...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Relacja z konferencji: Dobra żywność - tradycja, jakość, perspektywy

Odpowiedzialność producenta żywności, bezpieczeństwo żywności, a także żywność ekologiczna - to najważniejsze punkty konferencji „Dobra żywność – tradycja, jakość, perspektywy”, zorganizowanej 10 października br. w Pałacu PAN w Jabłonnie przez firmę Jars. Redakcja "Mistrza Branży" objęła patronat medialny nad wydarzeniem.

Głównym tematem konferencji była kwestia odpowiedzialności producentów i dystrybutorów za oferowane konsumentom artykuły spożywcze. Przy okazji umożliwiono spotkanie przedstawicieli producentów żywności, nauki oraz administracji państwowej, co pozwoliło na przeprowadzenie ciekawej dyskusji oraz wymianę doświadczeń pomiędzy uczestnikami. Wystąpienia podzielono na 3 panele dyskusyjne, dotyczące m.in. miejsca tradycji we współczesnym przemyśle, zapewniania bezpieczeństwa i jakości żywności, produkcji żywności ekologicznej oraz roli państwa we wspieraniu rozwoju przemysłu spożywczego.

W konferencji - oprócz przedstawicieli  firm produkujących i sprzedających żywność oraz firm wspierających tę branżę - pojawiło się wielu zaproszonych gości, m.in. z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Patentowego RP, Wydziału Nauk o Żywności SGGW, Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, Instytutu Ogrodnictwa, Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego, Gminy Jabłonna, Stowarzyszenia „Inicjatywa Firm Rodzinnych” i innych.

Tradycja a współczesny przemysł spożywczy

Marek Jakubiak, właściciel grupy browarów regionalnych: Ciechan, Lwówek Śląski, Bojanowo, z pasją opowiadał o swojej drodze do sukcesu i o problemach stwarzanych przez urzędników państwowych, które towarzyszyły jego walce z dominacją koncernów i promowaniu polskich marek regionalnych. W swoim wystąpieniu wskazał jako jeden ze sposób walki z nieuczciwymi praktykami producentów firmy rodzinne, które nie boją się sygnować swoim nazwiskiem własnych wyrobów.

W podobnym tonie wypowiadał się dr Jacek Szklarek, przedstawiciel Slow Food Polska, który przybliżył ruch slow food jako przeciwstawienie się globalizacji produkcji żywności i dominacji koncernów spożywczych. Produkty lokalne o swojskim smaku, małe wytwórnie żywności produkowanej w naturalny sposób, skrócona droga produktu do konsumenta – to jedne z wielu aspektów produkcji artykułów spożywczych popieranych i promowanych przez uczestników ruchu.

Zagadnienia zdrowej żywności świetnie uzupełniła prof. Dorota Witrowa-Rajchert, dziekan Wydziału Nauk o Żywności SGGW. W swoim wystąpieniu o suszonej żywności uświadomiła obecnym olbrzymie znaczenie tego surowca w produkcji żywności i stosowaniu w codziennej diecie każdego z człowieka. Z kolei prof. Krzysztof Krygier z SGGW dowodził, że hasła typu: „Żywność naturalna”, „Zdrowa żywność”, Żywność ekologiczna” itp. to tylko chwyty marketingowe. Tymczasem produkty tak określane mają podobny smak i wartość odżywczą co produkty wytwarzane metodą konwencjonalną.

Bezpieczeństwo żywności

W panelu drugim dotyczącym bezpieczeństwa żywności zastanawiano się nad tym, co ma pozytywny, a co negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie zasad, które je determinują. Dominika Zabłocka z DQS Polska Sp. z o.o. przedstawiła korzyści płynące z certyfikacji systemów zarządzania jakością jako podstawy skutecznego funkcjonowania tych systemów w zakładzie. Natomiast prezes JARS Sp. z o.o. Ryszard Klimczuk zwrócił uwagę, że nadmiernie rozbudowana dokumentacja zamiast upraszczać procedury, zbytnio je komplikuje. Są nieprzyjazne pracownikom, więc w efekcie są lekceważone. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku nieprzemyślanych uwag i decyzji pracowników inspekcji nadzorujących procesy produkcji i dystrybucji żywności. Większość zakładów dla „świętego spokoju” przyjmuje tego typu zachowania, co powoduje, że w dokumentach wszystko się zgadza, a rzeczywistość jest inna. Państwo nie jest w stanie i nie musi wszystkiego kontrolować. Wystarczy, że jego urzędnicy nie będą przeszkadzali w codziennych procesach produkcyjnych, zajmą się natomiast weryfikacją skuteczności ich działania i zażądają dowodów na to. Kluczem do tego jest umiejętność podejścia procesowego do zagadnień bezpieczeństwa żywności oraz magiczne w naszym kraju słowo: odpowiedzialność.

W dalszej części panelu dr Andrzej Herman z Polskiej Akademii Nauk wystąpił z prelekcją dotyczącą historii zafałszowań żywności oraz przedstawił współczesne metody ich wykrywania, w tym bezkonkurencyjny Real-Time PCR. Z kolei Joanna Kalisz z Alchem Grupa Sp. z o.o. przedstawiła uczestnikom konferencji, w jaki sposób zapewnia się pewność wyników badań oraz jakie z tego płyną korzyści dla producentów.

Kontrowersje wokół żywności ekologicznej

Atmosfera w Pałacu podniosła się bardzo za sprawą dyskusji, która wywiązała się w trzeciej części konferencji poświęconej żywności ekologicznej. Swoje odmienne poglądy prezentowali dr Barbara Kowalkowska z Fundacji  im. St. Karłowskiego w  Juchowie i prof. Franciszek Adamicki, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - obydwoje zwolennicy rolnictwa ekologicznego oraz dziennikarz tygodnika "Polityka" Marcin Rotkiewicz autor artykułu „EKOściema”. Dyskusja była o tyle ciekawa, że prof. Adamicki potwierdził wcześniejsze słowa prof. Krygiera, że wyniki badań żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi, statystycznie rzecz biorąc, nie różnią się od siebie.

Nie sposób w krótkiej prezentacji przedstawić wszystkich wystąpień i głosów w dyskusjach oraz oddać atmosfery panującej w Sali Balowej. W salach przyległych, czyli Mauretańskiej i Kominkowej, swoje stoiska prezentowali producenci wyrobów regionalnych oraz sponsorzy i partnerzy konferencji: Alchem Grupa, DQS Polska, ULMA Packaging Polska, Groupe Lacroix, Urząd Patentowy RP, GRUPA Kotrak.

Jerzy Słodki z Cukierni "Słodki Kącik"

Joanna Bandorowicz, Grupe Lacroix

Janusz Wygrabek oraz Martyna Wręczycka, Grupa KOTRAK


Konferencję prowadziła znana z TVP redaktor Beata Jakoniuk-Wojcieszak. W znakomity sposób potrafiła zapanować nad temperamentem niektórych prelegentów i gorącymi dyskusjami.

WIĘCEJ ZDJĘĆ W GALERII

Źródło: JARS Sp. z o.o.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji