8 czerwca br. podczas Gluten Free EXPO w Warszawie poznaliśmy wyniki internetowego konkursu na "Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe roku 2013". W konkursie zorganizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej udział wzięło ponad 900 osób.
Konkurs "Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2013" obejmował zarówno pieczywo tradycyjne, jak i pieczywo chrupkie. W tych dwóch kategoriach internauci przez cały maj mogli oddać swój głos na 1,2 lub 3 produkty. Warto dodać, że o wynikach zadecydowało blisko 1000 głosujących.
Zwycięskie produkty:
Kategoria: Pieczywo tradycyjne:
I miejsce – Chleb królewski supreme (Balviten)
II miejsce – Chleb wiejski brązowy Smak Życia (Ultraeuropa)
III miejsce – Chleb wiejski jasny (Balviten)
Wyróżnienie – Kołacz poznański (Glutenex)
Kategoria: Pieczywo chrupkie
I miejsce – Solone wafle kukurydziane – extra cienkie (Good Food)
II miejsce – Wafle ryżowe w czekoladzie deserowej (Good Food)
III miejsce – Wafle ryżowe ze słonecznikiem (Sonko)
Zwycięzcy producenci otrzymali szklane statuetki z wygrawerowanym laserowo znakiem przekreślonego kłosa oraz pamiątkowe dyplomy. Gratulujemy!
źródło: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakię i Osób na Diecie Bezglutenowej