Barwniki spożywcze to dziedzina, która szybko i dynamicznie się rozwija. Zaskakują kolorami, ale też formą. Są w proszku, żelu, sprayu, żeby jeszcze lepiej dopasować się do coraz wymyślniejszych technik pracy cukiernika i nadążyć za zmieniającymi się trendami w dekorowaniu.
Podobne artykuły
Papierowe czaryDekorowanie z masą cukrową, kremem maślanym i adrenalinąListopadowy Mistrz BranżyProducenci barwników spożywczych robią wszystko, by ich produkty były wygodniejsze, wydajniejsze i miały szerszą paletę kolorów. Żeby móc realnie ocenić wartość oferowanych produktów, warto je testować, testować i jeszcze raz testować – idealnie jest porównywać ten sam rodzaj barwnika z różnych firm, bo tylko wtedy możemy skompletować swój zestaw dopasowany do indywidualnych potrzeb. Mając podstawową wiedzę, jak i z czym łączyć odpowiednie barwniki, przed cukiernikami i sugarcrafterami otwierają się nieograniczone możliwości dekorowania.
Do wyboru jest wiele rodzajów barwników spożywczych, które można wykorzystać przy dekoracji tortów: od żeli, proszków i aerozoli, do barwników nakładanych techniką airbrush. Każdy ma swoje zalety i swoje ograniczenia. Jakie? O tym poniżej w miniprzewodniku po barwnikach.
Barwniki w żelu to najbardziej uniwersalne, barwne rozwiązanie dla cukierników, które znajdzie zastosowanie w każdym rodzaju dekoracji. Mimo to mają one swoje mocne i słabsze strony.
• Są nieodzowne w barwieniu lukrów plastycznych, marcepana lub jakiegokolwiek lukru, który wymaga wałkowania i do którego można dodać tyle barwnika, ile potrzebujemy, nie zmieniając konsystencji barwionego surowca. Uwaga! Barwniki w żelu zawierają glicerynę, która zmiękcza lukier, więc choć uniwersalne, mają pewne ograniczenia: np. dodanie dużej ilości barwnika do pasty kwiatowej może spowolnić jej schnięcie.
• Jeśli dodajemy barwnik do kremu czy polewy, należy je bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie powstały smugi.
• Barwniki żelowe są mocno skoncentrowane, więc powinny być dodawane stopniowo i oszczędnie. Do tego celu najlepiej używać wykałaczki, której końcówką nabieramy odrobinę barwnika i dodajemy do masy. Zagniatając masę, kontrolujemy stopień zabarwienia i podajemy kolejne minimalne dawki barwnika.
Wskazówka: barwnik dodajemy do małej ilości masy (lukru czy marcepana), a dopiero potem łączymy z pozostałą częścią.
• Barwniki w żelu w różnych kolorach możemy mieszać dowoli i tworzyć wiele nowych odcieni, co daje nam swobodę i nowe możliwości eksperymentowania!
Barwniki w płynie nadają się do kremów, lukru królewskiego, a także do malowania na lukrze plastycznym.
• Osobiście nie polecam ich do barwienia lukru plastycznego, ponieważ zrobi się on zbyt lepki i ciężko będzie na nim pracować.
• Barwniki w płynie są nieocenione w delikatnych pracach wykonywanych za pomocą lukru królewskiego, np. koronek.
• Butelki z zakraplaczem, w których są sprzedawane płynne barwniki, dają pełną kontrolę w dawkowaniu ilości barwnika do lukru.
Barwniki proszkowe to ciekawy produkt stosowany na różne sposoby i dający wiele efektownych rezultatów.
• To dzięki barwnikom w proszku uzyskamy realistyczne wykończenie cukrowych liści czy kwiatów (barwny proszek nakładamy delikatnie za pomocą pędzelka).
• Zmieszane z białym barwnikiem lub mąką kukurydzianą dają jaśniejsze odcienie kolorów. Warto mieszać różne barwniki w proszku, żeby stworzyć nowe kolory!
• Dodając alkohol do barwnego proszku, przygotowujemy pastę, którą możemy malować jak farbami. Problemy zaczynają się, kiedy barwnik zmieszamy z wodą. Teoretycznie takie połączenie nie jest zabronione, ale w praktyce woda będzie rozpuszczać lukier, przez co nasza praca będzie dłużej schła. Z tego też powodu każda ciecz dodawana do tego typu barwników powinna być stosowana oszczędnie.
• Barwniki proszkowe można dodawać do stopionej białej czekolady, ale trzeba dobrze je wymieszać.
Barwniki proszkowe błyszczące są bardzo popularne i znacznie wzbogacają dekoracje tortów. Dają doskonałe metaliczne wykończenie naszych prac i piękny satynowy połysk.
• W złotych, srebrnych, rubinowych odcieniach nadają się do malowania bezpośrednio na powierzchni lukru.
• Nie nadają się do mieszania z lukrem plastycznym.
• Barwniki nanosimy pędzlem bezpośrednio na powierzchnię. Przed użyciem zaleca się nieznacznie rozcieńczyć je alkoholem, a po użyciu namoczyć pędzel w alkoholu i wyczyścić.
Barwniki w sprayu – szybki sposób na rewelacyjny efekt. Są łatwe w użyciu i dostępne w różnych kolorach, zarówno matowych, jak i perłowych.
• Dobry do barwienia dużej powierzchni ciasta, lukru lub masy.
• Minusem jest niska wydajność – niektóre spraye wystarczą na parę ciast.
• Jak szybko i prosto uzyskać tort w kolorze srebra? Wystarczy pokryć go szarym lukrem i spryskać jadalnym perłowym z połyskiem!
Długopisy spożywcze przydadzą się nie tylko cukiernikom, którzy mają ładny charakter pisma i pewną rękę przy stawianiu dekoracyjnych literek. Takie długopisy posłużą każdemu, kto ma do wykonania pracę wymagającą precyzji, cienkich kreseczek, malutkich kropeczek, czyli tam, gdzie tolerancja błędu jest bliska zeru. Ciekawe rozwiązanie oferują długopisy dwustronne, których jedna końcówka jest bardzo cienka, a druga – grubsza.
Prosta sztuka cieniowania
Barwienie lukru
Na tort w „50 odcieniach szarości” potrzeba pięciu różnych kolorów lukru: jeden biały i cztery w różnych odcieniach szarości. Najprostszym sposobem uzyskania efektu stopniowania kolorów jest podzielenie lukru na jednakowe części, a następnie odpowiednie dawkowanie barwnika: jedna kropla barwnika spożywczego do jednej części, dwie krople do drugiej, trzy krople do trzeciej itd. Przy dozowaniu barwnika trzeba zwracać uwagę na jednakową wielkość kropli.
Ciasto cieniowane
Cieniowanie nie musi się ograniczać do elementów dekoracji. Równie dobre efekty przynosi cieniowanie ciasta. Jak to zrobić? Ciasto dzielimy na trzy części, które umieszczamy w oddzielnych miskach. Do każdego ciasta dodajemy barwnik spożywczy – stopniowo, po jednej kropli. Za każdym razem ciasto mieszamy i sprawdzamy, czy uzyskało odpowiedni odcień. Ciasto pieczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Wypieczone blaty ciasta w różnych odcieniach układamy warstwami, począwszy od jasnych, a kończąc na ciemniejszych lub odwrotnie. Krem barwimy w ten sam sposób jak ciasto.
Jarosław Dyniewicz, charakteryzator, cukiernik, właściciel warszawskiej Cukierni AleTort!
Sztuka cieniowania okiem charakteryzatora
|