...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

XVIII Radomskie Święto Chleba

Teraz, kiedy Święto jest już pełnoletnie, jest łatwiej, ale kiedy zaczynaliśmy 18 lat temu, było zdecydowanie trudniej. Trzeba było ludzi mocno przekonywać, wręcz namawiać do tego.

Dzisiaj jest już inaczej, ludzie czasami już w styczniu zaczepiają mnie na ulicy pytając o to kiedy będzie kolejne Święto Chleba, uśmiecha się z satysfakcją Mariusz Fogiel, radomski piekarz z dziada pradziada, współwłasciciel ponad 100 letniej radomskiej piekarni Fogiel & Fogiel.



Plakat XVIII Radomskiego Święta Chleba.

I rzeczywiście, najlepiej o dorodności tego pełnoletniego Święta świadczą liczby: ponad 16 tysięcy odwiedzających (w tym roku padł kolejny rekord), a oprócz stoisk z pieczywem radomskich piekarni, na ścieżkach i dróżkach Muzeum Wsi Radomskiej, rozłożyło swoje stragany i stoiska ponad 120 wystawców i twórców ludowych. Z radością patrzy też na to Prezes Cechu Piekarzy w Radomiu, Jarosław Gajda: Nasz Cech skupia wprawdzie niewielu piekarzy, ale są to społecznicy, którzy co roku angażują się w organizację Święta, poświęcają swój wolny czas i swoje pieniadze. Dzięki temu mamy w Radomiu imprezę, której zazdroszczą nam inne, większe miasta w Polsce. Pytają mnie czasem jak my to robimy, że udaje nam, na co dzień konkurentom, organizować kolejne Święta w takiej miłej atmosferze. No cóż, widocznie tacy jesteśmy, stwierdza prezes Gajda.


Uroczysty moment wprowadzenia pocztu ze sztandarem Cechu Piekarzy w Radomiu.

Jarosław Gajda, podczas tegorocznego Święta Chleba, ma jeszcze jeden powód do radości, obchodzi bowiem 85 rocznicę rodzinnych tradycji piekarskich. Od 1931 roku datuje się udokumentowana działalność piekarnicza w rodzinie Gajdów. Jest więc powód do świętowania, gratulacji, kwiatów i... jubileuszowego tortu, którym częstowano gości XVIII Radomskiego Święta Chleba.

A działo się, oj działo się na Świecie wiele. Osobom zasłużonym dla upowszechniania i ochrony dóbr kultury, popularyzacji dziedzictwa kulturowego i historii Radomia oraz za szczególne zaangażowanie w pracę na rzecz środowiska piekarskiego, wręczono statuetki Klucz Świętego Kazimierza. W tym roku Kapituła tej honorowej nagrody nagrodziła: Jadwigę Piotrowicz, lubelską nauczycielkę zawodu piekarz i cukiernik, niestrudzoną popularyzatorkę Diety Kanapkowej na terenie ziemi lubelskiej, Zbigniewa Miazgę, dziennikarza i publicystę, wieloletniego redaktora naczelnego „Piekarza Polskiego” oraz Stanisława Kasperczyka, Prezesa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, zasłużonego działaniami wspierającymi Święto Chleba.

 


Nagrodzeni statuetkami Klucza Świętego Kazimierza na estradzie razem z członkami kapituły nagrody (od lewej): Stanisław Kasperczyk, Prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, Jarosław Gajda, Prezes Cechu Piekarzy w Radomiu, Zbigniew Miazga, redaktor naczelny „Piekarza Polskiego”, Tadeusz Fogiel, Wiceprezes Cechu Piekarzy w Radomiu, Jadwiga Piotrowicz, nauczycielka zawodu piekarz i cukiernik i zasłużona popularyzatorka dobrego chleba z Lublina, Zbigniew Prokopowicz, Wiceprezes Fundacji na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa.


Bez ich wsparcia nie byłoby kolejnego Święta Chleba. Organizatorzy wręczyli sponsorom podziękowania na estradzie amfiteatru Muzeum Wsi Radomskiej.

 

Serdecznie podziękowano i wręczono pamiątkowe dyplomy sponsorom, bez których tak duża impreza nie mogła by się odbyć. W tym roku organizację Święta wsparli: Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych, Zeelandia, Backaldrin Polska, Italmarco, Hurtownia Siek, Ireks Prokopowicz, Młyny Zbożowe Żabczyńscy oraz Credin Polska.
Rozstrzygnięto także konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, bo urosło także Święto Chleba do rangi radomskich dożynek.

A potem sceną amfiteatru i sceną Pod Dębem zawładnęła muzyka ludowa. Grały kapele i  do upadłego tańczono na dechach, Ludowy Zespół Artystyczny „Promni” oczarował widownię wielobarwnymi stojami ludowymi no i oczywiście także śpiewem, tańcem i muzyką. Imprezę, w części artystycznej, zakończył koncert radomskiego rockowego zespołu „Lustro” w repertuarze z ich najnowszej płyty „Gloria Victis”.

A co z chlebem na XVIII, pełnoletnim Radomskim Święcie Chleba? Był, był oczywiście w niezliczonej ilości na stoiskach radomskich piekarzy. W wielu smakach, kolorach i gatunkach, bo ambicją dla każdej piekarni jest przygotowanie właśnie na tą doroczną imprezę chlebowych nowinek. Próbowano więc, mlaskano z zachwytem i kupowano na potęgę.


Każdy chciał spróbować. Jubileuszowy tort z okazji 85 lat działania Piekarni i Cukierni Jarosława Gajdy. Pan Jarosław i jego pracownicy mają powód do radości i dumy.


Master Chef Beata Śniechowska gotowała potrawy z wykorzystaniem chleba od radomskich piekarzy. Jestem wielkim fanem radomskiego chleba i waszego Święta, powiedziała ambasadorka ogólnopolskiej kampanii społecznej DIETA KANAPKOWA SMACZNA I ZDROWA.

 

Wielką fanką radomskiego pieczywa jest Beata Śniechowska, zwyciężczyni TVN owskiego programu Master Chef, która radomskie Święto odwiedziła już po raz drugi. Jestem zakochana w radomskim chlebie, dlatego podczas dzisiejszych pokazów kulinarnych przygotuję potrawy z wykorzystaniem tego właśnie przepysznego, rzemieślniczego chleba z Radomia. Będzie sałatka chlebowa z fasolą, z suszonymi pomidorami, serem feta i pietruszkowym pesto. Będzie też zupa serowa na bazie rosołu wołowego, także ugotowana z dodatkiem chleba. I, co pewnie będzie zaskoczeniem dla niektórych, chlebowo, owocowo, jogurtowy deser z nasionami chia. Jest tylko jeden warunek, żeby takie potrawy były smaczne: chleb użyty do ich przygotowania to musi być świeży, rzemieślniczy chleb na zakwasie, a nie jakiś chlebopodobny, mrożony produkt. Dlatego używam radomskiego chleba od radomskich piekarzy. Radomianie, jesteście szczęściarzami, że macie takich piekarzy, podkreśla polska Master Chef i ambasadorka ogólnopolskie kampanii społecznej Dieta Kanapkowa Smaczna i Zdrowa.

Organizatorzy zadbali także o edukacyjny wymiar imprezy. Przygotowano wykłady eksperckie, które popularyzowały idee zdrowego odżywiania i ważną rolę jaką spełnia chleb w codziennnej diecie. Mówili na ten temat m. inn. lekarz pediatra i psychodietetyk, a przyswojoną z wykładów wiedzę testował Redaktor Bułeczka uczestników konkursów nagradzając atrakcyjnymi nagrodami ufundowanymi przez Związek Producentów Roślin Zbożowych. Radość obdarowanych była tym wieksza, że nagrody wręczał osobiście Pan Kanapka, znany najmłodszym z ogólnopolskiej kampanii społecznej Dieta Kanapkowa Smaczna i Zdrowa.

Organizatorami XVII Radomskiego Święta Chleba byli: Cech Piekarzy w Radomiu, Urząd Miejski w Radomiu i Muzeum Wsi Radomskiej. Imprezę wsparł finansowo Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Do zobaczenia za rok, w pierwszą niedzielę września na kolejnym XIX Radomskim Święcie Chleba.

Marek Mioduszewski
 


Edukacyjny wymiar Święta zapewniły eksperckie wykłady. O dobroczynnym wpływie Diety Kanapkowej na zdrowie mówili m. inn. lekarz pediatra i psycho dietetyk, a potem stan wiedzy najmłodszych słuchaczy sprawdzał w konkursach Redaktor Bułeczka.


Jak co roku Świętu Chleba towarzyszyły występy artystyczne. Na estradzie wystąpił także Ludowy Zespół Artystyczny „Promni”, który oczarował widzów muzyką, śpiewem, tańcem i przepięknymi strojami ludowymi.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji