uczeń: Kamil Makolądra z Technikum Hotelarskiego w Zamościu
Składniki:
250 g masła
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia, starta skórka cytrynowa, rum
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch, dodać do niego żółtka utarte z cukrem. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Lekko mieszając, dodać ubitą pianę. Do wysmarowanej i wysypanej bułką formy do gotowania przełożyć ciasto. Formę wstawić do naczynia z wrzącą wodą, tak by woda sięgała do połowy formy. Przykryć naczynie i gotować półtorej godziny. Wyjąć, ostudzić i polać wystudzoną babkę czekoladą.
Nauczyciel: Bożena Witkowska