...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

XX audyt żywności programu „Doceń polskie”

Potwierdzenie wysokiej jakości produktu i jego rodzimego pochodzenia przez ekspertów; prestiż wynikający z posiadania certyfikatu programu; możliwość korzystania z potencjału godła promocyjnego i narzędzi udostępnianych laureatom bezpłatnie - między innymi te czynniki decydują o dużym zainteresowaniu producentów tym Programem.

27 kwietnia w Czeladzi odbyła się XX atestacja artykułów spożywczych, podczas której Loża Ekspertów podejmowała decyzje o przyznaniu certyfikatów jakości. Do audytu zakwalifikowano blisko 170 produktów z oferty 75 firm z całego kraju.

XX audyt żywności programu „Doceń polskie”
Atestacja produktów spożywczych odbyła się 27 kwietnia br. w Czeladzi. Loża Ekspertów (grono specjalistów z branży spożywczej) obradowała już po raz dwudziesty. - Pierwsza certyfikacja miała miejsce w 2011 roku. Trudno generalizować, ale w mojej opinii żywność już wtedy prezentowała wysoki poziom. Gwałtowny skok jakości artykułów spożywczych miał miejsce po transformacji ustrojowej. Przez ostatnie pięć lat realizowania programu jakość produktów jeszcze wzrosła, ale zmiany te nie są aż tak zasadnicze; po prostu trudno ulepszyć bardzo dobre produkty. Obserwujemy jednak nowe sposoby pakowania i podawania wyrobów, innowacyjne artykuły i ciekawe rozwiązania stosowane przez producentów; o stagnacji na rynku spożywczym nie ma mowy - podkreślał jeszcze przed audytem Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni przypomina, że audyty odbywają się co kwartał, zawsze o innej porze roku. - Podczas audytów oceniamy coraz więcej produktów regionalnych i sezonowych. Trzeba jednak pamiętać, że pora roku (a dokładniej stan surowców, z których powstają produkty) wpływa na jakość wielu produktów, np. nabiału, czy pieczywa - dodawał.



Mimo jubileuszu, XX certyfikacja nie odbiegała od dotychczasowych. Członkowie Loży Ekspertów indywidualnie ocenili każdy spośród blisko 170 zgłoszonych wyrobów. - Istotne jest, że program nie ma charakteru plebiscytu. Loża Ekspertów nie wybiera najlepszego produktu w danej kategorii, ale rozpatruje z osobna każdy artykuł spożywczy i przyznaje mu noty w skali od 1 do 10 za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Certyfikat „Doceń polskie” zdobywają tylko produkty, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami, samymi 10, jest honorowana także tytułem TOP PRODUKT - powiedział Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

W ten sposób ocenione zostały wszystkie produkty zakwalifikowane do audytu, czyli artykuły posiadające tzw. polski akcent, wyrażający związek wyrobu z naszym krajem. W certyfikacji udział wzięły wyroby z asortymentu 75 producentów reprezentujących wszystkie województwa. - Eksperci ocenili pieczywo, nabiał, warzywa, przetwory, ryby, słodycze, napoje, dania gotowe, mięsa oraz wyroby marek własnych. Zróżnicowane są nie tylko produkty, ale i ich wytwórcy - w programie udział biorą firmy o odmiennym zasięgu, strukturze, czy sposobie funkcjonowania: zarówno ogólnopolskie marki, jak i lokalni producenci. W centrum zainteresowania pozostaje jednak produkt, certyfikaty są przyznawane za konkretny wyrób, a nie za całą działalność firmy - zaznaczyła Karolina Szlapańska, organizatorka przedsięwzięcia propagującego rodzime artykuły spożywcze wysokiej jakości.

 

- Nie wszystkie artykuły zdobywają certyfikat. Producenci, których wyroby nie uzyskały wysokich not otrzymują jednak cenną informację zwrotną; sygnał, że produkt wymaga dopracowania. Ta wiadomość powinna być impulsem do zmian i poprawy jakości - dodawał M. Drewniak.

Trwa liczenie punktów, na podstawie których przyznawane są certyfikaty jakości. Informacje o nagrodzonych wyrobach oraz ich producentach będą dostępne na blogu programu „Doceń polskie”, który jest dostępny pod adresem www.blog.docenpolskie.pl .

Anna Koza, Adventure Media


*   *   *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji