...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Stewia podbija branżę spożywczą?

Stewia, ta niepozorna roślina o dużych możliwościach, coraz bardziej budzi zainteresowanie branży spożywczej. Produkowany z niej słodzik jest z powodzeniem stosowany we Francji i USA. Już pojawił się w napoju Fanta o obniżonej kaloryczności. Czy w Polsce też się przyjmie, niekoniecznie w napojach?

Według firmy Cargill, która jest producentem Truvii, substancji słodzącej wyprodukowanej ze stewii, w Polsce największy potencjał do wykorzystania stewii ma branża napojowa. Wynika to głównie z faktu, że wykazuje ona największe zainteresowanie naturalnymi substancjami słodzącymi. Podobny potencjał wykazują jogurty, desery oraz inne produkty mleczne. Cargill opracował już koncepcję dwóch tego typu produktów - deseru mlecznego na bazie kremu czekoladowego oraz belgijskiego twarożku typu fromage frais. W obu przypadkach udało się zredukować kaloryczność o ok. 30%.

W porównaniu do Europy Zachodniej polscy producenci żywności, w szczególności w mleczarstwie i wyrobach cukierniczych, są bardziej wstrzemięźliwi w stosowaniu substancji słodzących oraz tłuszczów. - Cukier i wysoka zawartość tłuszczu w produktach są normą, a tylko niewielka część polskich producentów posiada w ofercie produkty w wersji "light" - dodaje Daniel Dubiel z firmy Cargill. Jego zdaniem polscy konsumenci najczęściej sięgają po produkty tanie, więc na pewno stosunkowo niskie ceny produktów zawierających stewię są konieczne do osiągnięcia sukcesu na rynku.

- Istnieje zainteresowanie stewią wśród liderów polskiego rynku spożywczego, ale w tej chwili nieznane są żadne konkretne plany gigantów. Jesteśmy przekonani, że sytuacja ta będzie ulegać zmianie. Polscy producenci będą stale monitorować postępy stewii na rynkach europejskich, a konsumenci będą coraz bardziej wyedukowani i świadomi zalet tej rośliny - mówi Daniel Dubiel.


źródło: portalspozywczy.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji