W programie Konferencji przewiduje się wystąpienia pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS oraz zaproszonych gości, związane z tematyką konferencji oraz prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty itd.
Podobne artykuły
Kawa, czekolada i ciepłe przekąski w piekarni, czyli jesienno-zimowe inspiracje na Dniach Otwartych PolmarkusKonferencja: Dobra żywność - tradycja, jakość, perspektywyPod przykryciem z czekoladyKonferencja odbędzie się w Krynicy Morskiej w Hotelu „CONTINENTAL”.
W programie XXXV Konferencji przewiduje się referaty, które dotyczyć będą m.in. następującej tematyki:
- Aktualna sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy
- Jakość mąki pszennej handlowej produkowanej w krajowych zakładach młynarskich
- Zmiany w zasadach WPR po 2014 roku, które wpływają na działalność firm zbożowych i młynarskich
- Jakość ziarna pszenicy na przestrzeni ostatnich lat
- Dlaczego warto uczestniczyć w badaniach biegłości?
- Mikotoksyny – zróżnicowanie w produktach przemiału
- Zmiany regulacji prawnych w zakresie substancji skażających – sporysz i alkaloidy sporyszu, akryloamid i inne
- Czynniki wpływające na jakość ziarna pszenicy i uzyskanej z niego mąki
- Ekonomiczny i technologiczny aspekt przemiału ziarna określonych odmian
- Żyto – źródło cennych składników odżywczych i prozdrowotnych
- Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej o zróżnicowanej popiołowości
- Interpretowanie wyników oceny alweograficznej
- Oznaczanie wilgotności ziarna zbóż oraz nasion kukurydzy i rzepaku – metoda suszarkowa i wilgotnościomierze
- Zasady użytkowania wilgotnościomierzy elektrycznych do ziarna zbóż
- Ubytki w przechowywanym ziarnie zbóż
- Maksymalne dopuszczalne błędy pomiarów dokonywanych analizatorami NIR zgodnie z wytycz-nymi Międzynarodowej Organizacji Metrologii Prawnej (OIML)
- Indeks glikemiczny
- Nowości w przepisach dotyczących materiałów paszowych
- Transglutaminaza jako czynnik kształtujący strukturę pieczywa mrożonego
- Mikroflora szkodliwa w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej
- Sposoby zapobiegania najczęściej spotykanym zagrożeniom mikrobiologicznym w produkcji piekarskiej i ciastkarskiej
- Różne metodyki wypieku laboratoryjnego pieczywa żytniego
- Możliwość wykorzystania prastarych zbóż w produkcji pieczywa
- Czy dawniej uprawiane gatunki pszenicy mogą nas wyżywić?
- Mikroorganizmy antagonistyczne wobec patogenów grzybowych ważnym czynnikiem ograniczającym występowanie mikotoksyn w ziarnie zbóż
- Ekologiczna uprawa pszenicy i żyta
Konferencja adresowana jest do osób realizujących politykę handlowo-jakościową, opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w Przedsiębiorstwie.
Konferencja stwarza możliwość przedyskutowania problemów występujących w Przedsię-biorstwie ze specjalistami z Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS, z przedstawicielami firm krajowych i zagranicznych uczestniczących w Konferencji oraz z kolegami z innych firm tej samej branży lub branż współpracujących.
Koszt uczestnictwa jednej osoby wynosi 800 zł (+VAT) (pokój jednoosobowy – w miarę możliwości hotelu – dopłata 250 zł + VAT) i obejmuje noclegi i wyżywienie w terminie od kolacji w dniu 21 maja (środa) do śniadania w dniu 24 maja (sobota).
Zgłoszenie uczestnictwa - na załączonym formularzu - można przesyłać:
na adres e-mail: zpzip@ibprs.pl
faxem na numer 22 849 06 43
pocztą na adres:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 36
Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc o przyjęciu uczestnictwa decyduje termin otrzymania przez nas zgłoszenia. Szczegółowy program Konferencji oraz sposób zapłaty zostanie przekazany zainteresowanym w terminie późniejszym.