W niedzielę, 6 października br., Rynek Nowego Miasta w Warszawie zamienił się w kolorowy kiermasz tradycji, obrzędów dożynkowych, pieczywa i rękodzieła. Dopisała pogoda, dopisali mieszkańcy Warszawy oraz piekarze. W tym dniu pieczywo sprzedawało się na pniu!
Trudno sobie wyobrazić Święto Chleba bez mszy świętej. XI Warszawskie Święto Chleba rozpoczęło się punkt 10.00 nabożeństwem odprawionym w Kościele św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Stamtąd, przy akompaniamencie Młodzieżowej Orkiestry Dętej ze Zwierzyńca, barwny korowód wieńców i chlebów dożynkowych ruszył na Rynek Nowego Miasta, prosto na scenę.
Podczas uroczystego otwarcia tradycyjne chleby dożynkowe wręczono gościom honorowym oraz współorganizatorom. Przyznano także odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”. W tym roku w gronie zasłużonych pojawili się: piekarze-członkowie Cechu Piekarzy w Warszawie: Krzysztof Dąbrowski (Piekarnia Dąbrowscy w Starych Babicach) oraz Janusz Witaszczyk (Piekarnia Cukiernia Witaszczyk w Milanówku), pracownicy Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej: dyrektor Zakładu Piekarskiego Żoliborska Kazimiera Kowalska, dyrektor Zakładu Piekarskiego Żerań – Lubelska Anna Siwek, dyrektor Zakładu Piekarskiego Krakowiaków Jan Stegman oraz Bożena Wasążnik.
Specjalny dyplom uznania otrzymał mistrz piekarstwa Marian Pozorek za stworzenie niepowtarzalnego miejsca, jakim jest Warszawskie Muzeum Chleba, za pracę społeczną na jego rzecz oraz za przekazywanie wiedzy o historii piekarnictwa w stolicy.
Kiermasz pełen chleba, ludzi i dobrej zabawy
Warszawskie Święto Chleba jak zawsze przyciągnęło wielu producentów tradycyjnej żywności. Rynek Nowego Miasta roił się od stoisk pełnych miodów, wędlin, serów na czele ze sławnymi serami korycińskimi oraz oczywiście wszelkiego rodzaju pieczywa prosto z mazowieckich piekarni.
Wśród producentów pieczywa, pod jednym namiotem zorganizowanym przez Cech Piekarzy w Warszawie, wspólnie wystawiały się: Piekarnie Cukiernie Putka, Piekarnia Cukiernia Grzybki oraz ekologiczna Piekarnia na Barskiej. Tutaj można było spotkać piekarza z warszawskiej Pragi – Mariana Pozorka, który pojawił się z prywatną kolekcją pamiątek zebranych we własnym Muzeum Chleba. Swoją ekspozycję miał także producent mąki: Polskie Młyny.
Tegoroczna edycja Święta zbiegła się z jubileuszem Piekarni Cukierni Putka, która w październiku obchodzi 30-lecie działalności. Z tej okazji jedna z większych piekarni w Warszawie przygotowała nie tylko imponującą liczbę asortymentu, ale też ulotki o rodzinnej piekarni, którą rozwija już czwarte pokolenie. Warto dodać, że cały dochód ze sprzedaży pieczywa podczas kiermaszu został przeznaczony na rzecz Funduszu Stypendialnego "Rozwiń Skrzydła", utworzonego przy Fundacji im. Stefana Batorego.
W myśl zasady, że nie samym chlebem człowiek żyje, wystawcy zadbali o zabawy i konkursy dla licznie przybyłych mieszkańców stolicy. Cech Piekarzy w Warszawie zorganizował konkurs, w którym można było wygrać 1 z 20 książek „Chleb po warszawsku” - publikacja z 2012 r. poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom, firmom rodzinnym, zrzeszonym w warszawskim Cechu Piekarzy.
Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska na swoim stoisku prowadziła warsztaty dla dzieci w lepieniu figurek z ciasta chlebowego. Natomiast w namiocie Państwowego Muzeum Etnograficznego dla młodszych i starszych czekały zagadki i quizy, w których trzeba było się wykazać wiedzą (lub sprytem) np. z zakresu zbóż i ziaren.
Święto Chleba w Warszawie to również bogaty program występów zespołów ludowych. W tym roku do wspólnej zabawy zachęcały takie zespoły, jak „Krasne”, „Przepióreczki”, „Karniewiacy”, „Budziszacy” oraz Młodzieżowa Orkiestra Dęta ze Zwierzyńca. Gościem specjalnym był zespół „Alter Etno” - projekt muzyczny zainspirowany elementami etniczności i współczesności.
Organizatorem XI Warszawskiego Święta Chleba była Centralna Biblioteka Rolnicza im. Michała Oczapowskiego. Patronat honorowy sprawował Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik. Współorganizatorami imprezy byli: Cech Piekarzy w Warszawie, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, Praska Giełda Spożywcza, Polskie Młyny S.A., Fundacja „Moje Wojenne Dzieciństwo”, Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych i Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Redakcja „Mistrza Branży” dziękuje Pani Zuzannie Putce-Twardowskiej z Piekarni Cukierni Putka oraz Pani Justynie Kręcickiej ze Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej za udostępnienie zdjęć.
Źródło: Centralna Biblioteka Rolnicza