...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Czekoladowy biszkopt z malinowym kremem

Dzieci – to zupełnie oddzielna kategoria klientów. Mają swoje specyficzne upodobania i zachcianki. Co lubią? Owoce, ale niekoniecznie w całej postaci. Krem, niekoniecznie biały, który fajnie się wybiera palcem z ciasta. I oczywiście świeży, pachnący biszkopt.

Tort  w kolorach maliny i czekolady. Lekki i pożywny. Z dużą ilością malinowego kremu, który można wyjadać z boku i z wierzchu. Czyli tak jak lubią prawie wszystkie pociechy…

RECEPTURA na ring o średnicy 20 cm

Biszkopt czekoladowy
• 150 g jajek
• 60 g żółtek
• 130 g cukru
• 100 g mąki tortowej
• 30-50 g kakao

Jajka z żółtkami i cukrem ubijamy na parze, aż będą jasne. Potem zdejmujemy i ubijamy lekko do momentu, kiedy masa się ostudzi. Wymieszaną i przesianą mąkę z kakao wsypujemy do ubitych jajek z cukrem w trzech porcjach. Za każdym razem rozprowadzamy je delikatnie. Ważne jest, aby nie mieszać zbyt długo.
Wlewamy masę do formy lub ringu i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.


Maślany krem
• 180 g cukru
• 75 ml wody
• 50 g jajek
• 50 g żółtek
• 250 g miękkiego masła
• kilka łyżek (3-5) zagotowanych malin i przetartych przez sito

Z cukru i wody gotujemy syrop do temperatury 116-120°C. Mikserem (na wysokich obrotach) ubijamy jajka i żółtka na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i do masy jajecznej powoli wlewamy gorący syrop. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy po kawałku miękkie masło (UWAGA! masło nie można dodać w całości). Gdy całe masło połączymy ze słodką masą jajeczną, dodajemy mus malinowy.

DEKOROWANIE
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części. Każdą warstwę nasączamy aromatycznym prostym syropem i szprycujemy malinowym kremem. Wierzch wiosennego torcika również szprycujemy i posypujemy kawałkami pistacji.
Przed podaniem ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Smacznego!

Iwona Niemczewska – cukiernik, właścicielka restauracji „Z drugiej strony lustra”

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji