Młodość, pasja i rock and roll! Tak najkrócej można podsumować tegoroczną edycję konfrontacji adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej na targach branżowych SweetTARGi 2014.
Podobne artykuły
Szykujcie się na dobrze spędzony czas z Mistrzem Branży. Sweettargi 23-25 marcaProgram SweetTARGów już jest!Rekordowo czekoladowy smok na SweetTARGach 2017Ideą Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy jest otwartość i ogólna dostępność oraz współpraca przeciwstawiona rywalizacji. Pogodna i życzliwa atmosfera oraz dowolność w wyborze tematu i formy pracy to atuty odróżniające organizowane przez MAMZ konkursy od podobnych imprez. W III Mistrzostwach Młodych Cukierników i Piekarzy wzięło udział 30 uczniów z Tarnowskich Gór, Zabrza, Lublina, Krakowa, Rybnika, Rydułtów, Żor i Jastrzębia-Zdroju. Podczas dwóch dni zmagań swój talent i umiejętności zaprezentowało 15 dwuosobowych zespołów młodych cukierników i piekarzy. Rodzynkiem wśród występujących była Teresa Trzaskalik, absolwentka MAMZ, która prowadziła autorskie pokazy karmelarstwa oraz sugarcraftingu.
Ewenementem tegorocznej edycji Mistrzostw była również omal 100% zgodność członków komisji oceniającej co do wyboru wyróżnionych prac.
W kategorii Piekarz za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono następujące zespoły:
1. miejsce: Karolina Mendel, Sebastian Mastalerz – reprezentacja Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 15 w Lublinie
Temat dzieła: Kompozycja przestrzenna z ciasta martwego inspirowana pracami Wiesława Kuci
2. miejsce: Aleksandra Próchnicka, Julita Juszczyk – reprezentacja OHP w Rybniku
Temat dzieła: Wiatrak, kompozycja przestrzenna z ciasta piernikowego.
3. miejsce: Konrad Cieśnielewski, Grzegorz Krzemecki – reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu
Temat dzieła: Chleb okolicznościowy dekorowany ornamentami roślinnymi z ciasta martwego
W kategorii Cukiernik za najlepszą organizację pracy, technikę wykonania, temat i efekt końcowy wyróżniono następujące zespoły:
1. miejsce: Kinga Szulik, Agata Wuzik – zespół honorowo reprezentujący MAMZ i firmę Savpol
Temat dzieła: "Cylinder Szalonego Kapelusznika", kompozycja przestrzenna wykonana na bazie ciasta biszkoptowego dekorowana kremami i masami plastycznymi.
2. miejsce: Agnieszka Sokół, Dawid Rodzik – zespół reprezentujący Cukiernię Lodziarnię Melba (Krzeszowice)
Tort trzypiętrowy wykończony masami plastycznymi i udekorowany ornamentem kwiatowym
3. miejsce: Klaudia Kolano, Mateusz Puzyno – zespół reprezentował Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach oraz firmę Baker.
Temat dzieła: Skrzypce Stradivariusa, praca wykonana z przekładanych kremem blatów biszkoptowych wykończona cukrem plastycznym.
Przyznano również nagrodę specjalną dla Teresy Trzaskalik za prowadzone podczas dwóch dni autorskie pokazy karmelarstwa i sugarcraftingu.
Młodym Mistrzom gratulujemy kreatywności!
źródło: MAMZ
fot. Mistrz Branży