Natłuszczanie form to znakomity sposób na bezproblemowe wyjmowanie pieczywa, ale też główna przyczyna tworzenia się nagaru. Z czasem nawet najlepsze środki myjące nie są w stanie usunąć grubej warstwy zabrudzeń olejowych, które gromadzą się na blachach od spodu i pomiędzy formami w zestawach.
Podobne artykuły
HAEM – czyszczenie blach, form i wózków wypiekowychJak osiągnąć równowagę między jakością chleba i efektywnością produkcjiForma formie nierównaNagar to nie tylko kwestia estetyki i higieny, ale też problem finansowy – zabrudzone pieczywo i trudność z wyjmowaniem wypieków z form powoduje wzrost odpadów produkcyjnych. Co zatem robić, gdy inspektor sanepidu grozi karą, a audytor sklepów sieciowych spogląda niechętnym okiem na brudne formy? Zakup nowych form? Tak, ale jest to rozwiązanie krótkotrwałe – problem wróci jak bumerang.
Rozwiązaniem jest zastosowanie powłok antyadhezyjnych wysokiej jakości, nakładanych w procesie regeneracji. Nie trzeba wtedy kupować nowych blach i form, jeśli dotychczas stosowany sprzęt jest w dobrym stanie, tylko mocno zabrudzony. Proces regeneracji obejmuje bowiem mechaniczne lub termiczne oczyszczenie blach i form z nagaru, wykonanie drobnych napraw, tj. prostowanie, oraz naniesienie powłoki Teflon®.
Dlaczego warto stosować powłoki Teflon®
Najważniejsze korzyści wynikające z zastosowania powłok Teflon®:
• nieprzywieranie produktów do powierzchni roboczych,
• brak konieczności stosowania środków natłuszczających,
• oszczędność czasu, energii i wody,
• zapewnienie wysokiej jakości wyrobów końcowych,
• wzrost wydajności produkcji,
• czysta i bezpieczna produkcja,
• duża trwałość – od 2500 do 4000 cykli piekarniczych,
• odporność termiczna,
• dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Nie bez znaczenia jest uzyskanie przez pieczywo walorów prozdrowotnych (mniejsza ilość tłuszczu); pieczywo może być również dłużej przechowywane (brak jełczenia środków natłuszczających).
Regeneracji mogą być poddawane blachy i formy piekarnicze, ale także stożki, leje zasypowe oraz wszelkie inne elementy stosowane w piekarnictwie czy cukiernictwie, gdzie antyadhezja ma szczególne znaczenie.
Fazy regeneracji zanieczyszczonych form
1. formy zanieczyszczone grubą warstwą nagaru, trudnego do usunięcia tradycyjnymi metodami
2. formy po termicznym usunięciu nagaru
3. formy po drobnych naprawach (prostowanie, spawanie itp.) oraz obróbce strumieniowo-ściernej
4. formy po naniesieniu powłoki Teflon®
Więcej informacji znajdą Państwo na www.technicoat.pl lub u przedstawiciela firmy Technicoat, który doradzi, jak skutecznie przywrócić piekarni blask, a wyrobom wysoką jakość.
Specjalista ds. regeneracji |