Konkurs tortów okolicznościowych, które od początku towarzyszy targom Expo Sweet, zamyka się na amatorów-pasjonatów. Drugą ważną zmianą jest otwarcie się na uczestników z zagranicy. W jury zasiądą wyłącznie mistrzowie cukiernictwa.
Podobne artykuły
Czas dla łowców na Expo SweetŚniadanie Mistrzów - SweetTARGI2017Znamy termin Expo Sweet 2016Od 2014 r. możemy się pożegnać z dotychczasową formułą konkursu otwartą zarówno dla zawodowych cukierników, jak i dla pasjonatów. Jak informuje Janusz Profus, członek Zarządu EZIG Expo Sweet, wystawa tortów okolicznościowych będzie przeznaczona wyłącznie dla profesjonalistów. Kto zatem może wziąć udział w konkursie? Osoby, które pracują w cukierni lub w firmie prowadzącej działalność gospodarczą związaną z gastronomią lub produkcją spożywczą. Co więcej, to firmy mają delegować swoich pracowników.
Jako ciekawostkę warto dodać, że wystawa otwiera się na zagranicznych profesjonalistów, a pierwsze zgłoszenia spłynęły z Łotwy i Estonii.
W 2014 r. atrakcyjny i dający duże pole do popisu będzie temat wystawy. Uczestnicy będą musieli przygotować dekoracje tortów okolicznościowych dopasowne do sukni. Co ciekawe, charakter sukni nie jest narzucony, dlatego można się spodziewać nie tylko kreacji ślubnych czy karnawałowych. Ciekawym elementem wystawy będą również sukienie-inspiracje do dekoracji tortów, które pojawią się na manekinach, tuż obok odpowiednich tortów.
W jury zasiądą dobrze znani cukiernicy, jak Małgorzata Weber, Iga Sarzyńska z Piekarni-Cukierni Sarzyński oraz Sebastian Szmyd - wicemistrz świata w cukiernictwie. Do tego grona mają dołączyć również zagraniczni mistrzowie.
Wkrótce na stronie Expo Sweet pojawi się zaktualizowany regulamin konkursu Wystawa tortów okolicznościowych.