Złoty Medal MTP to jedna z najbardziej rozpoznawalnych nagród na polskim rynku, która jest przyznawana przez profesjonalne jury innowacyjnym produktom najwyższej jakości. W tym roku wyróżniono 10 produktów, które będzie można obejrzeć podczas targów Polagra-Tech, 25-29 września br.
Podobne artykuły
Laureaci prestiżowych nagród (Złote Medale MTP) - Polagra 2012 - RelacjaMaster Baker 2022 - finałyNa POLAGRZE poznamy „Mistrzów Smaku” z całej PolskiDo konkursu o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich rocznie startuje niemal 500 produktów, jednak wyróżnienie otrzymują tylko te z nich, które spełnią regulaminowe kryteria i zyskają pozytywne rekomendacje profesjonalnego jury. Sąd Konkursowy, czyli zespół ekspertów, w którego skład wchodzą wybitni specjaliści reprezentujący odpowiednie dziedziny życia gospodarczego poszukuje produktów nowoczesnych, innowacyjnych i wytworzonych w oparciu o najwyższej klasy technologie. Złoty Medal MTP jest zatem potwierdzeniem doskonałości produktu i w konsekwencji elementem jego promocji na rynku.
Po werdykcie Sądu Konkursowego i przyznaniu Złotych Medali wybranym produktom kolejnym etapem rywalizacji jest plebiscyt Złoty Medal – Wybór Konsumentów, w którym o zwycięzcy decydują zwiedzający i internauci. Głosowanie jest możliwe w czasie targów, gdzie swoje głosy można oddawać na specjalnie przygotowanych stoiskach – Strefach Mistrzów oraz jeszcze przez miesiąc po zakończeniu targów, możliwe będzie głosowanie na stronie internetowej: http://zlotymedal.mtp.pl/pl/wybor_konsumentow-glosowanie/204/
Zgłoszenia Złoty Medal MTP – OPIS PRODUKTÓW
POLAGRA TECH 2016
1. Chleb marchewkowo-jabłkowy
DIAMANT Polska Sp. z o.o., Liszki; pawilon 5, stoisko 11
Chleb marchewkowo-jabłkowy CL wyprodukowany na bazie produktów z pszenicy, m.in. otrąb i zarodków pszennych, jednych z najbardziej wartościowych części ziarna. Dodatkową zaletą pieczywa jest wysoka zawartość ziaren słonecznika, niezwykle cennego surowca dla naszego organizmu. Chleb marchewkowo-jabłkowy stanowi doskonale źródło błonnika, odpowiadającego za regulację pracy przewodu pokarmowego. Produkt daje uczucie sytości na dłużej. Charakteryzują go przyjemny smak, świeżość oraz wspaniały aromat. Pieczywo idealnie komponuje się z każdym dodatkiem!
2. Chleb Żytniak CL
KOMPLET Polska Sp. z o.o., Tarnowo Podgórne; pawilon 5, stoisko 110
Chleb Żytniak to mieszanka skoncentrowana, łatwa w wykonaniu. W 90% składa się z mąki żytniej. Zawiera naturalny kwas żytni. Pozbawiona chemicznych dodatków do żywności, co zalicza ją do kategorii „czysta etykieta”.
3. Dzielarka ciasta MAGNAT
Jeremy Sp. z o.o., Warszawa; pawilon 5, stoisko 19
Magnat Duo, wago-dzielarka firmy Jeremy, to urządzanie o niezwykłej dokładności wagowej oraz prostocie konstrukcyjnej. Charakteryzuje się niskim „męczeniem ciasta”, jest ciche, ma płynną regulację wydajności (porcje na godzinę). Urządzenie posiada zdwojony tłok mierzący, który podwaja wydajność maszyny (aż do 3200 szt./godzinę). Bardzo wysoka wydajność sprawia, że zakup wago-dzielarki jest czystą oszczędnością dla każdej małej oraz półprzemysłowej piekarni!
4. Dzielarka do ciasta z głowicą walcową typ 863 firmy VEMAG
VEMAG Maschinenbau GmbH, Niemcy
Zgłaszający: VEMAG Polska Sp. z o.o., Warszawa; pawilon 5, stoisko 85
Dzielarki ciasta z głowicą walcową typ 863 firmy VEMAG są idealnym rozwiązaniem przy dzieleniu do form piekarniczych ciasta żytniego, żytnio-pszennego, ciast z ziarnami, bezglutenowych oraz innych mas do TA 220, bezpośrednio do form piekarniczych. Znajdują zastosowanie w przemyśle i rzemiośle. Gwarantują najwyższą dokładność wagi, wydajność do 80 porcji na/min, eliminację oleju przy dzieleniu, zachowanie najwyższej higieny i wysoką elastyczność zastosowań przy produkcji innych wyrobów.
5. Kompozycja deseru niskocukrowego KONWALIA na bazie biszkoptu niskocukrowego „INDIANA” i galaretki ze stewią
ECO TRADE Sp. z o.o., Gliwice; pawilon 5, stoisko 41
Kompozycja KONWALIA – DESER NISKOCUKROWY oparta jest na biszkopcie INDIANA o niskiej zawartości cukrów. W skład deseru wchodzi bezcukrowa galaretka ze stewią o niskiej kaloryczności. Gotowy wyrób to tylko 130 kcal/100 g. Estetyczne i praktyczne opakowania zwiększają atrakcyjność oraz wartość deseru, który przyciąga uwagę dbających o linię smakoszy. Kompozycja KONWALIA to lekkie, niskokaloryczne, pyszne ciasto deserowe, które w ocenie klientów plasuje się na bardzo wysokim miejscu.
6. MULTIVAC Centrifuge Feeder (MCF)
MULTIVAC SEPP HAGGENMÜLLER GmbH & Co. KG, Niemcy
Zgłaszający: MULTIVAC Sp. z o.o., Jastków; pawilon 5, stoisko 46
MULTIVAC Centrifuge Feeder MCF jest idealnym, uniwersalnym rozwiązaniem dla średnich i dużych producentów. Maszyna może przygotowywać produkty pod postacią prostych kiełbas/parówek do pakowania na maszynach termo formujących z bardzo dużą wydajnością. Rewolucjonizuje to sposób przygotowania produktów do pakowania oraz znacznie przyspiesza cały proces. Maszyna nadaje się idealnie do korelacji z modułami obsługowymi robotów pakujących.
7. Pasteryzator do lodów rzemieślniczych CARPIGIANI PASTOMASTER HE
CARPIGIANI GROUP-ALI S.P.A.
Zgłaszający: PRIMULATOR Sp. z o.o., Łódź; pawilon 5, stoisko 112
Rosnąca na świecie moda na zdrowe odżywianie trafiła również do rzemieślniczych lodziarni. Pasteryzator CARPIGIANI HE jest pierwszym urządzeniem, w którym możemy bezpiecznie stosować mleko bezpośrednio od krowy (nieprzetworzone termicznie). Dzięki temu przygotujemy lody, wykorzystując wyłącznie świeże, naturalne produkty, bez użycia gotowych baz, past i innych przemysłowych dodatków. Użycie CARPIGIANI PASTOMASTER HE pozwoli na zastosowanie określenia CLEAN LABEL – CZYSTA ETYKIETA w stosunku do naszych lodów. I nie będzie to tylko chwyt marketingowy!
Dodatkowo system HIGH EFFICIENCY zapewnia niższe do 30% zużycie wody oraz energii podczas produkcji lodów.
8. Piec konwekcyjno-mikrofalowy Merrychef e2s
Manitowoc Foodservice UK Limited, Anglia
Zgłaszający: PRIMULATOR Sp. z o.o., Łódź; pawilon 5, stoisko 112
Piec Merrychef e2s to połączenie prostej obsługi z zaawansowaną technologią. Urządzenie znajdzie zastosowanie w każdym miejscu. Szeroka gama możliwości, jakie oferuje e2s, zadowoli każdego klienta. Nowoczesny wygląd, dotykowy panel oraz brak konieczności montowania okapu nad piecem dają możliwość montażu w każdych warunkach.
9. Śluza higieniczna SANICARE-TAP-1500 – B – R
Elpress BV, Holandia; pawilon 5A, stoisko 44
SANICARE-TAP to najnowsza na rynku kompleksowa śluza higieniczna. Nasz innowacyjny 6-punktowy system czujników zapewnia maksymalny poziom higieny. Czujnik bada prawidłową pozycję rąk umieszczanych w komorze podawania środka dezynfekcyjnego/mydła. Ręce muszą znajdować się poziomo tak, by środek chemiczny został naniesiony na jak największą powierzchnię dłoni. Użytkownik jest o tym informowany światłem ledowym, podświetlającym komory mycia dezynfekcji. Komory zawsze są rozświetlone czerwonym światłem. Po umieszczeniu prawidłowo rąk zapala się światło zielone i następuje proces dozowania środka.
10. Urządzenie do sterylizacji produktów spożywczych z kaskadowym systemem schładzania oraz zintegrowany układ do wykorzystania ciepła procesowego
Fabryka Maszyn Spożywczych „SPOMASZ” Pleszew S.A., Pleszew; pawilon 7A, stoisko 53
Inteligentny i wielofunkcyjny sterylizator to innowacyjne rozwiązanie w zakresie sterylizacji i pasteryzacji w przemyśle spożywczym. Wyposażony jest w inteligentny system adaptacyjny pozwalający na samoczynną optymalizację pod kątem sprawności poprzez efektywne algorytmy dostosowane do produktów klienta. Nowatorska, przyjazna środowisku koncepcja pozwala zwiększyć wydajność, obniżając koszty eksploatacji. Na tle konkurencji urządzenie wyróżnia się chronionym patentem sposobem zagospodarowania ciepła poprocesowego.
Wszystkie przyznane Złote Medale MTP są równoważne.
Lista ułożona alfabetycznie wg produktów