...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Debata w PAP: Żywność wysokiej jakości tylko w ramach systemów

Objęcie produkcji systemem jakości oznacza jej wiarygodność, a także gwarantuje producentom stałych odbiorców ‒ podkreślali uczestnicy debaty „Jakość żywności gwarantowana systemami QAFP i QMP”, która odbyła się w ramach projektu „Debaty o gospodarce w PAP”.

Według Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), dzięki kampaniom medialnym klient w Polsce zaczyna coraz lepiej orientować się w wyrobach objętych systemami jakości. Ich rozpoznawalność wynosi ponad 10%, podczas gdy w krajach, w których istnieją one od 18-20 lat, rozpoznawalność jest na poziomie 60-80%. Jednym z takich systemów jest QAFP, opracowany z inicjatywy UPEMI, zrzeszającej przedsiębiorstwa z branży mięsnej. Znak ten ma przede wszystkim gwarantować wysoką jakość produktów.

QAFP ‒ szansą dla branży piekarskiej

Zgodnie z systemem QAFP produkowane jest na razie surowe mięso oraz kilka produktów wędliniarskich, ale do systemu chcą wejść producenci chleba, co potwierdził obecny na debacie Maciej Mielczarski, doradca prezesa zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. ‒ Po analizie całego systemu i naszych możliwości doszliśmy do wniosku, że jest on dobry, a my jesteśmy przygotowani do oznakowania wyrobów znakiem QAFP ‒ powiedział Maciej Mielczarski. Podkreślił również, że system jest przejrzysty i rzetelny, a nadanie certyfikatu odbywa się u producenta przez niezależną firmę. Poinformował, że SRP RP wspólnie z Akademią Rolniczą w Krakowie opracowało wymagania, jakie muszą spełnić producenci pieczywa w tym zakresie. ‒ Zaostrzyliśmy kryteria wejścia do systemu, bo chcemy, by nasz produkt z tym znakiem był wysokiej jakości ‒ powiedział.

Maciej Mielczarski zwrócił również uwagę, że obecnie sprzedawcy pieczywa chwalą się, że mają chleb na zakwasie, a często jest to nieprawda. Wprowadzając system jakości dla piekarni, konsument będzie miał gwarancję, że kupuje prawdziwy chleb na zakwasie. Wyraził nadzieję, że spośród 9 tys. zakładów piekarniczych wiele przystąpi do systemu.

Zdaniem Mielczarskiego w ciągu 25 lat spożycie pieczywa spadło o połowę. Obecnie przeciętny Polak zjada rocznie 50 kg wyrobów piekarskich, wcześniej było to ponad 90 kg. To wynik - według niego - nowych stylów żywienia. "To powoduje bankructwa piekarni. Szacuje się, że w tym roku upadnie ok. 300 piekarni - powiedział.

Co na to handel?

Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji, Andrzej Faliński zwrócił uwagę, że handel ma specyficzne podejście do jakości. ‒ Handel podchodzi do tego ostrożnie, ale jeśli widzi zainteresowanie klienta, możliwość zwiększenia sprzedaży, zróżnicowania asortymentu, to to robi ‒ podkreślił.

 

****

Informacje o debacie

Celem debaty było omówienie funkcjonowania systemu gwarantowanej jakości żywności QAFP i systemu jakości wołowiny QMP. System jakości ma być wyróżnikiem dla producentów m.in. mięsa, wędlin i pieczywa świadczącym, że ich produkty są wysokiej klasy; dla konsumentów jest to znak potwierdzający, że kupowana żywność jest wytwarzana z najlepszych surowców, w oparciu o sprawdzone receptury, jest bezpieczna i posiada najwyższe cechy jakościowe. Dyskusja dotyczyła zarówno opłacalności produkcji, uzyskania znaku jakości, jak i rozpoznawalności produktu na rynku i akceptacji przez konsumentów. Czy warto produkować żywność w systemie jakości, a może jest to konieczność w obliczu dużej konkurencji producentów żywności na rynku światowym?


Poruszone tematy:
– co to jest system jakości i dlaczego warto się nim zainteresować
– jakie rolę mają odgrywać systemy jakości z punktu widzenia polskiego sektora rolno-spożywczego
– o czym mówi znak gwarantowanej jakości dla konsumentów
– zasady uzyskania certyfikatu w ramach Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
– koszty wprowadzenia systemu
– jakie korzyści (a może straty) odnoszą firmy, które je wdrożyły
– zainteresowanie handlu produktami ze znakami jakości
– spojrzenia na systemy jakości ze strony inspekcji jakości handlowej


Uczestnicy:
Stanisław Kowalczyk- Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Wiesław Różański – Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Jerzy Wierzbicki – Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
Maciej Mielczarski – Doradca Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
Rajmund Paczkowski – Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej
Aneta Chamier-Ciemińska – Specjalista ds. kontroli jakości Zakłady Mięsne “SKIBA”
Magdalena Szczupak-Woźniczka – Prokurent Zakłady Mięsne VIANDO
Anna Hankus – Specjalista ds. jakości ZPM Jan Bielesz
Andrzej Faliński – Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji