Minipiekarenka, czyli miejsce, gdzie dzieci będą mogły pobawić się w piekarza, powstanie w Poznaniu na terenie Targów Smaki Regionów (21-24 września 2014). Organizatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, które poprzez projekt „Tradycja i smak polskiego pieczywa” promuje polskie tradycyjne pieczywo.
To właśnie w minipiekarni pod okiem fachowców najmłodsi, ale także ich rodzice oraz inni zainteresowani będą mogli samodzielnie formować chałki, bułki i plecionki czy dekorować chlebowe ciasto. Po wypieczeniu każde dziecko będzie mogło zabrać autorski wypiek ze sobą do domu. Taka zabawa ma zapoznać maluchy z trudami pracy zawodu piekarza, a także promować spożywanie polskiego, tradycyjnego pieczywa.
Przedstawiciele stowarzyszenia obiecują też, że w czasie targów opowiedzą m.in. o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a wśród prezentowanych smakowitości nie zabraknie piekarskich rarytasów będących dziełem mistrzów zawodu. Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich”, zwiedzający będą mogli natomiast poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto czy kwas chlebowy.
Ale to nie wszystkie atrakcje zaplanowane dla dzieci w czasie Targów Smaki Regionów. W programie również animacje, zabawy (piramida żywieniowa, quiz małego smakosza, makaronowa biżuteria, kiełbaski z balonów) oraz malowanie twarzy w owocowo-warzywne wzory.
Ekspozycję Targów Smaki Regionów współtworzą wszystkie województwa, promując w ten sposób swoją regionalną, tradycyjną i certyfikowaną żywność. Na stoiskach prowadzona będzie degustacja regionalnych smakołyków, a także ich sprzedaż.
Organizatorami Targów Smaki Regionów są Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP.