Po 4 latach regularnego startowania w Lodziarskich Mistrzostwach Polski (Expo Sweet) 18 lutego br. Krzysztof Klapec i jego córka Sylwia z Lodziarni Glorioza zdobyli upragnione 1. miejsce. Serca jurorów zdobyli smakiem deseru lodowego i shake’a, który podany był w osobliwej formie menzurek.
Podobne artykuły
Mistrzostwa Polski Lodziarzy na ExpoSweet 2015Lodowe Sushi w wykonaniu mistrza Filippo NovelliCzas dla łowców na Expo SweetChyba nie było na Forum Mistrzostw człowieka, który by się nie zdziwił na widok menzurek (szklanych fiolek) wypełnionych boskim shakiem made by Lodziarnia Glorioza. Oryginalny sposób podania lodowego koktajlu zaintrygował nawet jurorów.
A tych jurorów trzeba było naprawdę zaskoczyć, w końcu są specjalistami w nietuzinkowych prezentacjach prac konkursowych. Mowa o brązowych medalistach Gelato World Cup 2014, w składzie: Ola Sowa, Paweł Małecki, Mariusz Buritta, Maciej Pięta oraz Michał Doroszkiewicz.
W tym roku – oprócz wytrwałych zawodników z Gliwic – w boksach można było podziwiać dwie załogi pań, mianowicie Edytę Sieroń oraz Katarzynę Ciepielewską z Cukierni HEKA ze Starachowic, a także młodziutki team Mileny Błońskiej i Emilii Kamińskiej z warszawskiej Cukierni Lukrecja. Jedyną męską załogę stanowił duet Bartosza Jarzyny (Cukiernia Jarzyna) i Piotra Pawłowskiego (Pawlo Cafe). Warto dodać, że panowie walczą ostro; rok temu zabrakło im 6 punktów do 3. miejsca w eliminacjach do Gelato World Cup i podobnie jak w tej edycji - Lodziarnia Glorioza wyprzedzała ich w wynikach.
Walka na smaki
Wszystkie ekipy w ciągu zaledwie 3 godzin miały do przygotowania: 4 smaki lodów w kuwetach (waniliowe, czekoladowe, sorbetowe i autorskie), 6 deserów lodowych w pucharkach oraz 6 koktajli (shake). Żeby było ciekawiej, w swoich pracach mieli się podporządkować tematyce "RAZ NA LUDOWO – smaki, wzory i tradycja".
W smakach lodów najwięcej wyróżnień zdobył team Edyty Sieroń i Katarzyny Ciepielewskiej z Cukierni HEKA, który wysokie noty dostał za lody czekoladowe, sorbetowe i autorskie. W lodach waniliowych (na bazie lasek z wanilii z Madagaskaru z nutką cytryny) Lodziarnia Glorioza nie miała sobie równych. Szalę zwycięstwa przechyliły jednak punkty za desery lodowe i shake’i.
Wyniki 6. Lodziarskich Mistrzostw Polski 2014
1. miejsce: Lodziarnia Glorioza (Gliwice) – Krzysztof Klapec i Sylwia Klapec
2. miejsce: Cukiernia HEKA (Starachowice) – Katarzyna Ciepielewska i Edyta Sieroń
3. miejsce: Cukiernia Jarzyna (Brwinów), Pawlo Cafe (Stegna) – Bartosz Jarzyna i Piotr Pawłowski
Wszystkim startującym składamy serdeczne gratulacje i życzymy kolejnego udanego startu już za rok - w końcu jest mała szansa, żeby Krzysztof Klapec chciał powtórzyć wynik
6. Lodziarskie Mistrzostwa Polski w obiektywie