Ma 22 lata, tytuł Mistrza Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2011 i lubi smak truskawkowy. Kto? Michał Kumur, który już 14-15 marca br. spróbuje podbić Tajwan na kolejnych Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników.
Podobne artykuły
Katowicka Izba Rzemieślnicza nagrodziła najlepszychValrhona C3 CompetitionArt of Taste ODWOŁANYW Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników mogą wziąć udział osoby, które nie ukończyły 25. roku życia i odnieśli wcześniej sukcesy w konkursach krajowych. Na reprezentanta Polski Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, które należy do Unii Piekarzy i Cukierników, wybrało Michała Kumura. Jego „rezerwowym” będzie zeszłoroczny Mistrz Polski Stefan Okuła.
Trening czyni mistrza
Michał Kumur na co dzień praktykuje w Piekarni-Cukierni Szydłowski w Gdańsku, a Stefan Okuła – pod czujnym okiem Jacka Kryszenia z Ciastkarni Kryszeń w Białymstoku. Teraz obaj zawodnicy uczą się od ekspertów Akademii Mistrza: Mieczysława Chojnowskiego oraz Jacka Zięby. Przygotowania do mistrzostw trwające od listopada to już ponad 1000 godzin szkoleniowych, ponad 100 kg zużytej czekolady, 350 kg izomaltu, dziesiątki kg pozostałych surowców, 600 par lateksowych rękawiczek… i ponad 200 l wypitej kawy! Tematem przewodnim prac Michała Kumura będzie „Wodny świat”.
W regulaminowym czasie 16 godzin (2 dni po 8 godzin) Michał samodzielnie będzie przygotowywał prace składające się z: eksponatu z karmelu, 2 tortów deserowych, 2 tortów lodowych, 4 rodzajów pralin, 8 figurek z marcepanu, 8 deserów na talerzu – ze składników wylosowanych dzień przed startem. Zmierzy się nie tylko z ogromem pracy, ale także stresem, nieubłaganie pędzącym czasem i własnymi słabościami.
Najlepsza promocja dla polskiego cukiernictwa
– Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników to najważniejszy konkurs dla młodych adeptów cukiernictwa. Udział w nim to ogromne wyróżnienie dla zawodnika i niepowtarzalna okazja do zmierzenia się z najlepszymi z całego świata – podkreśla Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Lodziarzy i Karmelarzy, który zasiądzie w międzynarodowym jury mistrzostw. Leszek Truskolawski dodaje, że idea mistrzostw pozytywnie wpływa na integrację naszej branży, zachęca firmy do zaangażowania i współdziałanie na rzecz rzemiosła. Bez wsparcia członków Stowarzyszenia i ogółu firm związanych z cukiernictwem niemożliwe byłoby przygotowanie i wysłanie polskiej reprezentacji.
Również z perspektywy mistrzów mistrzów szkolących, zawody o takim prestiżu są doskonałym sposobem nie tylko promocji polskiego cukiernictwa w świecie, ale też zachęcania młodych ludzi do wyboru zawodu cukiernika. – Przygotowanie młodych cukierników do mistrzostw to dla nas praktyczna forma wspierania rozwoju branży. Widzimy ogromną potrzebę promocji zawodu cukiernika wśród uczniów. Doświadczenie, które Michał i Stefan zdobędą podczas wyjazdu na Tajwan to ogromny kapitał. Warto wykorzystać go jako inspirację dla adeptów rzemiosła cukierniczego – podkreśla Jacek Zięba.
– Uczestnictwo polskich reprezentantów w mistrzostwach świata to również wspaniała okazja do promocji polskiego cukiernictwa na świecie. Wysoki poziom polskiego cukiernictwa to nasza duża wartość – dodaje Mieczysław Chojnowski.
Firmy i instytucje zaangażowane w przygotowania młodych cukierników
Opiekunem polskiej reprezentacji na mistrzostwach świata na Tajwanie jest ZT Kruszwica SA oraz Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, a partnerami: Ambasador, Arlekino, As-Inter-Box, Bakels, Barbara Luijckx, Barry Callebaut, Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie, CSM, Dawn, Erg-System, Galago, Gastonomasz, Graner, Hert, Kames, Kenwood, Komplet Polska, Lesaffre, Lodmar, Magorex Robert Górka, Martin Braun, Master Martini, PAN, Papilart, Pastry Creation, Polmarkus, Pregel, Primulator, Prospona, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Remgotech, Soforek, Sonneveld, Zeelandia.
Kartoteki zawodników
Michał Komur
Wiek: 22 lata
Miasto: Gdańsk
Osiągnięcia: I miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2011
Zainteresowania: sport – siłownia
Ulubiony smak: truskawkowy
Popisowe ciasto: sernik na bazie serka mascarpone z brzoskwiniami
Marzenie: w krótkiej perspektywie podróż do Belgii na Tomorrowland, w dłuższej własna, mała kawiarenka
Podróż życia: wyspa otoczona lazurową wodą
Motto: Stawiać sobie wysoko poprzeczkę
Stefan Okuła
Wiek: 20 lat
Miasto: Białystok
Osiągnięcia: I miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2013
Zainteresowania: sport – sztuki walki
Ulubiony smak: truskawkowy
Popisowe ciasto: torcik na bazie śmietanki z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Marzenie: być najlepszym w swoim fachu, rozwijać się, poznawać ludzi
Podróż życia: Monako, z bliską osobą
Motto: Veni, vidi, vici – Przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem