...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Zmarł Ado Campeol, twórca tiramisu

Ado Campeol, włoski restaurator nazywany przez włoskie media “ojcem tiramisu”, zmarł w Treviso w północnych Włoszech 30. października. Miał 93 lata.

Campeol był właścicielem Le Beccherie, rodzinnej restauracji otwartej w 1939 roku, gdzie ponad 50 lat temu powstał słynny deser. Receptura tiramisu została wymyślona przez żonę restauratora, Albę Di Pillo i szefa kuchni Roberta Linguanotto. 

Po latach Linguanotto opowiedział, że deser powstał przypadkiem, jako efekt błędu podczas przygotowywania lodów waniliowych. Przypadkowe połączenie roztartych z cukrem żółtek z serkiem mascarpone okazało się wyśmienite. Linguanotto i Alba Di Pillo do kremu dodali biszkopty nasączone kawą. Deserowi nadano nazwę tiramisu - od „tireme su”, co w języku włoskim znaczy „popraw mi humor”, „podnieś mnie na duchu”. 

 


Tiramisu zostało wprowadzone do menu restauracji w 1972, stało się kultowym deserem nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Twórcy nigdy nie opatentowali jego receptury. Wiadomo jednak, że ta oryginalna nie zawierała alkoholu - rumu czy marsali.  Dopiero z czasem pojawiły się wersje z rumem bądź innym trunkiem. Recepturę tiramisu po raz raz pierwszy udostępniono w 1981 roku, a w 2010 została ona zarejestrowana we Włoskiej Akademii Kuchni. Jak ważne to było nazwisko w światowym cukiernictwie świadczy fakt, że wszystkie media na świecie wspomniały o odejściu Ado Campeola.

Bieżące wydanie czasopisma

Jak używać super grzybów w pieczywie i deserach? Na czym bazować, tworząc modne keto słodkości? Jak uczynić chleb bardziej funkcjonalnym dla organizmu? Czy lodziarnia w zimie może prężnie działać? Co znaczy hygge w cukierni?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji