...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH

Wypływa... podróbka

Lider sprzedaży oliwy w Polsce – firma Monini – wniosła o przeprowadzenie badań oliwy z tzw. pierwszego tłoczenia – extra virgin. Badania prowadzone były we włoskim laboratorium, gdzie wyszło na jaw, że połowa z badanych próbek oliwy nie spełnia norm unijnych.

Najważniejszym parametrem badanych produktów była zawartość alkilo-estrów, która nie mogła przekraczać 75 mg na 1 kg tłuszczu. Im wyższa jest zawartość tych związków, tym gorsza jakość oliwy – ich obecność świadczy o tzw. „odświeżaniu” i poddawaniu jej procesowi ujednolicania smaku i zapachu. Jest to proceder stosowany przez duże koncerny, skupujące oliwę z różnych miejsc. Skutek jest taki, że dla prawdziwego konesera taka „ujednolicana” oliwa jest nie do zaakceptowania, nie ma swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Aby temu odświeżaniu zapobiec, weszły w życie nowe przepisy, opierające się na badaniu poziomu alkilo-estrów. W przypadku oryginalnej oliwy z pierwszego tłoczenia każda ingerencja chemiczna uderza w strukturę kwasów tłuszczowych i pozbawia ją polifenoli odpowiedzialnych za hamowanie procesu starzenia się komórek oraz witaminy E.

W Polsce brakuje laboratoriów, które zdołałyby przeprowadzić tak dokładne badania. Sytuację wykorzystują nieuczciwi dystrybutorzy, sprzedając oliwy extra virgin, które nie powinny posługiwać się tą nazwą.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji