...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Planowanie produkcji w Systemie CSB

Planowanie produkcji w standardowym pakiecie branżowego systemu IT staje przed licznymi wyzwaniami, które wynikają ze specyfiki danej branży oraz z indywidualnych potrzeb piekarni. Spełnienie różnorodnych wymagań w ramach jednego systemu informatycznego jest możliwe dzięki stworzeniu wydajnego i elastycznego narzędzia planowania

     
 

Artukuł pochodzi z lutowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Produkcja obejmuje kilka obszarów, których optymalna organizacja oraz pełna integracja pozwala na osiąganie założonych celów. Punktem wyjścia dla każdej piekarni czy cukierni są oczywiście receptury, ich warianty, kalkulacje i optymalizacja. Zapewnienie prawidłowych procesów produkcyjnych wymaga precyzyjnego planowania, realizacji (rejestracji) oraz szczegółowego rozliczenia produkcji (w powiązaniu z gospodarką magazynową). W niniejszym artykule omówimy istotny czynnik planowania produkcji.

Baza danych w planowaniu
Do dziennego planowania produkcji niezbędne jest narzędzie, które uwzględni takie czynniki, jak: podstawowe zapotrzebowanie na materiały, możliwości parku maszynowego oraz dostępność materiałów i surowców. Najprostszy sposób planowania odbywa się w oparciu o zamówienia klientów, na podstawie których System generuje odpowiednie zlecenia produkcyjne, realizowane przez dział produkcji. Całość procesów nadzoruje planista, który może ingerować w przygotowane zlecenia produkcyjne.


Jeżeli produkcja rozpoczyna się przed zarejestrowaniem wszystkich zamówień, niezbędne jest narzędzie do planowania produkcji w kontekście zamówień klientów, bowiem określanie zapotrzebowania opiera się zarówno na podstawie przyjętych zamówień, jak i danych z planowania sprzedaży. Łączne zapotrzebowanie na produkty gotowe, a tym samym plan produkcji, wylicza się na podstawie aktualnego stanu magazynowego, stanu minimalnego, zamówień sprzedaży oraz planu sprzedaży. W modelu planowania ważną rolę odgrywa też opcja uwzględniania danych z poprzednich lat (wielkość sprzedaży w święta, tłusty czwartek, komunie itp.). Wielostopniowe planowanie produkcji uwzględnia różny czas produkcji dla danego asortymentu i czas przezbrojenia maszyn (czynniki przedłużające proces produkcyjny). Elastyczne narzędzie do planowania pozwala na konfigurowanie dowolnych procedur planowania oraz ich zapisanie w bazie danych.



 

 

Praktyka branżowa
Jeśli wybierze się datę produkcji, dział produkcji, maszynę i asortyment jako kryteria sortowania, to w oknie sum i zapotrzebowania można natychmiast odczytać, jakie ilościowe obciążenie zostało zaplanowane, czas produkcji itd. na dzień, wydział, maszynę lub zlecenie, względnie, jakie jest zapotrzebowanie na materiały i surowce oraz pokrycie na poszczególnych poziomach przetwarzania. Aby usprawnić proces planowania produkcji większej liczby asortymentu, System oferuje m.in. wsadowe przejmowanie propozycji ilości produkcyjnych (w przypadku spełnienia zdefiniowanych warunków), określanie optymalnych wielkości wsadów produkcyjnych.


Po potwierdzeniu zakończenia planowania dane są automatycznie przekazywane do odpowiednich modułów Systemu CSB, w zależności od zadań. Mogą to być zlecenia produkcyjne, zlecenia do działu etykietowania, logistyczne zlecenia przesunięć międzymagazynowych lub zlecenia zaopatrzeniowe na produkcję zleconą lub zakup potrzebnych materiałów i surowców.
Wygenerowane i bezpośrednio zapisane w Systemie wyniki planowania (ilość zleceń, czas i data zleceń, obłożenie maszyn, zapotrzebowanie na surowce i materiały, personel) są bezpośrednio dostępne w Systemie i mogą być uwzględnione w dalszym planowaniu.

System kontroli i wsparcia
System kontroluje i informuje użytkownika o ewentualnych skutkach zatwierdzonych planów (np. o niedoborach zasobów w zakresie materiałów, surowców, maszyn, personelu). Wsparciem są też graficzne narzędzia optymalizacji, których funkcje można uruchomić bezpośrednio z modułu planowania. System przedstawia graficzną wizualizację zlecenia razem ze wszystkimi wariantami produkcyjnymi, dzięki czemu użytkownik może generować optymalne propozycje przy uwzględnieniu wszystkich wariantów produkcji zdefiniowanych w danych bazowych.


Na podstawie zdefiniowanych warunków i danych System może wygenerować propozycje, które potwierdza lub weryfikuje planista. Takie działanie ma zastosowanie w sytuacjach, kiedy pewne priorytety lub warunki nie dają się zapisać w ramach danych bazowych planowania. Algorytm ten wykorzystuje szereg parametrów optymalizacyjnych, którym można nadać różne priorytety. Zaliczamy do nich: najkrótszy czas procesu, najwcześniejszy możliwy czas startu (rozpoczęcia pracy), optymalizacja czasu przezbrojenia, najszybszy możliwy czas zakończenia, tak żeby nie trzeba było korygować wygenerowanych propozycji.

Tworzenie i wdrażanie zintegrowanych rozwiązań IT umożliwiających efektywne planowanie wymaga gruntownej wiedzy o technologii produkcji i procesach produkcyjnych. CSB-System już w standardzie oprogramowania oferuje specjalistyczne rozwiązania i funkcje pozwalające skutecznie i precyzyjnie planować produkcję w piekarni i cukierni.  

 
Adam Steć

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji