...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Zwycięski START

VII Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet, 1 marca 2017 | Sebastian Sobczyński i Gracjan Grudziński z bydgoskiej szkoły START wywalczyli I miejsce w VII Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie.

Niełatwo było wybrać 12 drużyn do finału VII Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Zgłoszono aż 60 szkół! Finał odbył się 1 marca br., czyli ostatniego dnia Expo Sweet. I miejsce na podium zajął team bydgoskiej Zasadniczej Szkoły Zawodowej START – Sebastian Sobczyński i Gracjan Grudziński. Ich zadaniem było wydanie 2 tortów oraz 8 deserów. Całość miała nawiązywać do tematu przewodniego: Wisła – rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych dziejów.

Temat sam w sobie ambitny nie zniechęcił uczniów do wykazania się przy tworzeniu słodkości. – Przygotowali bardzo pracochłonną pracę, w której wiele elementów dekoracji było tworzonych manualnie, m.in. z karmelu. Była wylewana czekolada, a to zawsze trudny moment, zwłaszcza gdy dochodzi stres – opowiada opiekunka grupy Małgorzata Kryger, która po raz drugi brała udział w przygotowaniach uczniów do mistrzostw, ale dopiero tym razem udało się sięgnąć po złoto.



Przygotowania do konkursu zaczęły się już we wrześniu, zaraz po opublikowaniu tematu tegorocznej edycji. Ogromną pomocą służył zakład pracy laureatów, czyli Cukiernia Sowa. Kilkakrotnie zmieniali recepturę, udoskonalali poszczególne elementy dekoracji, uczyli się także zachowywania czystości na stanowisku pracy, gdyż to też jest punktowane na mistrzostwach. To, co okazało się kluczowym elementem, który zadecydował o wygranej, był… czas! Młodzi cukiernicy tak opanowali swoją pracę, że całość produkcji zamknęli pół godziny przed planowanym czasem. Na miejscu, pomimo ogromnego stresu, mieli pewność, że mimo problemów mają spory zapas czasu.



– Na 3 miesiące przed finałem Sebastian i Gracjan byli tak zaangażowani, że zostali zwolnieni z zajęć lekcyjnych. Teraz mają kilka rzeczy do nadrobienia w szkole, ale to czego dokonali, to ogromna inwestycja w przyszłość. I duma dla całej szkoły START – mówi opiekunka grupy.
Co wygrali uczniowie? W nagrodę otrzymali 5,5 tys. na wyposażenie pracowni technologicznej, mikser najnowszej klasy, medal i książki. Dodatkowo ZSZ START nagrodzi ich wycieczką do Niemiec. Sebastian i Gracjan zasiądą też w jury kolejnej edycji mistrzostw. I już zyskują lokalną sławę! Z racji tego, że ich zwycięski tort zawierał obraz Leona Wyczółkowskiego, zostali poproszeni o przygotowanie go na obchody urodzin wielkiego malarza, które odbędą się 23 kwietnia w bydgoskim muzeum.

Choć laureaci konkursu w tym roku opuszczają szkolne progi, stając się absolwentami, Małgorzata Kryger nie kryje zadowolenia, że to właśnie oni wywalczyli podium. – To zaszczyt dla nauczyciela pomagać takim uczniom w drodze do zwycięstwa. To również dobry przykład dla innych. Co prawda, w naszej szkole nie brakuje zdolnych uczniów, ale mało jest tych ambitnych i odważnych. A tu trzeba odwagi, by reprezentować nie tylko siebie, ale i szkołę.

Zwycięski tort składał się z biszkoptu, kremu orzechowego, musu czekoladowego i waniliowego oraz żelki śliwkowej. Oblany był błyszczącą polewą z soku z czarnej porzeczki. Na jego górnej warstwie znajdowało się wydrukowane, stworzone z czekolady zdjęcie Wisły. Całość pokryta była posypką ze srebrem.

Deser to biszkopt czekoladowy przekładany musem z czarnego bzu i jagód oraz żelką malinową.



Wyniki VII Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych
I miejsce: Sebastian Sobczyński, Gracjan Grudziński (ZSZ START w Bydgoszczy)
II miejsce: Damian Stępień, Sandra Jankowska (Zespół Szkół nr 6 w Szczecinie)
III miejsce: Karolina Stricke, Paweł Gromacki (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu)

 

Aurora Czekoladowa

Bieżące wydanie czasopisma

Rozwijać się mimo lockdownu. Bohaterskie kawiarnie otwarte w lockdownie... Lutowy Mistrz Branży

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji