...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Cream: 9 pokazów technologicznych na liniach Koenig, Rondo i Comas

Dni Otwarte w firmie Cream to od paru lat dobra okazja do porównania i pokazania możliwości różnych linii produkcyjnych dla piekarni i cukierni. W tym roku, 7-11 października, prezentacje skupiły się na ekonomicznych, prostych i wielofunkcyjnych liniach do produkcji bułek oraz chleba z firmy Koenig, Rondo oraz Comas.

Firma Cream od kilkunastu lat wyznacza trendy nowoczesnego piekarnictwa. Swoją ofertę kieruje zarówno do dużych zakładów produkujących na skalę przemysłową, jak i do małych czy średnich piekarni oraz cukierni. Co roku katowicka firma organizuje Dni Otwarte, które umożliwiają zainteresowanym właścicielom piekarni czy cukierni sprawdzić działanie maszyn i urządzeń wielu znanych producentów w warunkach produkcji testowej.

W tym roku przygotowano 9 pokazów technologicznych na liniach i dzielarkach takich firm, jak: Koenig, Rondo oraz Comas, zaprojektowanych głównie do ciast trudnych w obróbce:

Chleb baltonowski – Ceres 2.1, firmy Koenig
Krucho-drożdżowe – Polyline, firmy Rondo
Chleb żytni domowy – Rye Bread, firmy Comas
Bułka owsiano-sojowa – Artisan, firmy Koenig
Ciabatta – Artisan, firmy Koenig
Minichałka – Combi Line, firmy Koenig
Ciasto półfrancuskie – Polyline, firmy Rondo
Bułka cięta –  Combi Line, firmy Koenig
Chleb Dworski – Rye Bread, firmy Comas.

Nowa maszyna Rye Bread (Comas) to specjalnie zaprojektowane urządzenie do płynnych ciast mieszanych, trudnych do obróbki. Urządzenie jest przygotowane do dozowania chleba żytniego, porcjowania z dużą dokładnością dużego zakresu różnych produktów, takich jak: ciasta owocowe, foremkowe czy chleb bezglutenowy. Maszyna jest odpowiednia dla średnich i dużych przedsiębiorstw w przemyśle spożywczym. Panel dotykowy jest łatwy do zaprogramowania oraz prosty w obsłudze. Wszystkie części mające kontakt z żywnością (pompa, wytłaczarka itd.) mogą być łatwo kontrolowane, a ilość resztek jest o wiele mniejsza niż w innych maszynach dostępnych na rynku. Standardowy zbiornik o pojemności 300 l jest wyposażony w teflonową rynnę ułatwiającą podawanie ciasta. Dodatkowo można zamówić zbiornik z podwójną ścianą do chłodzenia lub ogrzewania ciasta, jak i również napędzany system zgarniający.

Maszyna posiada gilotynę z zamiennymi dyszami do porcjowania ciasta oraz zsynchronizowanym przenośnikiem do blach wypiekowych bądź innych foremek. Warto dodać, że urządzenie nie wymaga dedykowanych foremek - w czasie produkcji foremki muszą być ustawiane w odstępach, choć wielkość odstępu nie jest ważna.

Rye Bread (Comas) – dzielarka do chlebów foremkowych została zaprojektowana dla ciast płynnych (o wydajności TA powyżej 180): mieszanych, żytnich, orkiszowych oraz chlebów bezglutenowych. Urządzenie jest przystosowane zarówno do form pojedynczych, jak i zespolonych. W zależności od gatunku i wagi chleba wydajność wynosi do 1500 szt./godz. Producent dzielarki jako opcję proponuje program powolnego mieszania ciasta w leju podawczym, co umożliwia utrzymanie stałej konsystencji ciasta.

Polyline (Rondo) – kompaktowa linia cukiernicza przeznaczona do produkcji zróżnicowanego asortymentu z ciast wałkowanych, gdzie liczy się precyzja składania, zawijania, nadziewania, cięcia oraz sztancowania. Dzięki możliwości wyboru 4 różnych długości, dużej liczby akcesoriów oraz urządzeń do nadziewania linię Polyline łatwo dostosować do potrzeb zakładu, a także dostępnego miejsca. Dla wielu producentów istotna jest możliwość rozbudowy urządzenia poprzez dołączenie takich urządzeń, jak: kalibrator, linia do laminowania czy stół odkładający.

Combi Line KCL/8 (Koenig) – to mała linia o wielu możliwościach i innowacyjnych rozwiązaniach. Została zaprojektowana do produkcji bułek okrągłych, wydłużanych i nacinanych (znakowanie bułki poznańskiej nawet do 130 gram ciasta). Prosty i przejrzysty panel kontrolny umożliwia liczenie lub odliczanie wyprodukowanych bułek oraz zapisanie indywidualnych parametrów pracy. Wydajność linii jest regulowana i wynosi od 4,5 tys. do 7,5 tys. sztuk bułek/1 godzinę. Podobnie jak pozostałe urządzenia, linię firmy Koenig można rozbudować o stacje formujące, posypywacze lub końcową fermentację. Współpracuje z dzielarkami: Rex Futura o zakresie wagowym 35-180 gram oraz Artisan SFC.

Artisan SFC (Koenig) – dzielarka do produktów kątowych i ciabatty o wydajności ok. 300 kg ciasta na godzinę. Maksymalna szerokość wstęgi ciasta wynosi 170 mm, prędkość przesuwania się wstęgi to maks. 1,5 m/min. Dzielarka może być rozbudowana o dwustronny posypywacz ziaren. Bez problemu współpracuje z linią do bułek typu Combi Line.

Ceres 2.1 (Koenig) – pierwsza na świecie dzielarka do chleba, która dzięki wbudowanej elektronicznej wadze dokładnie odważa ciasto, a nie dzieli je objętościowo. Nadaje się do obróbki wszystkich rodzajów ciast o wydajności TA 158-195, a także ciast mocno wygarowanych. Bardzo delikatna obróbka pozwala na zatrzymanie powietrza w cieście. Dzielarka może stanowić pierwszy moduł kompletnej linii do bułek (wystarczy dostawić zaokrąglarkę, transporter i stół roboczy).

Podczas Dni Otwartych po raz pierwszy zaprezentowano Receptor ‒ urządzenie elektroniczne wspierające proces zarządzania recepturami, będące połączeniem komputera i superdokładnej wagi.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji