...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Zjeść bułkę z folią

Bułki, drożdżówki czy krojony chleb pakujemy zazwyczaj w torebki foliowe. Bagietkę w wiklinowym koszyku z zakupami spotkać można już tylko na obrazkach reklamowych lub w filmach. Przemysł spożywczy w zastraszającym tempie generuje zastraszające ilości plastikowych odpadów! A gdyby tak opakowanie po ciastku zjeść?

Polimery zwykle kojarzą się z tworzywami sztucznymi, które stosuje się w produkcji różnych przedmiotów i części, począwszy od plastikowych kubków jednorazowych, talerzyków, butelek, toreb, poprzez wykładziny do podłóg, plastikowe domki na działkę, na elementach samochodów, samolotów czy okrętów kończąc.

Warto pamiętać, że istnieją także polimery naturalne, polizwiązki występujące w przyrodzie. Od tysięcy lat są one wykorzystywane przez człowieka w postaci naturalnej bądź zmodyfikowanej. Należą do nich: kauczuk naturalny, polisacharydy (wielocukry, np. skrobia), celuloza i polipeptydy (białka). Nic w tym dziwnego, że przemysł spożywczy jest żywo zainteresowany polimerami, które nadają się do jedzenia, tzw. „ediblepolymers”. Co ciekawe, można je stosować nie tylko jako oczywisty dodatek do ciast i słodyczy…



Gdzie pojawiają się jadalne polimery?
Przejrzenie dostępnej w specjalnych bazach literatury patentowej pozwala zorientować się w nowych zastosowaniach jadalnych polimerów. Warto wiedzieć, że nowe zgłoszenia patentowe najczęściej wskazują trendy rozwoju danej dziedziny techniki, a co za tym idzie – branży przemysłowej. Diagram grupujący odszukane dokumenty patentowe jednoznacznie wskazuje, że stosowanie jadalnych polimerów w produktach spożywczych jest bardzo popularne.



Słowo klucz – „ediblepolymer” – pojawiało się najczęściej w kontekście dwóch klas produktów. Do pierwszej z nich zaliczane są wynalazki stanowiące preparaty przeznaczone do celów farmaceutycznych, dentystycznych lub toaletowych, natomiast druga obejmuje żywność, środki spożywcze lub napoje bezalkoholowe, w tym również przygotowywanie produktów spożywczych lub ich obróbka, np. gotowanie, modyfikowanie właściwości odżywczych, obróbka metodami fizycznymi, konserwowanie żywności lub środków spożywczych.

Nikogo nie dziwią kolorowe powłoki kapsułek lub tabletek, które połykamy bez szkody dla zdrowia. Jak wykorzystywane są jadalne polimery w przemyśle spożywczym, poza oczywistym zastosowaniem jako środek słodzący? Otóż stanowią one najpopularniejszy składnik powłok dla produktów tej branży.

Nośnik smaku i informacji
Powłoki jadalne tworzy się właśnie z polimerów naturalnych, które wykorzystuje się do wytworzenia na produkcie błony (osłonki). Chroni ona przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć, temperatura czy mikroorganizmy. Zaletą takich powłok jest oczywiście również możliwość skonsumowania produktu wraz z osłonką. Można je zatem wzbogacać w substancje smakowe, zapachowe lub koloryzujące. Są też idealną powierzchnią do umieszczenia logo producenta, nazwy czy obrazka podnoszącego atrakcyjność wyrobu.

   
 

Opatentowane zastosowania jadalnych polimerów
- paczka lub saszetka dla wyrobów cukierniczych wytworzone z jadalnego filmu (patent EP 0673207),
- powłoka gum do żucia, wydłużająca zdatność do spożycia (patent EP 0673207),
- powłoka do przekąsek, a nawet utrzymująca wewnątrz płyny, np. napoje.
- produkt spożywczy zawierający hydrożelowy polimer jadalny  (patent WO 2010/059725) –podawanie efektywnej ilości takiego polimeru w produkcie spożywczym powoduje utratę masy lub co najmniej kontrolę wagi ciała

 



Jak widać, jadalne polimery mają przed sobą obiecującą przyszłość. Co więcej ich stosowanie może stać się w pewnym momencie nieuniknione. Mimo że nie eliminują one z rynku opakowań z tworzyw sztucznych, to pozwalają na ograniczenie ich ilości, a to z pewnością przyda się naszej planecie.

dr inż. Sylwia Błażej-Sosnowska, rzecznik patentowy, Kancelaria JWP Rzecznicy Patentowi


 


Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji