Punktualnie o 11 w Sali Reprezentacyjnej Izby, pod czujnym okiem kamer, obiektywów i pod obstrzałem mikrofonów rozpoczęło się słodkie szaleństwo… Do konkursu przystąpiło 101 osób, których zadaniem było zjedzenie 10 paczków w możliwie najkrótszym czasie.
Podobne artykuły
Zdobądź tytuł mistrza - Mistrza w jedzeniu pączków na czas!„Tłusty Czwartek w mojej piekarni/cukierni”! Konkurs na najlepszą kampanię promocyjną!Jest jeszcze dla nas nadzieja...Pączki między sobą nieco różniły się miękkości, ilością nadzienia. Jak się później okazało miało to kluczowe znaczenie dla wyłonienia zwycięzcy. Ale każdy z uczestników dostał identyczny ich zestaw przygotowany przez kilka cukierni. Brak możliwości popijania skutecznie i kolejno eliminował zawodników. Techniki jedzenia były bardzo różne – urywano, ugniatano, pożerano niemal w całości, albo ogryzano pączka dookoła metodą „na myszkę”. Wkrótce też – mówiąc sportowym językiem – od peletonu oderwała się grupa najlepszych.
Niezwykle efektowny finisz
Finisz był niezwykle efektowny … ale jak się później okazało – nieskuteczny. Jeden z uczestników cieszył się zwycięstwem tylko przez chwilę bo na skutek protestu innych uczestników został zdyskwalifikowany za … zamienianie pączków. Dość nieporadnie tłumaczył, że przecież i tak zjadł najszybciej 10 paczków, a że wolał te bardziej miękkie i obficiej nadziane… Twierdził, że zamienił się z sąsiadem, który nie miał już szans na wygraną. Jury było jednak nieugięte. Niedoszłemu zwycięzcy przyszło obejść się smakiem ale za to spory niesmak wzbudził wśród publiczności.
Zwycięzcy
Niekwestionowanym zwycięzcą został Michał Kubaś, drugi był Kamil Jamroszczyk a trzecie miejsce z Barbara Dzikowska podzielił Tomasz Judkowiak.
Pierwszy raz w tym roku w osobnej konkurencji startowały też dzieci. Miały za zadanie zjedzenie trzech minipączusiów, które spokojnie zmieściłyby się w jednym „dorosłym” pączku.
Niezawodni też byli Państwo Marianna i Marian Stanni, którzy w tych zmaganiach od lat uczestniczą jako najstarsi zawodnicy.
Organizatorami konkursu był Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Wspomagała go Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu i Urząd Miasta Poznania.
Konkurs odbył się dzięki wsparciu sponsorów: Lesaffre Polska, Zakładów Tłuszczowych KRUSZWICA SA, Zeelandia, Glutenex , a także poznańskich cukierników.
Marzena Rutkowska-Kalisz