...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Alergeny na etykiecie

Składniki alergenne w danym rodzaju żywności stanowią kryterium wyboru dla pewnych grup konsumentów, szczególnie tych cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Zmieniające się przepisy prawa żywnościowego mają na celu ochronę konsumentów i zapewnienie im właściwej informacji o kupowanej żywności.

     
 

Artukuł pochodzi z lutowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Nowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) wprowadza szereg zmian w znakowaniu żywności. Jedną z ważniejszych są przepisy dotyczące przekazywania informacji o alergenach w przypadku żywności niepakowanej. Rozporządzenie wprowadza również zmiany co do przedstawiania alergenów na etykietach produktów spożywczych.

Prawidłowa informacja o alergenach na żywności opakowanej
Aktualnie kwestie związane ze sposobem zapisu alergenów na etykietach reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych z późn. zm. W załączniku nr 1 wymieniona jest lista składników uznanych za alergenne, która jest identyczna z listą europejską zawartą w Rozporządzeniu 1169/2011.
Aby produkt był właściwie oznakowany, w wykazie składników danego produktu należy podać nazwę każdego składnika alergennego oraz składnika pochodzącego ze składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji i obecnego w gotowym produkcie, nawet jeśli jego forma uległa zmianie. Zatem sformułowanie zawarte pod wykazem składników, że „produkt zawiera alergeny: gluten, mleko, soję”, jest informacją niepoprawną. Alergeny mają być wymienione w wykazie składników. Są produkty, na których nie jest wymagane podawanie składu; wówczas na etykiecie należy wymienić alergeny w oddzielnym sformułowaniu. Zawsze należy odnosić się do nazwy składnika, która jest podana w wykazie alergenów, np. „mąka pszenna”, a nie „mąka (zawiera gluten)”. Nie ma obowiązku pisania przy takim składniku słowa „alergen”. Należy też brać pod uwagę substancje dodatkowe, substancje pomagające przetwarzaniu, nośniki substancji dodatkowych czy aromatów. Przykład: „emulgator: lecytyna sojowa” zamiast „emulgator: E 322”. W przypadku aromatów należy informować o alergenach, np. że zawierają laktozę z mleka lub mąkę pszenną, albo olej arachidowy, który może być nośnikiem.

   
 

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

 

 
Przepisy te nie mają zastosowania, jeżeli nazwa danego produktu wyraźnie odnosi się do danego składnika, np. otręby pszenne, płatki jęczmienne, ale kasza manna czy kasza kuskus już nie; należałoby dodać lub oddzielnie zapisać pod nazwą, że są one produkowane z pszenicy.

Kwestią nieuregulowaną w przepisach pozostaje zamieszczanie dodatkowych sformułowań mówiących, że dany produkt może zawierać jeden lub kilka alergenów, które mogłyby przedostać się do danego produktu, np. na skutek zanieczyszczeń krzyżowych. Teoretycznie producent powinien panować nad procesem produkcyjnym, ale w praktyce wygląda to bardzo różnie. Z jednej strony takie informacje zawężają grono odbiorców danej żywności, a z drugiej chronią producentów przed ewentualnymi roszczeniami ze strony konsumentów, u których wystąpiła reakcja alergiczna po spożyciu.

 

 

 

 
Co zmienia Rozporządzenie 1169/2011?
Nowe rozporządzenie UE wprowadza też nowe uregulowania w kwestii zapisu składników alergennych. Otóż nazwa substancji lub produktu wymienionego w załączniku II, czyli składnika alergennego na etykiecie, ma być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła. W przypadku braku wykazu składników oznaczanie alergenów ma obejmować słowo „zawiera”, po którym podana będzie nazwa substancji lub produktu wymienionego w załączniku II.
W przypadku gdy kilka składników lub substancji pomocniczych w przetwórstwie pochodzi od jednego składnika alergennego, w znakowaniu ma to być sprecyzowane w odniesieniu do każdego takiego składnika, np. białka mleka, serwatka z mleka, aromat (zawiera mleko).

Informacja o alergenach na produktach sprzedawanych luzem, bez opakowań
Aktualnie przepisy prawa wymagają podawania składników alergennych na etykietach produktów spożywczych. Jednak już wkrótce każdy rodzaj pieczywa, nawet tego sprzedawanego luzem, bez opakowania, będzie musiał być opatrzony informacją o znajdujących się w nim składnikach alergennych. Wymóg ten został ustalony w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…). Odnośnie do podawania pozostałych informacji, zależy to od państw członkowskich, czy ustalą takie wymagania.

Obecnie, zgodnie z § 31 krajowego Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, w punktach sprzedaży pieczywa bez opakowań przy określonym rodzaju pieczywa należy podać:
• nazwę pieczywa,
• dane producenta lub wprowadzającego do obrotu,
• masę jednostkową,
• informację „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego”, w przypadku użycia takiego ciasta do produkcji pieczywa,
• wykaz składników,
• datę minimalnej trwałości w przypadku pieczywa, przy którego produkcji użyto dozwolonych substancji dodatkowych przedłużających świeżość.

Obowiązek stosowania zapisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) będzie od 13 grudnia 2014 r.
Rozporządzenie nie precyzuje dokładnie, w jaki sposób podkreślać obecność alergenów na etykiecie oraz jak producenci mają wykonać narzucony obowiązek przekazywania informacji o składnikach mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji w przypadku żywności nieopanowanej. W tym roku mają ukazać się dodatkowe akty prawne precyzujące nowe wymagania odnośnie do informowania o alergenach.   

 Wioletta Bogusz-Kaliś

 

   
 

Błędy w znakowaniu

 • „olej” zamiast: „olej arachidowy”,
 • „mąka (zawiera gluten)” zamiast: „mąka pszenna”,
• „laktoza” zamiast: „laktoza z mleka”,
•  „aromat śmietankowy” zamiast: „aromat (zawiera mleko)”,
•  „emulgator E 322” zamiast: „emulgator: lecytyna sojowa” lub „emulgator: E 322 (zawiera soję)”,
•  „skrobia modyfikowana” zamiast: „skrobia pszenna modyfikowana.”

 

 

 

Przeczytaj inne artykuły dot. znakowania

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji