...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Wypieki z sercem, czyli cukiernicy i dekoratorzy na rzecz 25. WOŚP

Kiedy w 1993 r. Jurek Owsiak po raz pierwszy stanął na czele Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, przyciągnął rzesze piekarzy, cukierników, a nawet amatorów pieczenia. Dziś trudno wyobrazić sobie WOŚP i wielki finał bez spektakularnych tortów, ciastek, czyli bez wsparcia naszej branży. Przypomnijmy, jakie cuda powstały w 2017.

Każdego roku spod rąk cukierników wychodzą przeróżne torty, chętnie licytowane podczas aukcji charytatywnych: piętrowe torty w stylu angielskim, bezowe pyszności w stylu „Pavlova”, marcepanowe serca, wieńce frankfurckie, torty wiedeńskie i szwarcwaldzkie. – Cukiernicy w całej Polsce mają wielkie zasługi dla WOŚP, co roku pieką wspaniałe, przepyszne torty. To jest istotna branża, jeśli chodzi o organizację finału i wiele im zawdzięczamy – mówi Krzysztof Dobies, rzecznik prasowy WOŚP. Każdego roku wielu z nich wystawia swoje wyroby na charytatywne aukcje, z których pieniądze trafiają na opiekę medyczną dzieci i seniorów, organizowaną przez WOŚP. Jednak najbardziej emocjonującą chwilą jest pierwsze podsumowanie całego dnia finału, kiedy Jurek Owsiak, dziękując wszystkim za zaangażowanie, kroi tort.

Najdroższe jest ludzkie serce
To najczęściej w tym kształcie możemy zobaczyć finałowe torty. Dosłownie i w przenośni, gdyż cukiernicy naprawdę wkładają wiele uczucia, aby ich dzieła były w tym dniu wyjątkowe. Symbol miłości i ofiarności, który wpisany jest w akcję WOŚP, został utrwalony w słodkich wyrobach wielu ludzi. W Strzelcach Opolskich pieczenie takich tortów to już wieloletnia tradycja. Mieszkańcy, radni i inni samorządowcy również w tym roku prześcigali się w licytacji. Padł rekord – 3200 zł – za słodkie serce. Jak to się stało? Strzeleccy radni proponowali 1500 zł, a prywatny przedsiębiorca 1700 zł. Doszło do porozumienia obu stron i wypiek został radośnie przedzielony na pół. W tym roku ten wyjątkowy smakołyk został ufundowany przez piekarnię Łubowski, specjalizującej się przede wszystkim w tradycyjnych wypiekach.

 

Piętrowe giganty
Również wiele innych firm aktywnie włącza się w pomoc dzieciom. Miarą zaangażowania w ogólnopolski zryw są piętrowe giganty. Od wielu lat dużą popularnością cieszą się torty, których piętra ważą nieraz kilkadziesiąt kilogramów. Anna Ciuk, właścicielka pracowni tortów Słodka Manufaktura w Siedlcach, przez pięć godzin tworzyła figurkę Jurka Owsiaka z masy cukrowej.

Tort Anny Ciuk został zlicytowany w czasie finału w Siedlcach, przed słynnym „światełkiem do nieba”, fot. Słodka Manufaktura

Z własnej inicjatywy wystawiła tort na licytację, spiesząc się z jego upieczeniem. – Chcieliśmy  dać coś od siebie, chcieliśmy pomóc, chociaż tyle, ale ziarnko do ziarnka… – zauważa Pani Anna. Na tym właśnie polega atmosfera Wielkiej Orkiestry, każdy odruch, każde poświęcenie składa się na wielką całość. Dekoratorka skomponowała przepyszną piętrowa konstrukcję z biszkoptu, bitej śmietany, mascarpone i owoców w żelu, pokrytą masą cukrową. Tort został wystawiony do licytacji w czasie finału w Siedlcach, bezpośrednio przed słynnym „światełkiem do nieba”. Właścicielka Słodkiej Manufaktury postanowiła zrobić nie jeden, a dwa torty, aby uczcić pracę wolontariuszy, którzy w styczniową, mroźną niedzielę, cierpliwie zbierali datki do puszek.

Tort dla wolontariuszy, fot. Archiwum Słodka Manufaktura

W stylu WOŚP
Coroczna akcja WOŚP wpisała się na dobre w kalendarz wielu naszych cukierników, niekoniecznie działających w Polsce. Marek Kuflewski prowadzący firmę cukierniczą w Holandii nie pierwszy raz przygotowuje torty i ciastka z logo WOŚP. W swojej pracowni Artistic Cakes tworzy przeróżne orkiestrowe pomysły – torty, serca z piernika, ciastka z kremem kolorystyką i stylem nawiązujące do WOŚP-u.

Słodki stół dla WOŚP autorstwa Marka Kuflewskiego, fot. Archiwum Artistic Cakes

Od kilku lat wspólnie z WOŚP działa słynna Pracownia Tomasza Dekera, która w tym roku wystawiła na aukcję piętrowego giganta. Wielopoziomowy tort zakończony lukrowym latającym balonem, z sercem w koszyku świetnie wpisuje się w finałową estetykę. W tym roku, osoba, która przeznaczy największą kwotę na orkiestrowy tort, drugi otrzyma gratis wedle własnego zamówienia. Zapytany o pomysł i styl cukierniczych wytworów Tomasz Deker stwierdza: – Zawsze fascynowały mnie formy przestrzenne, a nie tylko płaskie, monotonne kształty, stąd właśnie balon na torcie. Nie podejmuję się też oceniać innych prac, gdyż jest to konkurs nie w popisywaniu się swoimi wyrobami, ale jakby konkurs w pomaganiu. O atmosferę tutaj chodzi, a nie o reklamę. Można powiedzieć, że w Polsce wykształcił się osobny, „orkiestrowy styl cukiernictwa”, w którym dominują jasne, pastelowe kolory, bogate zdobienia i obłe kształty, szczególnie w kształcie serca. Taką estetykę można by nazwać „płomienistym stylem polskiego cukiernictwa”. Płomienisty, gdyż oczywiście dominuje kolor czerwony, ale także dlatego, że mamy do czynienia z wyjątkową ekspresją zdobień i kształtów. I jeszcze jedno – płomień to również symbol żarliwości, zaangażowania, a tego polskim cukiernikom nie można odmówić. Dowodem tego są wypieki pracowni, które na stałe wpisały się w tradycję wielkiej świątecznej fety.

Odlotowy tort z Pracowni Tomasza Dekera, fot. Archiwum Pracownia T. Deker

A na fejsie dziki szał
Nie tylko cukiernicy i piekarze włączają się w akcję. Już cały tydzień przed wielkim finałem internauci popisywali się swoimi świątecznymi wypiekami, a także tymi, które udało im się wylicytować. Anna Komisarczyk z firmy A Ja To Pierniczę na swoim fejsbukowym fanpage’u udostępniła 30-centymetrowe serca z piernika licytowane na aukcji.

Takie cuda dla WOŚP wyszły spod rąk Anny Komisarczyk, fot. Archiwum A Ja To Pierniczę

Natomiast Marta Boguszewska z Norwegii na swojej stronie „Ciasta i torty na zamówienie/ Cakes to order cieszy się własnoręcznie wykonanym tortem sprzedanym za 2000 koron. W przypływie radości umieściła post: "Kochani… jestem w szoku! Mój tort przygotowany dla WOŚP pokazali we wczorajszym głównym wydaniu Faktów TVN. Dostaje masę pozytywnych wiadomości od Was, na które staram się odpisywać jak najszybciej. Tort przygotowany dla WOŚP bardzo się Wam spodobał. Jest mi niesamowicie miło. Nie spodziewałam się tego nawet w najśmielszych snach. Chciałam podarować na WOŚP coś od siebie, żeby wspomóc tak szczytny cel. Nawet przez chwilę nie pomyślałam o tym, że nabierze to tak dużego rozgłosu. Serdecznie dziękuję za pozytywną energię od Was! Jesteście kochani".

Tort Marty Boguszewski z Norwegii został sprzedany za 2000 koron, fot. Archiwum Marty Boguszewskiej

Torty na Wielki Finał
– Torty tradycyjnie pojawiają się w studiu na zakończeniu Finału WOŚP, czyli już w późnych godzinach wieczornych, po licytacji Złotych Serduszek i Złotych Kart Telefonicznych, kiedy jest czas na ostateczne podsumowanie i podziękowanie, także tym, którzy są obecni oraz przez cały dzień pracują z nami w studiu TV – informuje rzecznik WOŚP. Przez wiele lat finałowe słodkości ofiarowywali specjaliści z Hotelu Jan III Sobieski, natomiast od kilku lat torty przekazuje również firma Grycan, która także częstuje lodami ludzi obecnych w studiu. Grycan aktywnie włącza się w akcję licytacyjną, a na swojej stronie zachęca do pomocy: „Dla wszystkich, którzy kochają pomagać tak samo jak kochają jeść lody, sieć Grycan ma dobrą wiadomość. Na aukcji WOŚP możecie wylicytować lodówkę pełną lodów.” Inną formą pomocy na rzecz WOŚP są desery w kształcie serca, które wszystkie restauracje sieci sprzedawały w cenie 10 zł. Firmie udało się sprzedać aż 12 400 deserów w całym kraju.

Do końca świata i jeden dzień dłużej
Tyle według Jurka Owsiaka ma trwać Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy i zdaje się, że tak długo będzie trwała świąteczna działalność cukiernicza na rzecz potrzebujących. Każdego roku to, co dzieje się w polskim społeczeństwie, odbija się również w cukiernictwie. Ekspresja, zaangażowanie, kreatywność, a przede wszystkim radość w pomaganiu. Skąd taki przepis? Odpowiedzieć jest bardzo prosta. Prosto z serca.

Dawid Klachacz

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji