzwanie Szefom, aby przedstawili ich wizję czekolady jutra. „Nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co zaprezentują uczestnicy konkursu. Rywalizacja jest zacięta, ich umiejętności są niezwykle wysokie, a presja na głównej scenie będzie ogromna. Obserwując cały świat, z pewnością zobaczymy to, co najlepsze w świecie czekolady”, wyjaśnia Ramon Morató, dyrektor kreatywny Cacao Barry.
Wybory konsumenckie radykalnie przenoszą się na żywność, która jest zdrowsza, przyjazna dla planety, oferująca nowe doznania smakowe, ale bez uszczerbku dla przyjemności. Kreatywność, nauka i technologia pomagają Szefom rozwijać swoją ofertę. Jak te zmiany przekładają się na czekoladową ofertę JUTRA? Zawodnicy muszą przedstawić jasną wizję, wyśmienite i innowacyjne kreacje i aplikacje.
World Chocolate Masters zapowiada ekscytującą wizję przyszłości czekolady, ponieważ da widzom możliwość przyjrzenia się, w jaki sposób wyzwania jutra wpłyną na czekoladowe rzemiosło i jakie sposoby można znaleźć na pokonanie tych wyzwań i rozwój.
8. edycja World Chocolate Masters – inicjatywy francuskiego producenta kuwertur czekoladowych premium Cacao Barry – to wyjątkowa platforma dla Rzemieślników, Cukierników i Szefów Kuchni z całego świata, dająca im możliwość przekraczania swoich granic i wyrażania swojej prawdziwej natury.
18 najlepszych szefów w świecie czekolady
Szefowie z całego świata są gotowi do walki podczas najważniejszego wydarzenia w branży czekolady - Salon du Chocolat w Paryżu. Wszystkie kraje wybrały swoich finalistów po wyczerpujących rundach kwalifikacyjnych, które testowały ich umiejętności i determinację.
Reprezentanci poszczególnych krajów w finale WCM '22
Belgia – Togo Matsuda
Kanada – Nishant Amin
Chiny – Jacky Lung
Finlandia – Eero Paulamäki (reprezentant Kraje Nordyckie)
Francja – Antoine Carréric
Grecja – Nicolas Nikolakopoulos (reprezentujący Europę Południowo-Wschodnią)
Węgry – Attila Menyhárt
Włochy – Anna Gerasi
Japonia – Jiro Tanaka
Korea – Dongusk Kim
Maroko – Issam Tajer (reprezentujący Afrykę Północną)
Polska – Igor Zaritskyi
Hiszpania – Lluc Crusellas
Szwajcaria – Abraham Balaguer
Holandia – Carlo Midiri
ZEA – Dilip Kumara (reprezentujący Bliski Wschód)
Wielka Brytania – Stephen Trigg (reprezentujący Wielką Brytanię i Irlandię)
USA – Christophe Rull
Polskę reprezentuje Igor Zaritskyi - Szef na co dzień pracujący w Warsaw Academy of Pastry Art w firmie Sempre.
Informacje praktyczne
Światowy Finał World Chocolate Masters 2022 odbędzie się podczas targów:
Salon Du Chocolat
Porte de Versailles, PARIS
29 październik – 31 październik 2022
Wydarzenie będzie transmitowane na żywo na >>> www.worldchocolatemasters.com
Zapraszamy do rejestracji, aby oglądać i na żywo kibicować Igorowi!
Śledź wydarzenie na kanałach cyfrowych: