Zaledwie 3 punktami Anna Krawczyk i Weronika Stimma, uczennice Zasadniczej Szkoły Spożywczej w Bydgoszczy, zwyciężyły w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2014, które odbyły się 20 lutego br. Warto dodać, że dziewczyny szkoliły się w bydgoskiej pracowni Cukierni Sowa.
Podobne artykuły
Fair Play na słodko - Expo Sweet 2013Wielka przygoda uczniów z Lwówka Śląskiego na Expo SweetCzas dla łowców na Expo SweetNa początku warto podkreślić, że ta edycja mistrzostw była szczególna. Ze względu na bardzo duże zainteresowanie i wysoki, wyrównany poziom prac „eliminacyjnych” organizatorzy w grudniu 2013 r. zdecydowali się powiększyć grono uczestników do 16 zespołów (do tej pory w mistrzostwach startowało 12 szkół).
Tegoroczny temat konkursu „RAZ NA LUDOWO – smaki, wzory i tradycja” pokazał, ile pomysłowości i umiejętności kryje się w uczniach szkół cukierniczych, a ile młodych talentów czeka na odkrycie. Każdy zespół musiał przygotować tort okolicznościowy o dowolnej wielkości i kształcie oraz 6 deserów na talerzu, nawiązujące do tematu przewodniego mistrzostw.
W tym roku skład sędziowski tworzyli: Paweł Mieszała (przewodniczący jury), prezes Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarstwa Leszek Truskolawski, Grażyna Uścińska, Mariusz Nowicki oraz Robert Główka. Polscy mistrzowie cukiernictwa i restauratorka skrupulatnie oceniali prace pod kątem: kreatywności i estetyki prezentacji, dekoracji i zastosowanych technik, nawiązania do tematu, kompozycji smakowej, struktury oraz złożoności kompozycji. W ocenę wliczana była również organizacja i czystość pracy w boksie. Na koniec każdy zespół musiał krótko omówić swoją pracę i techniki, jakie zastosował.
Nie bez trudu sędziowie wyłonili pierwszą trójkę, o czym świadczą małe różnice w czołówce. Między pierwszym a drugim miejscem zaważyła różnica zaledwie trzech punktów.
1. miejsce – Anna Krawczyk i Weronika Stimma, Zespół Szkół Spożywczych w Bydgoszczy (489 pkt)
2. miejsce – Mateusz Jurzec i Michał Palarczyk, Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej (486 pkt)
3. miejsce – Agata Tkaczyk i Karolina Gołębiewska, Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie (483 pkt).
Finaliści otrzymali pamiątkowe puchary i dyplomy, a także zastrzyk gotówki na wyposażenie pracowni technologicznej w szkole: za pierwsze miejsce dostały 5500 zł, drugie miejsce ‒ 3300 zł, trzecie ‒ 2200 zł.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy pomysłowości i umiejętności!
IV Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2014 w obiektywie