Program Działań Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2015-2019 spotkał się z poparciem Związku Rzemiosła Polskiego. Jerzy Bartnik, prezes ZRP, docenił działania nakierowane na rozwój produkcji żywności wysokiej jakości, promocję polskiej żywności na rynkach zagranicznych oraz stworzenie systemu informacji gospodarczej.
Podobne artykuły
Postaw na polskie produkty! 25 sierpnia obchodzimy Dzień polskiej żywnościStowarzyszenie Polska Ekologia z nowymi pomysłami na rozwójOtwieramy Bliski Wschód dla polskich produktów ekologicznych! Dołącz już dziś!– Wspieranie rozwoju produkcji ekologicznej żywności, z wykorzystaniem tradycyjnych technologii, to jeden z często zgłaszanych postulatów Związku Rzemiosła Polskiego – jak napisał prezes Jerzy Bartnik w piśmie do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (z dn. 17 grudnia 2015 r.). Podkreślił, że "sukces gospodarczy można opierać nie tylko na innowacyjnych rozwiązaniach, (...), ale także na innych walorach – jak ekologia, wysoka jakość, małoseryjność i tradycyjne technologie – cenionych przez konsumentów wyrobów spożywczych, nie tylko w kraju, ale i zagranicą".
Jak przyznał prezes Jerzy Bartnik, Związek Rzemiosła Polskiego zrzesza kilkanaście tysięcy rzemieślniczych zakładów branży wędliniarskiej, piekarniczej, cukierniczej i gastronomicznej. Zatem Związek Rzemiosła Polskiego jest żywotnie zainteresowany działaniami, które uwzględniają bieżące problemy tych branż.
źródło: ZRP