...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

MAMZ w stylu angielskim

15-22 listopada br. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego (MAMZ) zamieniła się w pracownię tortów w stylu angielskim. Wszystko to za sprawą Marka Sobkowiaka, mistrza cukiernictwa z firmy Komplet Polska, który przeprowadził fascynujący pokaz technik zdobienia tortów z zastosowaniem cukrowych mas plastycznych.

Szkolenie, indywidualne ćwiczenia i sprawdzian w formie konkursu (koniecznie z nagrodami) – ta triada od zawsze towarzyszy warsztatom technologicznym organizowanym przez MAMZ. Zgodnie z tym planem 15 listopada mistrz cukiernictwa Marek Sobkowiak przeprowadził pokaz technik zdobienia tortów połączony z ćwiczeniami praktycznymi dla 20-osobowej grupy adeptów sztuki cukierniczej ze Śląska i Małopolski. Spotkanie odbyło się w pracowni technologicznej firmy Savpol w Gliwicach. Młodzież zapoznała się z unikalnymi technikami dekoratorstwa cukierniczego, nowymi surowcami oraz półproduktami wykorzystywanymi do wykańczania i zdobienia tortów. Ponadto każdy z uczestników wykonał torcik dekorowany według zaleceń mistrza, a po zajęciach otrzymał bezpłatne surowce. Na bazie tych surowców – podczas kolejnego tygodnia – uczniowie szlifowali zdobyte umiejętności oraz przygotowywali projekty autorskich prac na konkurs.

fot. K. Piełka

 

22 listopada uczestnicy warsztatów spotkali się ponownie, by wziąć udział w egzaminie, który zawsze ma formę pozytywnej rywalizacji. Zadaniem każdego uczestnika było zrobienie tortu według własnego projektu i pomysłu – na dowolny temat, w dowolnej formie i dowolną metodą wykończenia tortu. Ocenie podlegały takie aspekty, jak: zastosowane techniki zdobnictwa, dobór kolorystyki, wybór i wykonanie elementów dekoracyjnych z mas plastycznych.

 

Wszystkie prace konkursowe zachwycały zarówno pod względem perfekcyjnego wykonania, jak i często zaskakujących form. Jury, w skład których weszli przedstawiciele firm Komplet i Savpol, w szczególny sposób nagrodziło trzech uczestników, którym poza certyfikatami wręczono nagrody rzeczowe. Wśród wyróżnionych znalazły się same dziewczyny: Izabela Doleżych (Zakład Cukierniczo-Piekarski Wysłucha z Rybnika), Kinga Szulik (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach) oraz Dagmara Karasowska (Cukiernia Kopciuszek w Żernikach). Ze szczególnym zainteresowaniem przyglądano się pracy Kingi Szulik, która pomimo że jest uczennicą 1. klasy w zawodzie kucharz, a warsztaty były jej pierwszą przygodą z cukiernictwem, wykazała się dużym talentem w dekorowaniu. Być może jesteśmy świadkami pojawienia się nowej mistrzyni sztuki cukierniczej... w końcu jedną z naczelnych misji MAMZ jest promocja i wspieranie rozwoju utalentowanej młodzieży.

 

Styl angielski zdominowały dziewczyny (w środku od lewej): Izabela Doleżych, Dagmara Karasowska, Kinga Szulik. Na zdjęciu towarzyszą im Daria Jasmer (Savpol), Mariusz Rumas (Komplet) oraz mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha


Wszystkich zainteresowanych działalnością MAMZ, chcących nawiązać współpracę lub skorzystać z jej oferty zapraszamy na www.mamz.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji