...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Udanego sezonu 2014

Wraz ze wzrostem spożycia lodów rośnie także społeczna świado­mość konsumentów – w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego – z wyraźnym wskazaniem na tradycyjne, naturalne lody, ofero­wane przez rzemieślnicze lodziarnie i cukiernie.

Myśląc o nadchodzącym sezo­nie lodowym 2014, tradycyjnie wracamy do minionego roku, który jest podstawą planowania zamie­rzeń produkcyjnych. Dla naszej lodziarni . sądzę, że dla większości rzemieślników w branży również – sezon 2013 był uda­ny. W przypadku naszej cukierni świad­czą o tym skromne sukcesy w sprzedaży, a także wyróżnienia w skali regionalnej i ogólnopolskiej. Tradycyjnie z począt­kiem czerwca 2013 r. wystawiliśmy swoje lody na festiwalu Małopolski Smak, gdzie w półfinale w Krakowie (na Placu Wolnica) za tradycyjne lody maślankowe z bo­rówkami otrzymaliśmy nagrodą Gran Prix w IX edycji konkursu „Małopolski Smak”, a także zdobyliśmy I miejsce w plebiscycie publiczności. We wrześniu 2013 r. wysta­wialiśmy nasze lody wraz z innymi mało­polskimi produktami na stoisku Regionu Małopolska, podczas targów Polagra Food w Poznaniu. To tutaj zostaliśmy wyróżnieni tytułem „Polski Producent Żywności” oraz Dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za produkt lody tradycyjne – smak maślankowy z wiśniami.

 

Lody maślankowe to wynik naszych prób i poszukiwań w nowym podejściu do mlecznych surowców w produkcji lo­dów. Maślanka jest bogatym źródłem wapnia, witamin z grupy B, a zawarte w niej kultury bakteryjne kapitalnie re­gulują przebieg procesów fermentacji i trawienia w przewodzie pokarmowym. Cenną zaletą maślanki jest niska zawar­tość tłuszczów. Wszystkie te dobroczyn­ne własności „przenoszone” są do lodów maślankowych – a ich orzeźwiający, kwa­skowaty smak znakomicie gasi pragnienie w upalne dni.

FOT. PIOTR BARSZCZOWSKI

 

To tylko jeden z przykładów budowania wła­snej oferty produkcyjnej na kolejny sezon. Jak zawsze z uwagą śledzimy propono­wane przez ofertę zewnętrzną nowe sma­ki i trendy dla branży lodziarskiej, które początkiem roku ogniskują się na świato­wych targach lodziarskich SIGEP w Rimini we Włoszech. Włochy są nie tylko kolebką kultury i sztuki europejskiej, są także ko­lebką i mekką europejskiego lodziarstwa. Choć pisane źródła wskazują na Chiny, wiemy na pewno, że już w czasach ce­sarstwa rzymskiego na Sycylii Arabowie mieszali lód z góry Etna z owocami i mio­dem, uświetniając uczty takim chłodzącym menu. Lody, które konsumujemy dzisiaj, wiążą się z nazwiskiem florentczyka Ber­nardo Buontalenti, zaopatrującego dwór Katarzyny Medycejskiej w produkt zbliżony do obecnych lodów.

Od tego czasu sztuka produkcji lodów we Włoszech doskonaliła się, rozprzestrze­niając się tak w Europie, jak i na cały świat.
Nie dziwi nas fakt, że to właśnie Włosi byli inicjatorami Europejskiego Dnia Lo­dów Rzemieślniczych, ustanowionego przez Parlament Europejski. W lipcu 2012 r. w swoim oświadczeniu Parlament Europej­ski, głosami także polskich eurodeputowa­nych, ustanowił dzień 24 marca świętem lodziarzy rzemieślników – jako europejski dzień lodów produkowanych meto­dą tradycyjną. Po raz pierwszy obcho­dy tego święta zorganizowano w ubiegłym roku we Włoszech, w Austrii, Niemczech i Czechach. Planowana jest także organiza­cja tego wydarzenia w Polsce, począwszy od 24 marca 2014 r.
Niebawem, po zapowiedzianej w Rimini na targach SIPEP konferencji przedstawi­cieli Parlamentu Europejskiego, zostanie formalnie ogłoszony fakt przystąpienia na­szego kraju do zorganizowania w tym roku tego lodziarskiego święta oraz wskazany organizator.

Mam nadzieję, że Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych przyczyni się do sku­tecznej promocji zarówno naszych wy­robów, jak i rzemiosła lodziarskiego. Sądzę, że w inicjatywę włączy się całe nasze środowisko, by edukować naszych konsumentów o prawdziwych walorach tradycyjnych lodów i wzmocnić siłę eu­ropejskiej akcji.

Całemu Koleżeństwu lodziarskiemu życzę udanego sezonu!

Andrzej Mędrala

   
 

Andrzej Mędrala
właściciel rodzinnej Cukierni-Lodziarni Melba w Krzeszowicach. Firma funkcjonuje od kwietnia 1992 r., początkowo jako lodziar­nia, a od 2005 r. rozszerzając działalność o pracownię cukier­niczą. Głównym produktem cukierniczym od lat są tradycyjne rzemieślnicze lody do porcjowania, wytwarzane w szerokiej gamie smakowej i oferowane klientom w kuwetach 5 oraz 2,5 l.

 

FOT. CUKIERNIA MELBA

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji