Belgijski chocolatier Pierre Marcolini przygotował dla łasuchów czekoladowe figurki zacnego biskupa z Miry. Jego postać została w masowej wyobraźni i w handlu wyparta przez postać amerykańskiego krasnala, ale Marcolini postawił mocno na tradycję. W jego sklepie można nabyć dwie figurki świętego w wersji mlecznej i gorzkiej.
Do figurek dorzucone są wykwintne, chrupiące ciasteczka w czekoladzie o nazwie „Speculoos”.
To tradycyjne kruche ciasteczka z korzenną nutą cieszące się dużą popularnością w Belgii i w Holandii właśnie w dzień św. Mikołaja. „Speculoos” od Pierre’a Marcoliniego są wypiekane z dodatkiem masła, miodu, cynamonu i przypraw korzennych. Ich trwałość tak jak w przypadku wszystkich wyrobów rzemieślniczych bez dodatku konserwantów jest ok. 2 miesiące. Do produkcji Św. Mikołaj z gorzkiej czekolady użyto tak zwanej czekolady Grand Cru, czyli czekolady najwyższej jakości składającej się tylko z dwóch składników: ziarna kakaowca i cukru. W tym wypadku wykorzystano ziarna kakaowca z Kuby. Obie figurki ważą po 66 gram.
Pierre Marcolini to uznany chocolatier, który od dwudziestu lat zajmuje się produkcją czekolady rzemieślniczej, a praca z czekoladą wiąże się dla niego z takimi pojęciami jak rzecz jasna przyjemność, dzielenie się, odkrywanie smaków i kreatywność. Figurki dostępne są w sklepach stacjonarnych i w sklepie internetowym: https://eu.marcolini.com/fr