18-19 stycznia br. odbyła się 6. edycja Lodziarskiego Pucharu Świata. W tym roku do rywalizacji medalowej stanęli profesjonaliści z 11 państw, 5 kontynentów. Dla nas były to mistrzostwa wyjątkowe, ponieważ mogliśmy obserwować zmagania rewelacyjnego zespołu reprezentantów Polski.
Podobne artykuły
Parfait po polsku w wykwintnej oprawie, czyli jak się robi show z lodami? Rozmowa z Aleksandrą Sową i Mariuszem BurittąShow i zwycięstwo Oli Sowy i Mariusza BurittyMistrzostwa Polski Lodziarzy na ExpoSweet 2015W przeddzień mistrzostw drużyny losowały numery boksów i jednocześnie kolejność prezentowania prac konkursowych. Zawodnicy mieli 2 dni na przygotowanie i dokładnie (co do minuty) zaplanowaną prezentację pracy. Trenerem naszej drużyny był Paweł Małecki, który jednocześnie, jak każdy team manager, wchodził w skład jury oceniającego prace. Detale zmagań można było dokładnie obserwować na dużych telebimach zdecydowanie ułatwiających kibicowanie. Przy tej okazji należy wspomnieć o doskonale przygotowanej i zaopatrzonej w barwy narodowe załodze kibiców z Polski.
Rywalizacja podzielona była na etapy. Każda drużyna musiała zaprezentować eksponat z czekolady, rzeźbę z lodu, tort lodowy, deser lodowy, miniaturowe lody czekoladowe i trzy przystawki w połączeniu z lodami gastronomicznymi. W tym roku dodatkowym zadaniem była tzw. tajemnicza skrzynka, której zawartość każda ekipa losowała i w ciągu dwóch godzin prezentowała swój pomysł na wykorzystanie wylosowanego składnika. Jednym z ciekawszych momentów było obserwowanie pracy przy rzeźbie z lodu. Na tle innych precyzyjnością i dokładnością pracy wyróżniał się Maciej Pięta, co zresztą zostało docenione nagrodą w tej kategorii. Wszyscy zwiedzający podziwiali ten i inne eksponaty w specjalnie wystawionych na zewnątrz forum witrynach.
Podczas zawodów dało się odczuć napięcie i sportową atmosferę podgrzewaną każdym kolejnym odliczaniem czasu na prezentację prac konkursowych. Rywalizacja była tak zacięta, że o kolejności miejsc decydowały różnice kilku punktów w kilkusetstopniowej skali. Prace oceniane były w wielu różnych aspektach biorących pod uwagę nie tylko smak i wygląd. Na uwagę zasługuje fakt, że organizatorzy podnoszą prestiż konkursu do tego stopnia, że staje się on marką rozpoznawalną wśród obserwatorów spoza branży i klientów rzemieślniczych lodziarni. Mistrzostwa są coraz szerzej komentowane nie tylko we włoskiej, ale także w międzynarodowej prasie. W tym roku także certyfikat organizacji Coppa del Mondo będzie przyznawany wyselekcjonowanym lodziarniom rzemieślniczym na całym świecie, także w Polsce. Bardzo cieszy nas fakt, że drużyna z Polski płynnie wskoczyła na podium wśród zdecydowanej czołówki światowego cukiernictwa. Zdobywcom brązowego medalu jeszcze raz gratulujemy!
Dawid Szulc, Arlekino
Oto zwycięskie prace
1. miejsce – Francja (Elie Cazaussus, Christophe Bouret, Benoit Lagache, Jean Ch. Vitte, Yazid Ichemrahen) 2135 pkt
2. miejsce – Włochy (Bepo Tonon, Stefano Biasini, Luca Mazzotta, Marco Martinelli, Massimo Carnio) 2118 pkt
3. miejsce – Polska (Paweł Małecki, Aleksandra Sowa, Mariusz Buritta, Michał Doroszkiewicz, Maciej Pięta) 1939 pkt