17 stycznia Mała Akademia, po raz pierwszy z belgijską firmą Dossche Mills, zorganizowała warsztaty dla śląskich uczniów z ciekawej, choć wymagającej sztuki prowadzenia ciasta półfrancuskiego i produkcji m.in. croissantów. Wczoraj (23 stycznia uczniowie) przygotowali wyroby słodkie, słone, pikantne oraz półgastronomiczne.
Pod fachowym okiem Karola Nowickiego, technologa Dossche Mills, uczniowie śląskich szkół zawodowych poznali techniki i technologie wytwarzania wyrobów na bazie ciasta półfrancuskiego. Przez parę godzin pracownia żorskiej ZS nr 1 zmieniła się w minifabrykę kołoczyków, czyli drożdżówek. Temat konkursu - jak przystało na Małą Akademię Szymona Konkola - to brak tematu. Każdy z uczestników, a byli to uczniowie zarówno I, II i III klas, i to niekoniecznie cukiernicy, mogli pozwolić sobie na improwizację, a czasem na odrobinę szaleństwa.
Warto dodać, że uczniowie po I spotkaniu otrzymali od belgijskiej firmy próbki surowców, by przez te parę dni przygotować się do poniedziałkowego konkursu. Niektórzy podeszli do sprawy bardzo poważnie. Jury konkursowe miało ciężki orzech do zgryzienia. Choć prym wiodły dziewczyny, których prace - jak zauważył Karol Nowicki - wykazywały się większą różnorodnością kształtów i smaków, to chłopcom nie można było odmówić finezji czy zaangażowania.
W tym konkursie zwyciężyła Marzena Kajzerek z Jastrzębia-Zdroju za najbardziej oryginalną pracę zawieszonej barci pszczelej. Drugie miejsce zajęła Beata Sztwiorok z Rybnika za Karnawałowy Mix, natomiast trzecie miejsce - Damian Mola z Żor. Nagrody dla zwycięzców ufundował portal DlaPiekarzy.pl.
Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji w ramach zadania zawodowego: produkcja wyrobów z ciast półfrancuskich i francuskich.