...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Zadanie wykonane na 5.

5. miejsce na światowych mistrzostwach lodziarskich w Rimini to dla Polaków bardzo dobry wynik. Nasi reprezentanci dowiedli, że Polska ma najlepszych cukierników i lodziarzy na świecie.

– Choć bez medalu, wróciliśmy z tarczą – skomentował udział polskiego teamu jego leader Michał Wiśniewski (Hotel Haffner).
19-21 stycznia podczas targów branżowych Sigep w Rimini odbyła się 9. edycja Coppa del Mondo della Gelateria, w której wystartowało dwanaście 4-osobowych drużyn z całego świata, m.in. z: Argentyny, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kolumbii, Malezji, Meksyku, Niemiec, Polski czy Singapuru. Obok Wiśniewskiego w składzie polskiej reprezentacji znaleźli się: Grzegorz Radajewicz Cukiernia Sowa), Maciej Pięta (Cukiernia Kachliccy), Robert Burkat (Ice Team) i Aleksandra Sowa-Trzebińska, team manager oraz członek jury. Oficjalnym trenerem reprezentacji był Paweł Małecki. Wiśniewski podkreśla także pomoc Janusza Profusa i Mariusza Buritty, który – choć ostatecznie  nie wystąpił na mistrzostwach – współpracował z drużyną na każdym etapie przygotowa  i brał aktywny udział w treningach. – Jesteśmy bardzo zadowoleni ze zdobytego miejsca. Wszyscy dali z siebie to, co najlepsze. – mówi team leader. – W tak prestiżowym konkursie działa się pod presją czasu, zadań jest mnóstwo i trzeba umieć pracować zespołowo. Był stres, ale wszystko poszło zgodnie z założonym planem.

 

 

Tegoroczny temat prac brzmiał – Pure nature. Jurorzy najwyżej ocenili rzeźbę lodową Roberta Burkata oraz snacki lodowe, które przybrały kształty różnych kamieni. Bardzo ciekawa była teżkompozycja deseru, na który składało się: semifreddo z pistacji,espuma z herbaty, lody z mango z yuzu, variegato czekoladowo- -orzechowe, lody mojito z jabłkiem kompresowanym w mięcie, lody waniliowe i ciasto cygaretkowe z ziarnem kakaowca. W kategorii Mystery Box drużyna stworzyła sorbet kokosowy z trawą cytrynową, miętą i yuzu. – To była dla mnie absolutna petarda, na pewno powtórzę ją jeszcze nie raz – podkręca entuzjastycznie team leader. Nie ukrywa jednak rozczarowania tym, jak została oceniona praca z karmelu Macieja Pięty. – Jury doceniło wielkie odlewane rzeźby, podczas gdy prawdziwym kunsztem powalił Maciek. Jego rzeźba była najbardziej zaawansowana technicznie, o czym świadczy chociażby zachwyt francuskiej drużyny, której członkowie ocenili, że zasłużyliśmy na podium. Jako jedna z nielicznych nasza reprezentacja nie miała problemu ze stopniem zmrożenia lodów, ponieważ wszystkie prace udałosię podać w odpowiednich konsystencjach i temperaturach.

 

 

Spośród 12 zespołów byli najwyżej punktowani, tuż po Japonii, za czystość stanowiska pracy, co świadczy o świetnej współpracy i zorganizowaniu zespołu. – Gdy ustawiliśmy gotowe prace na grand bufet, poczułem dumę i nieważne już było, które miejsce zajmiemy – mówi Michał Wiśniewski, który czuje pewien niedosyt.– Dla mnie było wiele lepszych wystąpień niż włoskie. Mam na myśli choćby Francuzów, którzy dostali punkty karne za zbyt głośne zachowanie ich kibiców, co jest absurdem. Zważając na to, że wiele drużyn, wbrew regulaminowi, miało elementy z gumowych form, a nie – jak powinno być – tylko z metalowych, a także na fakt, że regulamin był zmieniany w ostatniej chwili nakorzyść pewnych drużyn, nasz wynik i tak jest świetny. Czy ten niedosyt oznacza, że pastry chef Haffnera wystąpi jeszczew lodziarskich mistrzostwach podczas następnej edycji? – Mając tak bogate doświadczenie konkursowe, chętnie podzielę się wiedząi będę trenować młode pokolenie. Mam nadzieję, że znajdą się ludzie, którzy będą chcieli pokazywać na światowej arenie, jak wysoki poziom mamy wnaszym kraju.

 

 

Wyniki 9. edycji Coppa del Mondo della Gelateria
I miejsce: Włochy
II miejsce: Japonia
III miejsce: Argentyna


Włoski zespół w składzie mistrza lodziarstwa – Eugenio Morrone, pastry chefa – Massimo Carnio, szefa kuchni Marco Martinelli
i twórcy rzeźby w lodzie – Ciro Chiummo, otrzymał jednogłośne uznanie, potwierdzone głosami sędziów technicznych, prasy
branżowej i jury artystycznego.


Każda z drużyn biorących udział w finale wybrała indywidualny temat\ Zw ycięzcy zaprezentowali pracę pod hasłem „Sekrety lasu”

 

 

Japonia, która zajęła drugie miejsce – „Kwiat muzyki”

 

 

Zdobywcy trzeciego miejsca, tj. Argentyna wybrała„Piratów z Karaibów” jako motyw przewodni

 

 

 

Zdjęciea: Cukiernia Sowa oraz Coppa del Mondo della Gelateria

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji