...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

XI Warszawskie Święto Chleba za nami

W niedzielę, 6 października br., Rynek Nowego Miasta w Warszawie zamienił się w kolorowy kiermasz tradycji, obrzędów dożynkowych, pieczywa i rękodzieła. Dopisała pogoda, dopisali mieszkańcy Warszawy oraz piekarze. W tym dniu pieczywo sprzedawało się na pniu!

Trudno sobie wyobrazić Święto Chleba bez mszy świętej. XI Warszawskie Święto Chleba rozpoczęło się punkt 10.00 nabożeństwem odprawionym w Kościele św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Stamtąd, przy akompaniamencie Młodzieżowej Orkiestry Dętej ze Zwierzyńca, barwny korowód wieńców i chlebów dożynkowych ruszył na Rynek Nowego Miasta, prosto na scenę.

Podczas uroczystego otwarcia tradycyjne chleby dożynkowe wręczono gościom honorowym oraz współorganizatorom. Przyznano także odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”. W tym roku w gronie zasłużonych pojawili się: piekarze-członkowie Cechu Piekarzy w Warszawie: Krzysztof Dąbrowski (Piekarnia Dąbrowscy w Starych Babicach) oraz Janusz Witaszczyk (Piekarnia Cukiernia Witaszczyk w Milanówku), pracownicy Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej: dyrektor Zakładu Piekarskiego Żoliborska Kazimiera Kowalska, dyrektor Zakładu Piekarskiego Żerań – Lubelska Anna Siwek, dyrektor Zakładu Piekarskiego Krakowiaków Jan Stegman oraz Bożena Wasążnik.

Odznaczeni pracownicy Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej (od lewej): Kazimiera Kowalska, Anna Siwek, Bożena Wasążnik, Jan Stegman

Specjalny dyplom uznania otrzymał mistrz piekarstwa Marian Pozorek za stworzenie niepowtarzalnego miejsca, jakim jest Warszawskie Muzeum Chleba, za pracę społeczną na jego rzecz oraz za przekazywanie wiedzy o historii piekarnictwa w stolicy.

Mistrz piekarski Marian Pozorek z wybranymi eksponatami z prywatnej kolekcji. Dużo więcej można obejrzeć na ul. Jadowskiej 2 w Warszawie

Kiermasz pełen chleba, ludzi i dobrej zabawy

Warszawskie Święto Chleba jak zawsze przyciągnęło wielu producentów tradycyjnej żywności. Rynek Nowego Miasta roił się od stoisk pełnych miodów, wędlin, serów na czele ze sławnymi serami korycińskimi oraz oczywiście wszelkiego rodzaju pieczywa prosto z mazowieckich piekarni.

Wśród producentów pieczywa, pod jednym namiotem zorganizowanym przez Cech Piekarzy w Warszawie, wspólnie wystawiały się: Piekarnie Cukiernie Putka, Piekarnia Cukiernia Grzybki oraz ekologiczna Piekarnia na Barskiej. Tutaj można było spotkać piekarza z warszawskiej Pragi – Mariana Pozorka, który pojawił się z prywatną kolekcją pamiątek zebranych we własnym Muzeum Chleba. Swoją ekspozycję miał także producent mąki: Polskie Młyny.

Tegoroczna edycja Święta zbiegła się z jubileuszem Piekarni Cukierni Putka, która w październiku obchodzi 30-lecie działalności. Z tej okazji jedna z większych piekarni w Warszawie przygotowała nie tylko imponującą liczbę asortymentu, ale też ulotki o rodzinnej piekarni, którą rozwija już czwarte pokolenie. Warto dodać, że cały dochód ze sprzedaży pieczywa podczas kiermaszu został przeznaczony na rzecz Funduszu Stypendialnego "Rozwiń Skrzydła", utworzonego przy Fundacji im. Stefana Batorego.

Fundacja Stypendialna "Rozwiń Skrzydła", założona przez rodzinę Putków, pomogła już 45 osobom

W myśl zasady, że nie samym chlebem człowiek żyje, wystawcy zadbali o zabawy i konkursy dla licznie przybyłych mieszkańców stolicy. Cech Piekarzy w Warszawie zorganizował konkurs, w którym można było wygrać 1 z 20 książek „Chleb po warszawsku” - publikacja z 2012 r. poświęcona piętnastu stołecznym piekarniom, firmom rodzinnym, zrzeszonym w warszawskim Cechu Piekarzy.

Warszawskie Święto Chleba było najlepszą, bo skuteczną promocją książki "Chleb po warszawsku"

Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska na swoim stoisku prowadziła warsztaty dla dzieci w lepieniu figurek z ciasta chlebowego. Natomiast w namiocie Państwowego Muzeum Etnograficznego dla młodszych i starszych czekały zagadki i quizy, w których trzeba było się wykazać wiedzą (lub sprytem) np. z zakresu zbóż i ziaren.

Święto Chleba w Warszawie to również bogaty program występów zespołów ludowych. W tym roku do wspólnej zabawy zachęcały takie zespoły, jak „Krasne”, „Przepióreczki”, „Karniewiacy”, „Budziszacy” oraz Młodzieżowa Orkiestra Dęta ze Zwierzyńca. Gościem specjalnym był zespół „Alter Etno” - projekt muzyczny zainspirowany elementami etniczności i współczesności.

 

Organizatorem XI Warszawskiego Święta Chleba była Centralna Biblioteka Rolnicza im. Michała Oczapowskiego. Patronat honorowy sprawował Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik. Współorganizatorami imprezy byli: Cech Piekarzy w Warszawie, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, Praska Giełda Spożywcza, Polskie Młyny S.A., Fundacja „Moje Wojenne Dzieciństwo”, Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych i Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

 

Redakcja „Mistrza Branży” dziękuje Pani Zuzannie Putce-Twardowskiej z Piekarni Cukierni Putka oraz Pani Justynie Kręcickiej ze Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej za udostępnienie zdjęć.

 

Źródło: Centralna Biblioteka Rolnicza


 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji