Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przyjęło propozycję współadministrowania Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Co przekonało Zarząd SRP do podjęcia rozmów z UPEMI? Jakie szanse widzi w znaku QAFP? Kiedy poznamy szczegóły zeszytu branżowego dla pieczywa? Zapytaliśmy Stanisława Butkę, prezesa SRP RP.
Mistrz Branży: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP parę miesięcy temu przyjęło zaproszenie do współadministrowania systemu gwarantowanej jakości QAFP w zakresie pieczywa. Zaproszenie wystosowała Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Co przekonało Pana o przyłączeniu się do systemu, który do tej pory kojarzony jest z branżą mięsno-drobiarską?
Stanisław Butka: Według mnie będzie to mobilizacja do podnoszenia jakości naszych produktów. System QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, a są one ściśle określone przez wymagania zawarte w tzw. zeszytach branżowych, tworzonych pod kątem konkretnego asortymentu. Dla pieczywa też opracowano zeszyt: „Pieczywo – wymagania produkcyjne i jakościowe”, w którym mamy wysokie standardy, ale realne do wdrożenia. Co więcej, QAFP może dodatkowo skonsolidować naszą branżę, a także przyczynić się do efektywnej promocji pieczywa i piekarstwa w ramach wiarygodnego systemu rozwijanego przez UPEMI od 4 lat.
MB: Wiarygodność systemu mają gwarantować coroczne audyty prowadzone u producenta przez niezależne firmy certyfikujące. Liczy Pan, że QAFP może skutecznie chronić piekarzy przed aferami w branży spożywczej?
St.B.: Tak, z pewnością wdrożony system jakości QAFP będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie dla każdego producenta. Proszę zauważyć, że produkty ze znakiem QAFP są identyfikowane na każdym etapie produkcji. Nie jest to znak jakości dany raz na zawsze – producent jest poddawany audytowi przez niezależną jednostkę certyfikującą. Takie działania budują wiarygodność systemu i producentów żywności.
MB: Kto przygotował zeszyt dla pieczywa i jakie zostały określone w nim wymagania?
St.B.: UPEMI przedstawiła nam gotowy zeszyt branżowy, opracowany przez naukowców, jednak po zapoznaniu się z treścią mieliśmy parę zastrzeżeń do niektórych zapisów. Dlatego powołaliśmy zespół własnych ekspertów – złożony z rzemieślników SRP RP, który już pracuje nad poprawkami. Pierwsze spotkanie zespołu odbyło się w maju, podczas gdańskich targów Baltpiek. Na razie nie chciałbym zdradzać ani szczegółów zeszytu, ani nazwisk osób zaangażowanych w prace.
MB: Kiedy będziemy mogli poznać konkrety?
St. B.: Spodziewam się, że koniec czerwca jest realnym terminem.
MB: QAFP to dobrowolny system jakości, związany oczywiście z kosztami. Ile kosztuje audyt i możliwość posługiwania się znakiem?
St. B.: Jeszcze nie zapadły ostateczne decyzje, ale zapewniam, że nie będą to wygórowane sumy, biorąc pod uwagę fakt, że producent przez rok będzie posługiwał się znakiem rozpoznawanym w Polsce, za którym stoi też duża i efektywna promocja. Według mnie jest to duża szansa dla naszego rzemiosła do umocnienia pozycji na rynku.
MB: Dziękuję za rozmowę.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
QAFP – symbol gwarantowanej jakości PIECZYWA?