15 czerwca 2014 roku na Placu Zamkowym w Lublinie będziemy świętować już po raz szesnasty – tym razem pod hasłem „Chleb – to tak łatwo powiedzieć”. Naszemu świętowaniu będą towarzyszyć Lubelskie Targi Rzemiosła Piekarskiego i Cukierniczego.
W tym roku po raz trzeci będzie bity rekord na Największy Cebularz Lubelski Na Świecie i tak jak w latach poprzednich rekordowy wypiek zostanie podzielony i rozdany publiczności. Jak co roku nie zabraknie oczywiście tradycyjnego, dobrego chleba i kuszących łakoci od rzemieślników z Lubelszczyzny (i nie tylko).
Oprócz stałych punktów, tegoroczna edycja przyniesie wiele pozytywnych zmian dla naszych wystawców i gości:
• nowy, czerwcowy termin (który od tego roku będzie już stałą zmianą) pozwoli dzieciom i młodzieży szkolnej na bardziej aktywny udział w Święcie,
• impreza wraca na Plac Zamkowy, co ułatwi mieszkańcom Lublina i okolic oraz turystom dotarcie do nas pozwoli na nieodpłatny wstęp na teren wydarzeń,
• powracamy do formuły 3 scen – z wydzieloną Strefą Mistrza oraz Strefą Radości dedykowaną dla dzieci i rodzinnego poznawania chleba (i piekarstwa) przez zabawę,
• wydłużamy czas trwania imprezy do godzin wieczornych,
• głosowania publiczności będą po raz pierwszy przeprowadzane za pośrednictwem elektronicznych kanałów komunikacji,
• na terenie Święta Chleba i Targów zostanie zapewniona dodatkowa asysta dla osób niepełnosprawnych, seniorów oraz rodzin wielodzietnych,
• na scenie głównej zostanie zaprezentowany urozmaicony zestaw młodych, utalentowanych lubelskich artystów, w większości będących laureatami konkursów artystycznych,
• będzie więcej pokazów umiejętności młodych rzemieślników, zarówno piekarzy, jak i cukierników, którzy postarają się udowodnić, że „Prawdziwe rzemiosło jest sztuką”.
Wprawdzie dokładniejszy program imprezy podamy przed 24 maja, ale już dziś warto sobie zarezerwować czas 15 czerwca, aby odwiedzić jedną z największych i najciekawszych tego typu imprez w Polsce.
„Chleb” to bardzo proste słowo, ale kryje się za nim trud i umiejętności wielu ludzi. Dołóżmy wspólnych starań, aby chleb był doceniany w naszym społeczeństwie, a na równi z nim Ci, którzy ten chleb powszedni wytwarzają.
Więcej informacji: http://swietochleba.org/