...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Szlakiem Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Od maja br. w 13 regionach Polski odbywają się finały regionalne jednego z najważniejszych ogólnopolskich konkursów. Przypomnijmy zasady konkursu, sprawdźmy, gdzie jeszcze będzie można spróbować polskich regionalnych specjałów i kiedy odbędzie się Wielki Finał, podczas którego poznamy kolejne Perły polskich tradycji.

Najważniejszym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja. Drugim, nie mniej istotnym założeniem jest przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Konkurs zachęca też mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

O rozwoju konkursu i Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Tradycyjnego

Organizowany od 2000 r. konkurs skutecznie aktywizuje lokalne społeczności i lokalnych wytwórców do działań na rzecz wytwarzania, budowy rynku i promocji tradycyjnej żywności jako elementu rozwoju regionu. W ciągu 13 lat powstała dokumentacja obejmująca ponad 9000 produktów i tradycji kulinarnych ze wszystkich stron i regionów Polski.

Osiem lat temu producenci – w większości laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – utworzyli Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL), która od tego czasu jest organizatorem konkursu. W 2008 r. jego formuła została rozszerzona o kategorię dań i potraw regionalnych z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur. Po raz pierwszy wtedy w tak szerokim stopniu w organizację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zaangażował się Związek Województw RP i od tamtej pory, wspólnie z PIPRiL, został organizatorem centralnym konkursu. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Konkurs odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw.

Zasady konkursu

Konkurs ma charakter otwarty, dlatego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych może wziąć w nim udział pod warunkiem, że spełnia kryteria konkursowe, dostępne na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Tradycyjnego.

Powołane zostały dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto działa Kapituła Krajowa, której zadaniem jest przyznanie statuetek „Perła” niektórym produktom nominowanym w czasie finałów regionalnych.

Dwa etapy konkursu

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach:

- produktów pochodzenia roślinnego,
- produktów pochodzenia zwierzęcego,
- napojów i produktów mieszanych
- najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu: spośród produktów nominowanych w regionach wybierane są najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2013”.

Wręczone zostaną honorowe nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.

Tropem regionalnych finałów 2013

Finały regionalne trwają od maja do września. W tym roku finały odbyły się już w Minikowie (kujawsko-pomorskie; 12 maja), Tokarni (świętokrzyskie, 16 czerwca), Chorzowie (śląskie, 23 czerwca) oraz w Zamościu (lubelskie, 14 lipca). Zgodnie z harmonogramem czekamy na rozstrzygnięcia w 8 regionach:

  • 27 lipca – Lesko, podkarpackie

  • 27 lipca – Szczecin, zachodniopomorskie

  • 4 sierpnia – Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach, opolskie

  • 16 sierpnia – Poznań, wielkopolskie 

  • 22 sierpnia – Białystok, podlaskie

  • 24 sierpnia – Bogdaniec, lubuskie

  • 24 sierpnia – Wrocław, dolnośląskie

  • 8 września – Nawojowa, małopolskie

Informacje o poszczególnych finałach można znaleźć na stronach urzędów marszałkowskich ww. województw.

22 września br., na Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra-Food, odbędzie się Wielki Finał konkursu, podczas którego zostaną uroczyście wręczone statuetki „Perła 2013” i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Wydarzeniu będzie towarzyszyć prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.

źródło: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

zdjęcie: Urząd Marszałkowski Dolnego Śląska

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji