...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Tort 4 piwonii - tutorial

Nie da się w pośpiechu robić dobrych rzeczy. Nie da się zastąpić niepowtarzalnej, ręcznie robionej dekoracji gotowym produktem, zwłaszcza na torcie weselnym. Dla wielu ludzi właśnie te dekoracje, przygotowane na indywidualne zamówienie, mają szczególny charakter. Są pamiątką skrzętnie przechowywaną przez długie lata.

     
 

Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

     
 

Styl angielski z Anią Daraż


Zapraszamy na kreatywne szkolenia dla wszystkich chętnych, którzy chcą pogłębić wiedzę, udoskonalić technikę lub też poznać nowe sposoby tworzenia i dekorowania tortów w stylu angielskim.

Dla osób, które wiedzą, co je interesuje w stylu angielskim, poświęcone są szkolenia w poniedziałki. Są to spotkania z indywidualnie ustalanym programem zajęć. Szkolenie trwa 6 godzin.

Szkolenia odbywają się w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”: Tarnów, ul. Brandstaettera 8, Kontakt: tel. 519 539 131

 

 

Przed nami wzmożony czas ślubów i zamówień na torty – te szczególne, spersonalizowane, wymagające większego zaangażowania i czasu sugercrafterów. Dlatego w tym odcinku zrobimy przerwę od tortów 3D dla dzieci, by dać krótką lekcję ze stylu angielskiego w wersji ślubnej, z kwiatami. Mam nadzieję, że zainspiruję Czytelników do przygotowania własnych niepowtarzalnych projektów, które wzruszą niejedną parę młodą.

Do stworzenia tortu potrzebne będą:

Produkty
3 torty (1 kwadratowy oraz 2 okrągłe),
masa cukrowa w kolorze écru,
masa cukrowa do tworzenia cukrowych kwiatów, kolor: biały i zielony,
barwniki w pudrze, kolor: zielony, fuksja, złoty,
alkohol (bezbarwny) do rozcieńczenia złotego barwnika (do malowania tortu).

Przyrządy do dekorowania
wykrawaczka do kwiatów (piwonia lub „poszarpane” serce),
gąbka do modelowania kwiatów,
styropianowe formy do suszenia kwiatów,
dłutko – kulka (ball),
druciki do tworzenia kwiatów cukrowych w kolorze: zielonym i żółtym,
taśma florystyczna do tworzenia kwiatów cukrowych,
packa do wygładzania tortów,
cienki pędzel do malowania delikatnych wzorów na torcie, grubszy pędzel do pudrowania kwiatów.
 
Zaczynamy od tworzenia kwiatów. Są to wyjątkowo pracochłonne elementy, które najlepiej przygotować co najmniej
2 dni przed dekorowaniem tortu. Dodatkowo są one bardzo kruche, dlatego będziemy ich potrzebować więcej – w razie ukruszenia czy uszkodzenia trzeba mieć rezerwowe sztuki.
Z cienko rozwałkowanej masy wycinamy pojedyncze płatki piwonii. Maksymalnie można przygotować 10-12 sztuk, które szczelnie przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschły.

W dolnej części płatka umieszczamy drucik florystyczny, przeznaczony wyłącznie do tworzenia kwiatów cukrowych. Wcześniej drucik trzeba zamoczyć w kleju spożywczym, co dodatkowo zwiąże go z modelowanym płatkiem – dzięki temu po wyschnięciu płatek nie zsunie się. Takie druciki są dostępne w dobrych sklepach internetowych; warto skorzystać głównie ze sprawdzonych wyrobów brytyjskich czy amerykańskich producentów, którzy specjalizują się w tym od lat.

Następnie płatek kładziemy na gąbkę do modelowania kwiatów i nadajemy mu kształt za pomocą dłutka kulki („ball”). Dłutko prowadzimy wzdłuż krawędzi płatka. To, czy element będzie bardziej lub mniej pofałdowany, zależy od naszej siły nacisku.

Gotowy płatek umieszczamy na specjalnym styropianie, na którym musi „odpocząć” 24 godziny i dokładnie się wysuszyć. Podobnie postępujemy z wszystkimi płatkami. To zadanie zajmuje dużo czasu i wymaga ogromnej cierpliwości, jeżeli zależy nam na wyjątkowym efekcie.

Środek kwiatu przygotowujemy z dwóch rodzajów pręcików: zielonych i żółtych.

Dla ułatwienia pracy warto sięgnąć po gotowe produkty dostępne w specjalistycznych sklepach (osbiście polecam akcesoria pochodzące z Wielkiej Brytanii lub Stanów Zjednoczonych).

Jeden kwiat składa się z 3 zielonych pręcików i ok. 10-12 żółtych.
Z zielonej masy modelujemy główki pręcika, na które dopiero po 24 godzinach można nałożyć barwnik spożywczy w kolorze fuksji. W przypadku gotowych żółtych pręcików pudrujemy główki tym samym barwnikiem krótko przed użyciem.

Po 24 godzinach od wymodelowania możemy zacząć pudrować płatki. Pamiętajmy, żeby na pędzelek nałożyć niewielką ilość pudru, którą nanosimy wyłącznie na krawędzie gotowych płatków. Czynność pudrowania należy wykonywać bardzo delikatnie, aby przez przypadek nie ukruszyć cukrowych elementów.

Kiedy już wszystkie płatki są gotowe, składamy kwiat w jedną całość. Tworzenie piwonii zaczynamy od skręcenia trzech zielonych pręcików. Następnie otulamy je żółtymi pręcikami, które mocujemy do drucików za pomocą specjalnej taśmy. Każdy kolejny płatek również przytwierdzamy za pomocą tej taśmy. Tak budujemy kwiat, różnicując przy okazji ich wielkość.

Tak wyglądają słodkie piwonie po złożeniu. Zapasowe płatki przydadzą się do dekorowania tortu i uzupełnienia ewentualnych braków.

Każdy tort oblekamy białą masą cukrową i ustawiamy jeden na drugim (od największego do najmniejszego).

W miejscu łączenia pięter układamy złoty rulonik. Rulonik z masy cukrowej obtaczamy w złotym pudrze rozsypanym na stole.

Na torcie odwzorowujemy motywy dekoracyjne nawiązujące do podstawy, na której ustawiony jest tort. Dla ułatwienia pracy wzór warto przećwiczyć, szkicując go wcześniej na papierze. Przy użyciu cieniutkiego pędzelka nanosimy złoty barwnik na tort według ustalonego wzoru.

Piwonia, choć delikatna w swej formie, jest wystarczająco dominująca, dlatego na tej powierzchni tortu trzeba zachować umiar w liczbie układanych kwiatów. Ładnie wyglądającym akcentem są płatki piwonii, „naturalnie zrzucone” przez kwiaty, które w ten sposób dyskretnie uzupełniły „puste” piętra tortu.

Wzruszenie Młodej Pary gwarantowane!

 

Więcej inspirujących
pomysłów szukaj na
www.niezleciacho.com

 

autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji