Jubileuszowa 5. edycja katowickich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi pokazała nowe i ciekawsze oblicze. Jedyna tak duża impreza branżowa na południu Polski przyciągnęła ponad 100 wystawców z Austrii, Cech, Szwecji, Włoch i Polski oraz 2,6 tys. gości branżowych.
Podobne artykuły
Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuZ OSTATNIEJ CHWILI: marcowe Sweettargi 2020 przesunięte. Czekamy na nowy terminWśród całej gamy produktów prezentowanych na targach można było zobaczyć m.in. piece piekarnicze, krajalnice standardowe i przemysłowe, miesiarki, maszyny do lodów, automaty do lodów, maszyny do krojenia i pakowania pieczywa, stoły piekarnicze, taśmy klipsujące, smażalniki do pączków, linie do chleba, formy do pieczenia, profesjonale ekspresy do kawy, blendery, celownice do odpadów, przyczepy gastronomiczne, opakowania cateringowe, wyposażenie sklepów i lokali gastronomicznych, a także wiele innych specjalistycznych produktów niezbędnych w przemyśle piekarniczym, cukierniczym i lodziarskim.
Ponadto wystawcy prezentowali m.in. najnowsze smaki lodowe, pierwsze gotowe, całkowicie krajalne nadzienia twarogowe, przetwory owocowe, mrożone pieczywo cukiernicze, nadzienia makowe, tłuszcze roślinne, dodatki, komponenty i wiele, wiele innych.
Wśród atrakcji targowych odbywających się poza stoiskami wystawców prym wiodły prezentacje i pokazy technologiczne w Sweet Strefie Mistrza Branży (więcej o Strefie czasopisma branżowego "Mistrz Branży czytaj TUTAJ). Po drugiej stronie hali odbywały się pełne pozytywnych emocji dwudniowe Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy, organizowane przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego z Rybnika (relacja z Mistrzostw czytaj TUTAJ). Wszystko o kawie i drinkach przedstawiała firma Combi Co - Bar Meeting, podczas gdy Attibasi Bologna prowadziła szkolenia dla baristów. Firma ZT Bielmar z Bielska-Białej demonstrowała przyciągające uwagę pokazy wypieków instruktażowych.
Nowości targowe - pełna relacja wraz ze zdjęciami
Wśród nowości SweetTARGi znalazły się
-
produkty firmy Pfahnl: muffin czekoladowy, ciasteczka trwałe firmowe, ciasto czekoladowe, piernik, pieczywo gruboziarniste z kiełkami,
-
produkty firmy Eco Trade: super ciasto makowe, biszkopt nebraska, super ciasto kokosowe, bombole - kule serowe, babka italiana, waniliowy krem exclusiwe, krem budyniowy - super milk, stabilizator do śmietany o smaku sernikowym, pasta dekoracyjna - golden glaze karmel, kremy dekoracyjne - golden glaze, czekola-nuts, wanila-brulee, Super Elita - krem do ubijania na bazie tłuszczu roślinnego, musso o smaku cappuccino i marcepanu, żel do żelownic, sos cygański, chleb bracki, chleb karoca, chleb sołtysa oraz bułka kukurydziana.
-
produkty firmy Prodotti Stella: Mediterraneo: mozaika smaków, kookie&carem, kookie&caramel, kookie&chocolate, linia produktów Hicream – nutgele o smakach kawy, krówki, migdałów, ciasteczek – mucho-gusto.
Konkursy dla piekarni i cukierni - pełna relacja wraz ze zdjęciami
Po raz pierwszy zorganizowany został konkurs na Piekarnię/Cukiernię Roku oraz o Złoty Pączek, do których swój udział zgłosiły Cukiernia Agata – All Trans z Radzymina, Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk i Piekarnia Cukiernia Ziarenko z Chorzowa, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha z Rybnika, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann z Gogolina, Cukiernia Melba z Krzeszowic, Piekarnia Cukiernia Lodziarnia Wysocki z Gliwic. O tytuł Złotego Pączka walczył Zakład Gastronomiczny Łukaszówka z Supraśla oraz Cukiernia-Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra z Katowic.
Tytuł Piekarna/Cukierna Roku zdobyła Piekarnia Cukiernia Ruta Borowczyk za całokształt prezentacji, m.in. chleb dietetyczny typu fitness, II miejsce zajął Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann, który zaprezentował Kołocz Śląski z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Ten tradycyjny wyrób z 40-letnią tradycją oraz zastrzeżoną recepturą, zaprezentowany został w wersji z serem, makiem oraz jabłkiem.
Cukiernia Melba, zdobywca III miejsca, ma w swojej bogatej ofercie wiele nowości, aczkolwiek stawia na tradycyjne wyroby cukiernicze, które cieszą się niezmiennie największym zainteresowaniem wśród klientów. Piekarnia Cukiernia Ziarenko, została wyróżniona m.in. za stale utrzymywaną dewizę „Smak i Tradycja”, a jej wyroby tworzone są w oparciu o tradycyjne receptury z użyciem surowców najwyższej, jakości bez zastosowania polepszaczy i mieszanek.
Wyróżnienia za podobne, tradycyjne - stosowane od lat koncepcje wysokiej jakości otrzymały: Cukiernia Agata – All Trans i Piekarnia Cukiernia Lodziarnia Wysocki oraz Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Wysłucha.
Zdobywcą I miejsca w konkursie o Złoty Pączek został Zakład Gastronomiczny Łukaszówka, za produkcję według starej, rodzinnej receptury, zgodnie, z którą pączek zostaje nadziany marmoladą jeszcze przed smażeniem. Laureatem II miejsca została Cukiernia-Piekarnia Wyroby Mistrza Piotra, która posiada w swojej ofercie pączki o różnych kształtach oraz nadzieniach, aczkolwiek za najsmaczniejsze klienci uznali te z marmoladą różaną.
Następna edycja Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi odbędzie się w terminie 28 luty - 2 marca 2015 r. Już teraz zapraszamy!
Poczytaj o Sweet Targach:
- Sweet Strefa Mistrza Branży – inwazja ludzi, pomysłów i pozytywnej energii
- III Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy SweetTARGi 2014
- SweetTARGi 2014: nagrody i wyróżnienia dla najlepszych
- Nagrody dla Mistrzów ufundowane przez firmę Magorex
- Jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie SweetTARGi
- Sweet Strefa Mistrza Branży - zaproszenie
- SweetTARGi 2014 - Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy
- Ostatnie wolne miejsca wystawowe na targach Sweet TARGI 2014
- Szkolenie ATTIBASSI towarzyszące targom - SweetTARGi 2014
- SweetTARG 2014 buduje tradycję, sięga po nowe...