...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Z jarzębiną i kasztanem

autor: Cukiernik Krzysztof Wysłucha

     
 

Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Ta propozycja tortu nie jest lekka, łatwa i przyjemna. Z lekkości należy wymienić lekko goryczkowo-kwaśny posmak jarzębiny, zabarwionej delikatnie żubrówką. Do tego doszedł słodki kasztan. To połączenie kontrastów zadowoli ludzi ceniących sobie wytrawny smak.

Surowe owoce jarzębiny nie są jadalne i to wcale nie jest zasługa gorzkiego smaku, ale zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Wystarczy jednak przemrożenie owoców lub ich zanurzenie na chwilę we wrzątku, żeby pozbawić je trujących właściwości i tego charakterystycznego smaku. Kiedy niekorzystny składnik zostanie dezaktywowany, jarzębina otwiera przed nami całe swoje bogactwo witamin: C, E, P, K, PP, nieco witaminy A oraz dwa razy więcej karotenu niż marchew. Pozytywnie działa na serce i naczynia krwionośne. Zaleca się ją osobom mającym problemy ze wzrokiem.

Co do drugiego składnika naszego tortu, nie zamierzamy polemizować ze stwierdzeniem, że „najlepsze kasztany są na placu Pigalle”. Na szczęście w naszych sklepach też można kupić kasztany jadalne – w postaci naturalnej, do bezpośredniego spożycia, kandyzowane lub w postaci kremu czy purée. Warto się do nich przekonać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Kasztany jadalne zawierają dużo skrobi, cukru, białka i tłuszczu. Znajdziemy w nich kwas jabłkowy i cytrynowy, lecytynę, witaminy B, C oraz PP i K, potas, siarkę, magnez i żelazo.

 

Receptura na 2 torciki

 

Ciasto piernikowe

250 g Eco Trade Super Piernik
50 g oleju
100 g jaj
70 g mleka

Wszystkie składniki mieszamy na wolnych obrotach i wypiekamy w rancie o średnicy 20 cm w temperaturze ok. 180°C.

Żelka jarzębinowa

500 g przecieru jarzębinowego – do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością
25 g żelatyny
30 g wody
90 g  żubrówki

Przecier jarzębinowy łączymy z żubrówką, a następnie z rozpuszczoną żelatyną.

Mus kasztanowy

500 g bitej śmietany
600 g kremu z kasztanów jadalnych
20 g żelatyny
30 g wody

Ubitą śmietanę łączymy delikatnie z kremem kasztanowym.

Ganache

250 g śmietany
500 g Provenda Dark

Przygotowanie

Odpieczone ciasto piernikowe przekroić na 4 blaty. Ułożyć w rancie o śr. 22 cm. Przesmarować pierwszy blat kremem Eco Trade Musso Orzechowe i nałożyć żelkę. Schłodzić. Następnie nałożyć mus kasztanowy oraz blat ciasta piernikowego. Powierzchnię tortu wyrównać musem, a następnie zmrozić. Oblać tort ganache’em. Udekorować według własnej inwencji.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez EcoTrade sp. z o.o.



Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji