...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, objął honorowym patronatem tegoroczną edycję Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie promujące rodzimą żywność realizowane jest czwarty rok. Od początku funkcjonowania jego honorowym patronem jest minister odpowiedzialny za resort rolnictwa.

 Minister rolnictwa honorowym patronem programu „Doceń polskie”

- Realizowane działania promocyjne, budujące określony wizerunek polskich producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości są niewątpliwie bardzo istotnym elementem tworzenia wielkości sprzedaży – napisał minister Stanisław Kalemba w liście adresowanym do organizatorów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promowanie rodzimych produktów spożywczych wysokiej jakości oraz ich wytwórców.
- Jestem przekonany, że uczestnictwo w programie „Doceń polskie” przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji produktów wysokiej jakości – dodał minister.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest honorowym patronem programu od roku 2011, kiedy to odbył się pierwszy audyt żywności biorącej udział w programie. W trakcie trzech dotychczasowych edycji zorganizowano dziesięć certyfikacji, poprzednia przeprowadzona została w październiku 2013 roku, zaś najbliższa odbędzie się 29 stycznia.

Podczas audytów Loża Ekspertów ocenia wyroby uczestniczące w programie i decyduje o przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie”. Wyróżnienia te nie są nadawane automatycznie wszystkim produktom biorącym udział w przedsięwzięciu.

- W audycie biorą udział tylko produkty, które są wytwarzane z rodzimych surowców, na podstawie tradycyjnej receptury lub są produkowane na terenie naszego kraju. Posiadanie tzw. polskiego akcentu to pierwszy warunek potrzebny do uzyskania certyfikatu - tłumaczy Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.
 
Drugim jest uzyskanie wysokich not od wspomnianej Loży Ekspertów. - Każdy z pięciu specjalistów przyznaje punkty w skali 1-10 za smak i wygląd produktu, a także stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Punkty są sumowane, certyfikatem wyróżnia się zatem wyłącznie żywność, którą bardzo wysoko oceniło pięciu ekspertów – podkreśla M. Bielski. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Produkty starające się o certyfikat ocenia także przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszyscy członkowie grona eksperckiego mają długoletnie doświadczenie w branży spożywczej.
Loża przyznaje certyfikat na 24 miesiące, po tym czasie producent (jeśli nadal chce korzystać z godła) jest zobowiązany do ponownego zgłoszenia wyrobu do oceny. Powtórny udział w audycie pozwala przekonać się, czy mimo upływu czasu żywność nie straciła na jakości.

Znakiem promocyjnym uhonorowano dotychczas ponad 660 artykułów spożywczych, wśród nich znajdują się także te z tytułem TOP PRODUKT oznaczającym, iż Loża przyznała danemu wyrobowi maksymalną liczbę punktów.
Wśród nagrodzonych  godłem „Doceń polskie” produktów znajdziemy: mięso, nabiał, pieczywo, słodycze, napoje, przetwory, alkohole, oleje, owoce i warzywa, a także dania gotowe i mrożonki. Certyfikatem „Doceń polskie – MARKI WŁASNE” nagrodzono także szeroki wybór produktów opatrzonych marką własną sieci handlowych.
Informacje na temat  uhonorowanych wyrobów można znaleźć na blogu programu, jak również    na specjalnej mapie dostępnej na stronie programu.

Promocja wyróżnionych produktów prowadzona jest na kilka sposobów. Organizatorzy przedstawiają wyróżnione produkty na blogu i stronie internetowej programu, przekazują również nagrodzonym firmom etykietki i specjalne naklejki ze znakiem programu. Wytwórcy otrzymują także plakaty, dzięki tym materiałom mogą powiadomić konsumentów i kontrahentów o swoim sukcesie.
Producenci zamieszczają logotyp „Doceń polskie”na opakowaniach, materiałach promocyjnych, a nawet w telewizyjnych spotach reklamowych. Informacje o zdobytym godle pojawiają się na stronach internetowych wytwórców, sklepach firmowych oraz internetowych. - Konsumenci zwracają uwagę na pochodzenie żywności, a znak „Doceń polskie” jednoznacznie określa miejsce jej wytworzenia,  jednocześnie podkreślając wysoką jakość – zauważa organizator programu „Doceń polskie”.

Producenci nagrodzonych wyrobów mają okazję uczestniczyć także w specjalnych wydarzeniach, takich jak „Dzień polskiej żywności”, którego pomysłodawcami są twórcy programu.

   
 

Ogólnopolski Program Promocyjny
„Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie”  jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji