...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Już wkrótce pieczywo ze znakiem QAFP w sklepach

Zeszyt branżowy dotyczący pieczywa w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP otrzymał ostateczny kształt i został zaakceptowany przez branżę. Taką informację podał Wiesław Różański, prezes UPEMI, podczas konferencji prasowej "Ziarno pełne zdrowia", 4 grudnia br.

Prezes UPEMI Wiesław Różański był jednym z prelegentów konferencji „Ziarno pełne zdrowia”, którą zorganizował Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. W spotkaniu, sfinansowanym ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, uczestniczyli: prezes PZPRZ Stanisław Kacperczyk, członek zarządu Związku Piotr Doligalski, dyrektor Biura Promocji Żywności ARR Piotr Kondraciuk, Jarosław Gajda z Cechu Piekarzy w Radomiu, a także ekspert kulinarny Adam Michalski. W dyskusji na temat jakości pieczywa i walorów odżywczych produktów z pełnego ziarna uczestniczyli także przedstawiciele mediów, organizacji branżowych (m.in. Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP) i instytucji rządowych.

 

Prezes UPEMI Wiesław Różański poinformował, że System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP zostanie niedługo rozszerzony o produkty piekarnicze. Prawie rok czasu trwały wspólne prace ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP nad opracowaniem zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa. Dokument, który właśnie otrzymał ostateczny kształt i został zaakceptowany przez branżę, zawiera szczegółowe normy dotyczące wytwarzania produktów zbożowych. Po rozmowach z licznymi przedstawicielami branży doszliśmy do wniosku, że produkty piekarskie warto objąć gwarancją jakości QAFP – powiedział prezes UPEMI.

Wiesław Różański, prezes UPEMI (drugi od lewej): – Uzyskanie certyfikatu QAFP przez piekarnie pozwoli utrzymać się na rynku i zdobyć zaufanie konsumentów pieczywa

Celem tych działań jest zahamowanie spadkowej tendencji spożycia chleba w gospodarstwach domowych w Polsce. Jak bowiem wskazują badania, Polacy niechętnie kupują pieczywo ze względu na jego wysoką cenę, niewspółmierną do stale pogarszającej się jakości. Znak QAFP na wyrobach piekarniczych ma być gwarancją dla konsumenta, że produkt został wytworzony przy zachowaniu restrykcyjnych norm, a jego smak i jakość zawsze będzie powtarzalna.

Szczegółowe normy jakościowe mają także stanowić szansę dla piekarni i cukierni, które w chwili obecnej dotknęła fala masowej likwidacji. Jak podkreślił prezes Różański podczas konferencji: – Obserwujemy duże zainteresowanie Systemem ze strony branży piekarniczej. Uzyskanie certyfikatu QAFP przez piekarnie pozwoli utrzymać się na rynku i zdobyć zaufanie konsumentów pieczywa.

 

***

Multiproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał w 2008 r. z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Obecnie dotyczy kulinarnego mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin. UPEMI oczekuje właśnie na zatwierdzenie przez Ministerstwo Rolnictwa zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa. W listopadzie powstały także dwa koła branżowe przy Unii: Koło Garmażeria i Koło Zielarskie.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji