6 października br. naszą stolicę ożywi wielka impreza dożynkowa, czyli XI Warszawskie Święto Chleba. Rynek Nowego Miasta w Warszawie zapełni się tradycyjnym pieczywem, rozmaitymi produktami ekologicznymi w otoczeniu barwnego folkloru z Mazowsza.
Popularyzacja tradycji wsi mazowieckiej, promowanie tradycyjnych polskich wypieków i wyrobów artystów ludowych, kultywowanie obrzędów związanych z chlebem – to najważniejsze cele imprezy organizowanej przez Centralną Bibliotekę Rolniczą.
W październikową niedzielę piekarnie nie tylko z Warszawy rozstawią stoiska, żeby zaprezentować bogactwo tradycyjnych wypieków. Mistrzowie piekarstwa popiszą się kunsztem zdobienia chleba dożynkowego. Dzieci z pewnością znajdą frajdę w lepieniu figurek z ciasta, a pasjonacji żywej historii będą mieli okazję zmielić ziarna na żarnach. Obok pieczywa pojawią się również sękacze, przeróżne gatunki miodów, miody pitne i inne produkty ekologiczne. Dopełnieniem kiermaszu będą stoiska twórców ludowych.
Kulminacyjnym punktem Warszawskiego Święta Chleba będzie oczywiście korowód wieńców dożynkowych, który przejdzie sprzed budynku Centralnej Biblioteki Rolniczej na Rynek Nowego Miasta. Korowód utworzą zespoły ludowe, które poniosą barwne wieńce i chleby obrzędowe. Chleby te zostaną wręczone gospodarzom i gościom honorowym dożynek z zachowaniem tradycyjnych, ludowych zwyczajów towarzyszących takiej uroczystości.
Święto Chleba urozmaicą występy zespołów ludowych z Mazowsza, Kurpi i Podlasia.
***
Organizatorem Święta Chleba jest: Centralna Biblioteka Rolnicza
Współorganizatorami są: Cech Piekarzy w Warszawie, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska z ul. Krakowiaków, Polskie Młyny SA, Praska Giełda Spożywcza, Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych, Muzeum Etnograficzne oraz Fundacja Moje Wojenne Dzieciństwo